galéria megtekintése

Semmi értelme annak, amit most Orbán akar

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Hiába minősítené a tiltott határátlépést szabálysértés helyett bűncselekménnyé a magyar parlament, az ENSZ menekültügyi egyezménye szerint a menedékkérőt emiatt semmilyen szankcióval nem lehet sújtani. Vagyis: a hangulatkeltésen kívül a kormány újabb ötlete semmire nem jó.

Aki tiltott határátkelést hajt végre – s mindegy, milyen indokkal teszi –, azt azonnal őrizetbe kell venni – ezt nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök még februárban a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Májusban az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó ülésén pedig már egyenesen azt állította, hogy az illegális határátlépés „bűncselekmény”, ami ellen fel kell lépni.

Ezzel szemben a hatályos szabályok szerint aki a határt engedély nélkül vagy meg nem engedett módon lépi át, vagy ezt megkísérli, szabálysértést követ el, és emiatt még elzárásnak sincs helye.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön nyilvánvalóvá tette: mégis a kormányfőnek lesz igaza, hiszen a büntető törvénykönyv módosítását fogják kezdeményezni annak érdekében, hogy az illegális határátlépés ismét bűncselekményi tényállássá váljék. További részleteket nem árult el, de a Btk.-ból annyi kiderül, hogy a társadalomra csekély veszélyt jelentő jogsértések esetén a legenyhébb szankció a pénzbüntetés, a közérdekű munka, valamint a háromtól legfeljebb harminc napig terjedő elzárás, míg a külföldieket ki is utasíthatják.

 

Igaz, a jogalkotó egy most még szabálysértésnek minősülő jogsértést minősíthet akár olyan súlyúnak is, amit szabadságvesztéssel kell sújtani. Csakhogy az egésznek semmi értelme.

Magyarországon ugyanis nem az illegális migráció – a „megélhetési bevándorlás” – jelent gondot, hanem a hazájukat elhagyni kényszerülő menekültek tömege. Az eddig regisztrált több mint hetvenezer külföldi legalább nyolcvan százaléka válságövezetekből származik, akiket nemigen lehet büntetni.

Az ENSZ menekültügyi konvenciója kimondja: a szerződésben részes államok „az országba való jogellenes belépésük vagy tartózkodásuk miatt nem sújtják büntetéssel azokat a menekülteket, akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük vagy szabadságuk (…) veszélyeztetve volt”. Nagy Boldizsár nemzetközi jogász hangsúlyozta, hogy a menekülő embereket már csak emiatt sem lehet bűnelkövetővé nyilvánítani.

Menekültek a magyar–szerb határon
Menekültek a magyar–szerb határon
Veres Viktor / Népszabadság

Arra a kérdésünkre, hogy a „közvetlenül olyan területről érkezett” fordulatba nem lehet-e belekapaszkodni, hiszen a menedékkérők nem közvetlenül otthonról, hanem alapvetően Szerbiából jönnek, kijelentette: a nemzetközileg elfogadott értelmezés szerint nem számít, hogy ők a hazájukat elhagyva még hány országban fordultak meg az útjuk során. Azt persze semmi nem zárja ki, hogy egy állam belső joga bűncselekménnyé nyilvánítsa a tiltott határátlépést.

Ilyen előterjesztést a magyar parlament is elfogadhat, Nagy Boldizsár azonban arra figyelmeztetett, hogy

a genfi konvenció alapján a menedékkérelmet alaposan ki kell vizsgálni, és amíg nem születik döntés arról, jogosult-e az érintett nemzetközi védelemre, addig bizonyosan nem lehet vele szemben a büntetőeljárást lefolytatni.

Aki menekültstátust kap, azt a tiltott határátlépés miatt később sem szankcionálhatják, így maradnának azok, akiknek a kérelmét végül jogerősen elutasították. Őket viszont ki lehet toloncolni, és teljesen felesleges velük szemben más büntetést kiszabni.

Az Index csütörtöki híre szerint a menekültekkel szembeni további szimbolikus intézkedésre is készül a kormány. Bezárnák a városok belterületén működő befogadóállomásokat, és helyettük olyan táborokat hoznának létre, amelyek messze vannak a településektől. A hírportál úgy tudja, hogy a BM-nek kell találnia olyan új, külterületen lévő táborhelyet, ahol nem téglaépületekben, hanem ideiglenes szállásokon, sátrakban helyezhetik el a migránsokat. Ezzel kapcsolatban kerestük a belügyi tárcát, de kérdéseinkre csak később ígértek választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.