galéria megtekintése

„Nem lehet a népet csuklóztatni” – ezt gondolja az utca embere a boltzár bukásáról

8 komment


Rab László

Megelőzték a népszavazást, ez marha jó! Ezért hisztiztek olyan sokat a bezárt üzletekért? – így kommentálta Balos Istvánné budapesti nyugdíjas a kormány döntését. A hölgy a leveseket kínáló utcai kioszk előtt mondta mindezt. Egy másik vevő, aki szintén levest vett műanyag pohárban, annyival felelt: „Megjött a józan eszük”.

Földi Imre / Népszabadság

– Na jó, még nem dőlt el – tette hozzá. – Meg is kell szavaztatni a birkákkal. Bár ha azt vesszük, ezek úgy bégetnek, ahogy Orbán parancsolja.

 

A levesbár két fiatal alkalmazottja, Juhász Josephine és Szabó Szandra hallott ugyan a tervbe vett visszavonásról, örültek is neki, de mint mondták, a vállalkozás üzletei eddig is nyitva lehettek volna, mert rájuk nem vonatkozott a boltzár. De nem volt értelme, mert vasárnap kongott a Mammut Üzletközpont környéke. Hogy nyitva lesz-e ezek után vasárnap a levesbolt, nem ők döntik el.

Örömmel fogadta a hírt az egyik cipőbolt tulajdonosa is. – Érzékenyen érintett a bezárás – mondta Kálmán Mónika üzlettulajdonos, akinek sok vevője panaszkodott amiatt, hogy vasárnap lehúzták a rolót. Az alkalmazottak – akik közt fiatal és idősebb hölgyek is találhatók – eddig is úgy foglaltak állást, hogy szívesen dolgoznának vasárnap. – Aki nem akar vasárnap dolgozni, mert helyette a pihenést választja, az nem jön ilyen helyre dolgozni. Aki dolgozni akar, dolgozzon, aki meg pihenni szeret, maradjon otthon – mondta Kálmán Mónika.

Egészen másként vélekedett a Legendás Boltban Kozári Andrea és Balogh Adrienn. Az ifjú hölgyek számára a fix szabadnap biztos pont volt. Kovács Gabi, az Aranykagyló Egészségbázis tulajdonosa pedig ezzel fogadott bennünket: – Remélem, hogy nem lesz mindenkinek kötelező a vasárnapi nyitva tartás. Nekem és a vevőimnek megfelel a mostani állapot. Amikor bezártunk, a nagy felháborodás hallatán 14 év eredményeit nyálaztam át. A vasárnapi bevételeinket nudlinak nevezhetném.

Földi Imre / Népszabadság

A kereskedő azt is elmondta, a boltbezárás legelején felvetődött, hogy az alagsori üzletek többsége nyitva maradhatna. De érdekes módon a kis üzletek bérlői nem akartak nyitva tartani vasárnap. – Az élelmiszerboltokon kívül kétlem, hogy másnak is megérné a vasárnapi nyitva tartás – szögezte le Kovács Gabi, és azt a viccet idézte, amiben Kohn és Grün az üzleti hasznokról elmélkedik. „Akkor vagyok nyereséges, ha zárva van az üzlet” – mondja Kohn.

Följegyezhettünk egyértelmű vevőreakciókat is. Mucska Györgyné nyugdíjas a szállodaiparban dolgozott, föl sem vetődik benne, hogy gondot okozhat a vasárnapi munka. Kimondottan örült a kormány bejelentésének Toldi Péter fogtechnikus, aki utál a tömegben tipródni szombatonként. De leginkább az zavarta, hogy meg akarták mondani, mit csináljon vagy mit ne csináljon a nép vasárnap.

Földi Imre / Népszabadság

A kereskedők közül többen elmesélték, gyakran kell áruért Olaszországba menniük, ott aztán évtizedekkel ezelőtt péntek déltől hétfő reggelig a fű se nőtt. Csak aztán az olaszok is rájöttek, hogy nem Isten ellen való vétek a hetedik napon kereskedni.

Egy középiskolásokból álló társaság tagjai, akik fagyiért ugrottak be a bevásárlóközpontba, sarkosabban fogalmaztak. Véleményüket az „öreg trockistaként” emlegetett töritanárukra alapozták, aki szerint a kormánynak nem az a dolga, hogy megmondja, mit tegyen az ország. Az a feladata, hogy végrehajtsa a nép akaratát. Ha a nép cigánykereket akar vasárnap hányni, akkor erre azt kell mondani: tessék parancsolni, a dolognak semmi akadálya. – Igaza van az öregnek – mondta az egyik diák –, nem lehet a népet csuklóztatni. Illetve lehet, de akkor ez a vége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.