galéria megtekintése

Kezd tartani a Fidesz a játékszernek szánt püspöktől

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 10. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A látszat ellenére ambivalens a viszonya a Fideszhez a református zsinat lelkészi elnökévé választott Bogárdi Szabó István püspöknek. Nagy lesz rajta a nyomás. Elvégre Orbán Viktor kormányfő és régi barátja, Balog Zoltán „csúcsminiszter” is református. Egyházi berkekben úgy tartják, a hatalom nem neki szánta az elnöki posztot.

Szabó István 1956-ban született Sárbogárdon, szülőfaluja iránti tiszteletből vette fel a Bogárdi előnevet. Meg azért is, hogy megkülönböztesse magát a többi Szabó Istvántól.

Első a sorban. Bogárdi Szabó István a padban
Első a sorban. Bogárdi Szabó István a padban
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Közeli ismerősei Szajuz becenéven szólítják. Lapunknak nyilatkozva régebben elmesélte, hogy a debreceni református gimnázium egyik tanárát szintén Szabó Istvánnak hívták. Éveket töltött szovjet hadifogságban, amikor visszatért, rábízták a kötelezővé tett orosz nyelv tanítását. Első oroszóráját a szovjet himnusszal indította: Szajuz nyerusimüj reszpublik… Így ragadt rá a Szajuz gúnynév. A hetvenes évek elején, amikor a későbbi püspök diákként Debrecenbe került, a névrokonság okán magától értetődően elnevezték „kis” Szajuznak. A tanár már nem él, az idők során elkopott a jelző: maradt a Szajuz.

 

Bogárdi Szabó István 2003-tól a dunamelléki egyházkerület püspöke.

„A mai politikai besorolás szerint a jobboldalhoz tartozom, annak ellenére, hogy sok értelmét nem látom, ezért nem is szeretem ezt a fajta elosztást. Református keresztény ember vagyok. Ha lehet, inkább konzervatívnak nevezem magam”

– mondta püspöki eskütétele előtt.

Amikor egyik antiszemita, „galíciai jöttmentekről” értekező írása után az állami bíróság felmentette ifjabb Hegedűs Loránt lelkészt, Bogárdi Szabó István közölte: a jogilag korrekt ítélet nem ad erkölcsi felmentést, „egyházunk tisztessége és becsülete megrendítő módon megkérdőjeleztetik és besároztatik”.

Nem volt verseny

A református zsinat február végén Bogárdi Szabó Istvánt választotta a zsinat új lelkészi elnökévé. Bogárdi Szabó lapunknak döbbenetesnek nevezte, hogy megítélésükben  a politikusok kezdenek a társadalom legaljához tartozni. Interjú.

Más kérdés, hogy ifjabb Hegedűs a püspöki felszólítás ellenére nem kért bocsánatot, és eddig a vele szemben indított egyházi eljárásokat is megúszta. Ezzel együtt Bogárdi Szabó Istvánnak is köszönhető, hogy a zsinati tagok körében érezhetően háttérbe szorultak a szélsőjobboldali szimpatizánsok.

Már újból a Fidesz volt kormányon, amikor egy konferencián 2012 tavaszán Bogárdi Szabó István kijelentette: a politika nem üdvözítő tudomány. A politika szerinte a gondviselés világába tartozik, arra való, hogy Isten teremtett rendjének fenntartása érdekében feltartóztassa a rosszat, előrébb vigye a jót. Ahol pártok, politikusok vagy mozgalmak üdvözítést ígérnek, ott „keresztyén embernek nincs keresnivalója”.

Az egyházi szabályok szerint a református püspökök legfeljebb három cikluson keresztül (háromszor hat évig) tölthetik be tisztségüket. Bölcskei Gusztáv püspöknek, a zsinat eddigi lelkészi elnökének tizennyolc év után ebben a pozícióban letelt az ideje. A mostani zsinati tisztújításon két esélyes jelölt indult: Bogárdi Szabó István és Fekete Károly, a debreceni központtal működő tiszáninneni egyházkerület új püspöke.

Előzőleg, a dunamelléki egyházkerület alakuló ülésén Balog Zoltán református lelkész, az emberi erőforrások minisztere tolmácsolta azt a köszöntőlevelet, amit Orbán Viktor kormányfő írt Bogárdi Szabó Istvánnak. Balog miniszter a tiszáninneni egyházkerület közgyűlésén is megjelent, de az itteni püspöknek, Fekete Károlynak a kormányfő csak utólag küldte el gratulációját.

Ettől eltekintve sem lehetett kérdéses, hogy a tisztújításon a Fidesz kit látna szívesen a lelkészi elnöki poszton. Bogárdi Szabó Istvánt köztudottan évtizedes barátság fűzi Balog Zoltánhoz, és jó viszonyban van a szintén református Orbánnal is.

Szoros versenyben, de Bogárdi Szabó István megnyerte a zsinati választást Fekete Károly ellenében. De a kép árnyaltabb annál, mint kívülről látszik. Lapunknak többen is megerősítették, hogy a Fidesz eredetileg mást akart zsinati lelkészi elnöknek. Az illető hajlott is volna rá, hogy elinduljon, végül azonban a jelölést sem vállalta.

Bogárdi Szabó István tudását és felkészültségét a fideszes hatalom is elismeri, de az a hír járja, a kormányfő környezetében nem elégedettek a vezetői képességeivel. A másik gond vele az, túlságosan öntörvényű, nem könnyen alkalmazkodik a kormányzat elvárásaihoz – református körökből legalábbis ezt az információt kaptuk.

A szerző további cikkei

Czene Gábor Népszabadságban megjelent cikkeinek gyűjteményét itt találják.

Ám az is valószínű, hogy Bogárdi Szabó István nem készül markánsan ellenzéki szerepre. Lapunknak nemrégiben adott interjúját így fejezte be: „…az állam és az egyház szétválasztva, különműködik, de egy vonaton ülünk. Nem baj, ha a felek tudnak egymásról, és partnerként tisztelik a másikat.”

Egy házunk van

Beer Miklós váci megyés püspök sajnálja, hogy a katolikus egyház keveset költ a szegények támogatására, egyúttal bosszantja a politikusok „urizálása". Czene Gábor interjúja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.