galéria megtekintése

„Ezt nem lehet a Klik nyakába varrni”

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.

10 komment


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Hipersuli oktatási programot hirdetett két multinacionális cég, hogy elősegítse a digitális oktatást. Csakhogy a módszer nehezen terjeszthető: az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetésében az informatikai eszközök fejlesztése nem szerepel. Czunyiné Bertalan Judit szakállamtitkárt kérdeztük. De választ nem igazán kaptunk.

– Tervezi-e az államtitkárság a program kiterjesztését, vagy ez is arra a sorsra jut, mint a korábbi kísérletek, s puszta zárvány marad?

– A korábbiak azért jutottak erre a sorsra, mert így támogatta őket az akkori pályázati ösztönzőrendszer. A fenntartói struktúraváltás azonban módot nyújt az akár partneri együttműködésen alapuló projektekre, lám, e mostaniban a Telenor, a Microsoft és a kormány is partner. Ezzel az együttműködéssel célzottan tudunk módszertani fejlesztéseket vinni az iskolákba, vagyis a fejlesztés nem attól függ, hogy az adott önkormányzat, az iskola korábbi fenntartója képes-e pénzt tenni a programba vagy sem. A Klik azonban látja, hogy hol van a rendszerre leginkább szükség. Nem szeretnénk kidobni, ami eddig történt, hanem – a köznevelési portállal például – meg akarjuk teremteni annak lehetőségét, hogy ne csak mi adjunk a fejlesztések okán feladatokat, munkafüzetekhez digitálisan elérhető segédanyagot, hanem a pedagógusok is megoszthassák tudásukat az interaktív felületen. A helyzet eddig az volt, hogy kiírtak az iskoláknak egy uniós pályázatot, azon nyertek valami pénzt, amiből elmentek a pedagógusok továbbképzésre. Amíg volt motiváció és lendület, addig ez ment is, aztán kipukkadt. Most a pályázatokat fenntartható tartalommal kell kitölteni.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár
Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár
Korponai Tamás / Népszabadság

 

– Ez jól hangzik, de a közös állami fenntartásban a már meglévő informatikai eszközök karbantartására sincs pénz. Legutóbb egy megrázó nyílt levélben beszélt az ország egyik legjobb pedagógusa arról, hogy már nyolc éve nincs náluk ilyen fejlesztés.

– Nyolc éve, írta, tehát nem három. Ezt nem lehet a Klik nyakába varrni.

– Szó volt egy úgynevezett kincstári kártya bevezetéséről, amellyel bizonyos gazdasági mozgástere lehetne az igazgatóknak az eszközbeszerzés során. Ez most hol tart?

– Inkább csak az elvi keretrendszerről beszélnék: a korábbi uniós projektrendszer egyik eleme az eszközbeszerzés volt, de nem számoltak ezek fenntarthatóságával, vagyis mára elavultak. Tehát nem csak a Klikről van szó, nem számoltak ezzel az önkormányzati fenntartóknál sem. Éppen ezért e mostani és az általunk szorgalmazott együttműködések során elsősorban módszertani és tartalmi kérdések vannak előtérben, a szponzorok nem elsősorban az eszközökben érdekeltek, hanem abban, hogy a tudásukat átadják. Igaz, ennek van eszközigénye is.

– Úgy kérdem akkor, hogy lesz-e külön keret a Klikben iskolai eszközfejlesztésre?

– Ez nem költségvetés kérdése. Meg kell nézni, hogy hol lehet programokat megtámogatni. Nem fogok olyat mondani, hogy „eszközfejlesztési költségvetés”. Van egy költségvetése a Kliknek, amelyben vannak prioritások.

– De ez nagyon alultervezett költségvetés. Tavaly négyszer kellett módosítani.

– Az tavaly volt.

– De lesz pénzük idén az iskoláknak az informatikai eszközeik fejlesztésére?

– Újra mondom: az, amit 2008-ban az uniós fejlesztéssel beszereztek az iskolák, mára elavult. A digitális világ eszközei eleve nem olyan maradandók, mint a tábla, amelyet megvettünk, és húsz évig tudtunk rá írni. Ezeket tehát okosan kell beszerezni, éppen ezért a módszertant és a tartalomtudást kell fejleszteni, és nem leamortizálni a meglévő eszközöket, mert ami jól használható, azt nem szabad kidobni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.