galéria megtekintése

Beintenek Orbánéknak az orvosok

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 26. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Ha a kormány továbbra is ragaszkodik az orvosi béremelés feltételeihez, vagyis a hálapénz elutasításához és a röghöz kötéshez, kellemetlen meglepetés érheti – rég tapasztaltan egységes ellenállásban van a szakma.

Erősen foglalkoztatja az orvosokat, miként értelmezzék Zombor Gábor egészségügyi államtitkárnak azt a közlését, hogy száz-kétszázezer forinttal megemelnék a közszférában dolgozó orvosok fizetését, de ennek feltételeként le kell mondaniuk a hálapénzről, illetve vállalniuk kell, hogy Magyarországon maradnak közalkalmazott orvosként. Az államtitkár tegnap arra a kérdésünkre, hogy ha gyakorló orvos lenne, aláírna-e egy ilyen tartalmú nyilatkozatot, előbb azt válaszolta, hogy igen, majd kisvártatva hozzátette: az orvosi bérek emeléséről szóló feltételek részleteit maga sem ismeri, hiszen előbb le kell zárni az erről szóló egyeztetéseket az érdekvédelmi szervezetekkel.

Karosi Zoltán már elment: háziorvosként dolgozik az észak-norvégiai Alta városban
Karosi Zoltán már elment: háziorvosként dolgozik az észak-norvégiai Alta városban
Varga György / MTI

Ez nem lesz egyszerű, mert az érdekvédő szervezetek egyértelműen és szokatlan egyöntetűséggel utasítják el a tervezett bérrendezést. Az Éger István vezette Magyar Orvosi Kamara leszögezte, hogy semmilyen feltételt nem hajlandók elfogadni a béremelés mellé. Éger ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy ez nem jelenti, hogy ne értenének egyet a hálapénz megszüntetésére vonatkozó törekvéssel. Hozzátette ugyanakkor, hogy a 2012–2013-as bérintézkedések átmeneti kedvező hatása mára „kifulladt”, ezért haladéktalanul folytatni kell a valamennyi orvosra és egészségügyi szakdolgozóra kiterjedő bérfelzárkóztatási programot.

 

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke egy szakmai konferencián jelentette be: szervezetük elutasítja az orvosok „röghöz kötését”, és persze ők is nagyon kíváncsiak a részletekre. Hasonlóképpen a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János is azt mondta korábban kérdésünkre válaszolva: kudarcra van ítélve minden ilyen elképzelés.

– Miért is maradnának itthon az orvosok, hiszen ha valóra válik a tervezet, valójában csak annyi történik, hogy a nyugat-európai és a hazai bérek közötti tízszeres különbségből kilenc és félszeres lesz, miközben megkötik őket – mondta, kijelentve: a kormánynak is érzékelnie kellene, hogy nagyon nagy a baj, hiszen vannak már olyan szakmák, amelyek esetében már csak egy hajszál választ el attól, hogy megroppanjon az ellátás.

A szakmai portálokon egyre több a felháborodott bejegyzés. „Milyen alapon írja alá bárki, hogy nem megy külföldre? Ez ugyanis minden európai uniós polgár szíve-joga. Adjanak béremelést, mert az elvégzett munkáért az jár, nem ösztöndíj.” Jellemzők az ironikus megjegyzések is, mint azé az orvosé, aki egyetért a kezdeményezéssel, de csak akkor, ha a politikusok jövedelmét a minimálbér legfeljebb tízszeresében határozzák meg.

Egy neve elhallgatását kérő orvos lapunknak azt mondta: az elképzelés aligha vonzó ajánlat az orvosok számára. – A gyógyítók – tette hozzá –, még ha balkáni és anarchikus körülmények között is, mégiscsak versenyeznek a betegért. Ez adja meg a szakmában a rangjukat és az önbecsülésüket. Ha megszűnik a differenciált bér, miközben a hálapénzt sem fogadhatják el, akkor elszürkül a munkájuk, s ők maguk hivatalnokká válnak – magyarázza. Hozzátette, az ajánlat azt jelenti a hálapénz mínuszával, hogy lényegében maradnak a pénzüknél, viszont nem mehetnek el. Ezzel így csak elüldözik őket.

Nem írná alá a béremeléshez kötött kötelezettségvállalást Doktorits Béla traumatológus, még annak ellenére sem, hogy neki egy év alatt sem jön össze százezer forintnyi hálapénz. „Ez gyenge politikai próbálkozás” – vágta rá kérdésünkre Major László kardiológus, radiológus szakorvos. Hozzátette: nagyon szeretné, ha megszűnne egyszer a hálapénz, de szerinte a mostani ajánlattal csak froclizzák őket. Nem írná alá az ajánlatot Csákány M. György szülész-nőgyógyász szakorvos sem.

– Miért is tenném? – kérdezte. – Az egész nagyon komolytalan, hiszen ki és hogyan ellenőrizné, hogy valaki a kötelezvény ellenére elfogad-e hálapénzt?

Mánya Kristóf nyugdíjas gyermekgyógyász főorvos, aki a mai napig visszajár dolgozni, tragikomikusnak és komolytalannak nevezte az elképzelést. Weltner János sebész főorvos pedig már csak azért sem írna alá egy ilyen kötelezvényt,mert az uniós alapelvekbe ütközne, hiszen a munkaerő szabad áramlását akadályozza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.