galéria megtekintése

„Nem lépek ki a Fideszből, kirúgni meg nem mernek"

49 komment


Hajba Ferenc

– A rendőrség magatartása a társadalom gondolkodását képezi le. Az általuk „kisebbséginek" nevezett igazoltatásomról szóló cikkek hozzászólóinak többségéből süt a rasszizmus – így összegzi keserű tapasztalatait Lakatos Béla, a Komáromhoz közeli Ács város fideszes polgármestere.

Amint arról az Index elsőként beszámolt, a kisváros első embere ebédelni indult az önkormányzat által bérelt Audival, amikor a győri készenléti rendőrség autója megelőzte, benéztek az ablakán, aztán megállították. A polgármester hallotta, amikor a rádión nyugtázták nekik: kisebbségi igazoltatás folyik.

– Amíg Magyarországon egy roma ember eljut a diplomáig, a közéleti megbízatásig, addig rengeteg megaláztatást kell elviselnie – mondja Lakatos Béla. – Nekem már sokszor mondták, hogy büdös cigány, középiskolában azért akartak megbuktatni angolból, mert a tanár gyűlölte a romákat, csak az osztályfőnökömnek köszönhettem, hogy jó jegyeim ellenére nem estem ki a gimnáziumból. Edzett és rutinos vagyok a megaláztatások elviselésében, de az már mégiscsak fölháborító, hogy a társadalom tagjainak szolgálatára, védelmére létrehozott rendőrség származása miatt zaklasson, s már az igazoltatás során megbélyegezzen embereket.

Lakatos Béla meg is jegyezte a rendőröknek, ne azért járjanak ki Győrből Ácsra, hogy az ott élőket zaklassák. A polgármester egyébként nem telefonált, biztonsági övét becsatolta, papírjai rendben voltak. Az erősítést is hívó rendőrök csak akkor enyhültek meg, amikor kiderült: ő a polgármester. – És én még nem is rendelkezem erős rasszjegyekkel, gondolhatja, hogy bánik a társadalom azokkal, akiknek a külsején karakteresebben látszik a származásuk – jegyzi meg Lakatos Béla, amikor a történtekről beszéltünk vele.

 

A készenléti rendőrség egyik tisztje később felhívta, s arról tájékoztatta: szerdán meghallgatják az érintett rendőröket, s ezen ő is részt vehet. Arra is ígéretet kapott: visszahallgatják a rendőrségi rádióforgalmazást. Az ORFK közleményben hivatalosan is tudatta, hogy vizsgálatot indított az ügyben. A polgármester nem a két rendőrre haragszik elsősorban, hiszen tudja: Magyarországon a roma- és általában a kisebbségellenes közhangulat ad hátteret a hasonló eljárásokhoz. Az esetről szóló cikkek kommentjeinek nyolcvan százaléka a cigányokat gyalázza, s egyáltalán nem érti, mi a baj az ilyen intézkedésekkel.

Mit tett a mindenkori kormányzat, köztük ez a kormány és annak roma bábelitje a romák érdekében? - ezt kérdezi Lakatos Béla
Mit tett a mindenkori kormányzat, köztük ez a kormány és annak roma bábelitje a romák érdekében? - ezt kérdezi Lakatos Béla

Már régóta nyugdíjas győri rendőrökkel beszélgettem – noha az Ácson intézkedő készenléti rendőrök nem a megyei kapitányság állományába tartoznak – arról, hogy a rendszerváltás után hogyan alakult a rendőrök szemlélete. – Nekem volt egy járőrtársam, aki kifejezetten örült a neonáci csoportok masírozásainak, nézte őket, és azt mondogatta: azt a két szép szál legényt szívesen magamhoz venném, velük kipofoznánk a cigányokat a Kossuth utcáról – idézte fel egyikük.

Hozzátette: ezeket a megjegyzéseket a főnökök nem tűrték, de az idősebb rendőrök így gondolkodtak. – A nagy csalódás számomra az volt, hogy a rendszerváltás után hozzánk került, képzett fiatalok között jó néhány akadt, aki ennél is radikálisabb nézeteket vallott. Úgy tudom, többségük már kikopott a rendőrségtől, és a parancsnokok keményen fellépnek a megkülönböztetés ellen – tette hozzá.

Lakatos Béla Szegeden rendőr szakközépiskolásoknak tanított roma népismeretet. Nem volt ritka, hogy ezek a leendő tiszthelyettesek közbekiabáltak: nem kell azokkal foglalkozni, ki kell irtani minden cigányt.

Az ácsi polgármester tudja, hogy van a cigányságnak egy olyan rétege, melynek a tagjai bűnözésből élnek. – Ezt nyilván nem lehet elnézni, elfogadni, de a jelenség megértéséhez az okokat is fel kell tárni – magyarázza. – A romákat már születésükkor megbélyegzik, hatéves korukban pedig a mai oktatási rendszer szinte azonnal leírja őket. Én huszonöt éve foglalkozom szakszerűen az oktatás kérdéseivel, voltam minisztériumi kabinetvezető, a mostani oktatási kormányzatnak is fölajánlottam segítségemet. Azt válaszolták, figyeljem a pályázatokat.

Az ácsi polgármester régóta Fidesz-tag. – Nem lépek ki, kirúgni meg nem mernek – vázolja föl a helyzetét, majd fölteszi a kérdést: Mit tett a mindenkori kormányzat, köztük ez a kormány és annak roma bábelitje a romák érdekében? Farkas Flóriánék nem kíváncsiak az értelmes gondolatokra, ők pénzt osztani szeretnek. Nem tudom, nem volna-e érdemes az Állami Számvevőszéknek vizsgálódnia a roma országos önkormányzatnál, hogy vajon törvényesen és célszerűen használják-e föl a nekik juttatott összegeket? Mennyire hiteles egy olyan szervezet, mely még csak szót sem emel a miskolci házbontások és egyéb törvénytelen cselekedetek ellen?

Az ácsiak nagy többsége kiáll Lakatos Béla mellett. Van persze, aki úgy dicséri, hogy ő „különb roma", de a településen valószínűleg az átlagosnál lényegesen kisebb a hajlam a származás szerinti megkülönböztetésre. – Mi választottuk, megvédeni is kötelességünk – mondja egy havat lapátoló férfi a Bartók Béla utcában.

– Nemcsak azért, mert polgármester, hanem mert nem tett semmi rosszat ez az ember – kiabál ki a szomszédos ablakon egy asszony. – A romáknak és a nem romáknak is egyformán polgármestere.

– A roma társadalom nem ma jött az országba, része a magyar történelemnek, magyar öntudattal is rendelkező nép – hívja fel a figyelmet Lakatos Béla. – A társadalmi feszültségeket oldani kell. Az olyan, ráadásul minden szempontból indokolatlan kijelentések, amelyeket Orbán Viktor tesz a gazdasági menekültekről, az a romákkal és más „kisebbségekkel" szembeni társadalmi gyanakvásokat is erősíti ebben az országban. Márpedig ha sokáig feszül ez a lufi, egyszer szétrobban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.