Nem kell a Corvinus hallgatóinak bérlet Gödöllőre

Nem kell a Corvinus hallgatóinak Gödöllőre járniuk, a budai három kar leválasztása pedig javítani fogja az oktatás minőségét – ez volt a lényege Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár mondandójának az intézményi átalakításokról szóló tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az újságírók leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mi lesz a Budapesti Corvinus Egyetemmel (BCE), amelynek három karát (az élelmiszer-tudományit, a tájépítészetit és a kertészettudományit) az államtitkárság a gödöllői Szent István Egyetemhez (SZIE) csatolná. A sajtótájékoztató alatt oktatók és hallgatók tüntettek az épület előtt.

Palkovics László elmondta, hogy 50 millió forintot adnak az egyetemnek, hogy elkészíthesse azt a tervet, amely leírja, miként nézzen ki a Budai Campus az átalakítások után. Az államtitkár azt állította, hogy a három kar leválásával az oktatás minősége javulni fog, a változások sem oktatói, sem hallgatói érdeket nem sértenek. Végleges döntés a jövő hét végén várható: a BCE sorsa Balog Zoltán miniszter kezében van, akinek két egymásnak ellentmondó szenátusi döntést kell mérlegelnie.

A BCE nem támogatja karainak leválását, a SZIE viszont szeretné a színvonalas karokat. Az államtitkárság egyébként úgy látta: a három leválasztásra váró kar nem működött konfliktusmentesen az egyetemen. A diákok utazással kapcsolatos aggodalmaira azt mondta: aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, ott is fejezi be, az átszervezések miatt nem kell Gödöllőre utaznia.

A BCE-t érintő terveken kívül az államtitkár megismételte, amit már korábban is bejelentett: a kormány átalakítja az intézményrendszert. E szerint gyakorlatilag szétesik a Nyugat-magyarországi Egyetem, egyes karai a győri Széchenyi István Egyetemhez, mások a Pannon Egyetemhez csatlakoznak. Alkalmazott tudományegyetem jön létre a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, illetve a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola egyesüléséből. Kiválik az állatorvosi kar a SZI-ből, és önálló egyetemmé alakul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.