Nem kísért a múlt: Schwezoff Dávid marad

Még nincs aláírt munkaszerződése, de Schwezoff Dávid marad ügyvezető igazgató – mondta lapunknak Tordai Péter, a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) elnöke az elöljáróság ülése után.

A tavasszal váratlanul lemondott Zoltai Gusztáv helyett a BZSH közgyűlése nemrégiben választotta meg Schwezoff Dávid közgazdászt ügyvezető igazgatónak. A Tudozsido.com zsidó közéleti blog – fotókkal illusztrálva – ezt követően számolt be arról, hogy Schwezoff korábban Carol Hore Mohn néven transzvesztita énekesként lépett fel budapesti melegbárokban, az alsógödi Szent István-plébánián katolikus kántorként tevékenykedett, továbbá hallgatója volt az evangélikus egyetem lelkészképzőjének is.

Mindennek nem találtuk nyomát Schwezoff Dávid jelölti bemutatkozásában.

Bár másik vallási szervezethez tartozik, Oberlander Báruch ortodox rabbi szükségét érezte, hogy állásfoglalást tegyen közzé az ügyről. Szerinte a zsidóság egyik legfontosabb fogalma a tsuvá (megtérés), és „ha valaki azt állítja, hogy felhagyott korábbi vétkes tetteivel, kötelességünk befogadni és segíteni a visszatérés útján”.

Heisler András, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke viszont levélben fordult Tordai Péterhez, a BZSH vezetőjéhez: azt kérte tőle, hívja össze a budapesti elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből Schwezoff Dávidot, írjanak ki rendkívüli közgyűlést. Schwezoff olyasmiket hallgatott el a közgyűlés elől, amelyek zsarolhatóvá teszik az ügyvezetőt, nagymértékben veszélyeztetik a hitközség további működését – állapította meg Heisler.

Itt jegyezzük meg, hogy Zoltai Gusztáv távozásával a Mazsihisz ügyvezető igazgatói posztja is megüresedett. A Mazsihisz közgyűlését a botrány kirobbanása után tartották, a küldöttek tehát ekkor már tisztában voltak Schwezoff Dávid mozgalmas előéletével. Ennek ellenére majdnem megválasztották a Mazsihisz ügyvezető igazgatójává is, a volt agrobankos Kunos Péter csupán néhány szavazattal előzte meg.

A szoros eredmény nem befolyásolta Heisler András álláspontját. Lapunknak adott interjújában úgy vélte, hogy hatalmi harc folyik: „Zoltai Gusztáv volt hűbéresei” a régi rendszer megmaradásában érdekeltek. Heisler hangsúlyozta, hogy ragaszkodik a zsidó közösségnek „súlyos károkat okozó” Schwezoff menesztéséhez, akit azért is bírált, mert „ugyanazt a stílust képviseli, mint elődje”.

Kunos Pétert ugyanakkor védelmébe vette a Mazsihisz elnöke. A kilencvenes évek végén Kunos az Agrobank vezetőjeként börtönben ült. Heisler hitelesnek fogadta el azt a magyarázatot, hogy olyan banki módszer alkalmazása miatt ítélték el, amit ma már egyetemen tanítanak. Egyébként is: az ő múltja senki előtt nem volt titok, több mint tíz éve mentesült a büntetett előélet hátrányos következményei alól, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik.

Tordai Péter – aki előzőleg lapunknak azt mondta, hogy nem kíván javaslatot benyújtani Schwezoff felfüggesztésére – szerdára hívta össze a BZSH elöljáróságát. A délután négykor kezdődött, késő estébe nyúló ülésen Heisler András és Schwezoff Dávid is részt vett.

Két napirendi pont volt, Schwezoff Dávid bemutatkozása és 18 oldalas munkaszerződésének, illetve munkaköri leírásának ismertetése – mondta Tordai Péter, jelezve, hogy a zárt ülésről nem adhat részletes tájékoztatást.

Schwezoff Dávid bemutatta az iskolai végzettségét és nyelvvizsgáit igazoló papírjait, Deutsch Róbert főrabbi megerősítette, hogy a zsidóságba való betérése szabályosan történt – folytatta Tordai. Felmerültek az előéletével kapcsolatos kérdések is. Az a konklúzió alakult ki, hogy a BZSH küldötteinek egy része tudott, másik része viszont nem tudott Schwezoff múltjáról. Megválasztása ettől függetlenül érvényesnek tekinthető. Az elöljáróság tagjai közül végül senki nem terjesztett be indítványt az ügyvezető igazgató felmentéséről és új közgyűlés összehívásáról.

A munkaszerződést illetően akadt néhány vitatott pont, amit majd csak a következő elöljárósági ülésen tárgyalnak meg. Schwezoff Dávid tehát marad a BZSH ügyvezető igazgatója, dolgozik tovább, de még nincs aláírt munkaszerződése és pontosan meghatározott munkaköri leírása – foglalta össze Tordai Péter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.