galéria megtekintése

Vállalhatatlan a közmédia főszerkesztője az egyházaknak

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Már nem Siklósi Beatrixhoz tartoznak a köztévében a vallási műsorok, miután a nagy egyházak tiltakozása miatt Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója levette a szerkesztőt erről a területről.

A médiában nagy felzúdulás fogadta, hogy október 15-től Siklósi lett a köztévében a vallási, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője. A kulisszák mögött az egyházak is beindultak. Lapunk birtokában van az a tiltakozó levél, amelyet október 21-i dátummal Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Heisler András, a Mazsihisz elnöke írt Szabó László Zsoltnak.

A tévévezér által hivatkozott esemény: március 24-én Erdő Péter átadta Siklósi Beatrixnak a pápai áldást igazoló oklevelet
A tévévezér által hivatkozott esemény: március 24-én Erdő Péter átadta Siklósi Beatrixnak a pápai áldást igazoló oklevelet
Kovács Tamás / MTI

Az egyházi vezetők megdöbbenésüket fejezték ki, amiért csak a sajtóból értesültek arról, hogy jelentősen megváltozott az egyházi műsorok készítéséért felelős szerkesztőség státusza. Egyeztetésre még kísérlet sem történt.

 

Az egyházi vezetők azt írták: „Siklósi Beatrix szerkesztő úrhölgy személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására”. Kérték a vezérigazgatót, hogy a döntést és módosítást azonnal vonja vissza, a lehető legrövidebb időn belül kezdődjön egyeztetés az MTVA és az egyházak között.

Szabó László Zsolt egy hét múlva, október 27-én válaszolt. Sajnálkozott, amiért az egyházi vezetők megismétlik a sajtóban megjelent, Siklósi Beatrixot támadó állításokat.

A vezérigazgató viszont védelmébe vette, és egyebek mellett kitért arra, hogy Siklósi a közelmúltban átvehette Erdő Péter bíborostól Ferenc pápa apostoli áldását a Katolikus Karitász gyűjtőmunkájának támogatásáért. Szabó bízik abban, hogy kolléganőjét „valós érdemei és munkája alapján fogják megítélni”.

Az MTVA vezérigazgatója ezzel együtt engedett a nyomásnak: tájékoztatta az egyházakat, hogy önálló vallási főszerkesztőség felállítására tett javaslatot, annak vezetéséről és munkájáról pedig egyeztetni kíván. Siklósi Beatrix továbbra is főszerkesztő, de a „vallás” újabban nem szerepel feladatkörében.

Megkérdeztük az MTVA sajtóosztályát, mi az oka annak, hogy – titulusából is láthatóan – már nem Siklósihoz tartoznak a vallási műsorok. Siklósi Beatrix elérhetőségét, illetve azt kértük, hogy megkeresésünket továbbítsák „illetékes” helyre.

A sajtóosztálytól pikírt válasz érkezett: „Örömmel vettük kérdését, hiszen az elmúlt évtizedekben, ahogy azt tapasztalni lehetett, a Népszabadság vallási kérdésekkel nem kifejezetten támogató jelleggel foglalkozott. Reméljük (sic!) a jövőben is megtartják, és bővítik érdeklődésüket a téma iránt”. Ezután arról olvashatunk, hogy Siklósi Beatrix így is hatalmas területtel foglalkozik. Az MTVA mindig is egyenrangúnak tekintette a vallási szerkesztőséget a többivel, ezért a jövőben külön szerkesztőségvezető fogja össze a munkáját.

Kérdésünkből nem derült ki, hogy tudomásunk van az egyházak leveléről. Feltehetően ezzel magyarázható: az MTVA sajtóosztálya halványan sem utalt az egyházak tiltakozására, sem arra, hogy Szabó László Zsolt ennek hatására vette el Siklósi Beatrixtól a vallási műsorokat.

Rasszista szösszenetek

Siklósi Beatrix főszerkesztői kinevezésének hírére több helyen felidézték, hogy a kétezres évek elején az antiszemita nézeteiről ismert David Irving történészt behívták abba az Éjjeli menedék című tévéműsorba, amelynek Siklósi szerkesztője és műsorvezetője volt. 2009-ben a Magyar Gárda tagjai jelenlétében kitüntetést vett át a szélsőjobboldali ifjabb Hegedűs Loránt református lelkésztől: történt mindez a Hazatérés Templomában, Horthy Miklós budapesti bevonulásának évfordulóján, a magát antiszemitának valló Tormay Cécile írónő emléktáblájának avatásakor. Tavaly márciusban a Hvg.hu gazdag csokrot állított össze azokból a rasszista viccekből, náci-nyilas portálokról származó megosztásokból, amelyeket közösségi oldalán Siklósi Beatrix tett közzé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.