galéria megtekintése

Nem kell a kurtább nyári szünet

22 komment


Doros Judit

Rövidebb lehet a nyári szünet, de több napot pihenhetnek a diákok év közben – lebegtette meg az oktatási államtitkár. A hírnek nem örülnek a szülők és a tanárok.

Palkovics László a Magyar Időknek nyilatkozva jelentette ki, hogy az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) kialakításakor döntenek majd arról, hogyan rendezzék át a tanév szerkezetét. A mostani tervek szerint

a nyári hónapokban egy-két héttel többet lennének iskolában a gyerekek, az őszi és a tavaszi szünetek meghosszabbodnának.

Kiemelte: összességében egyenletesebben oszlanának el a szünetek, ami a gyerekek terhelését csökkentené. Az új NAT 2018 szeptemberében lép hatályba, így a szünetre vonatkozó változások 2019-ben várhatók.

 

– Nem, nem, nem, határozottan – ezt mondta egy háromgyerekes kecskeméti anyuka arra a kérdésünkre, szeretnének-e hosszabb tanévet és rövidebb nyári szünetet.

– A gyerekek már májusban megpukkannak az iskolában a melegtől, az kéne még, hogy június végéig ott üljenek a panelépület legfelső szintjén. A poroszos oktatásból épp elég annyi, amennyit most kapnak.

Az iskola nem az életre nevel, nincs tankonyhájuk, gyakorlati műhelyük, a lexikális tudást pakolják beléjük, s azt várják tőlük, hogy bebiflázzák és visszamondják a tananyagot. Miért kéne ezt még hosszabban tenniük? – kérdezett vissza. Szerinte a szülőnek ugyanolyan gond lenne a meghosszabbított tavaszi vagy az őszi szünetben gondoskodni a gyerekekről, mint így, tehát ezzel az ő terheik nem csökkennének. Most mindenki igyekszik legalább a nyarat családként együtt tölteni, erre összpontosítják az évi szabadságukat.

– Sosem a tanárok, a szülők vagy a diákok, évek óta mindig a politika jön elő ilyen kezdeményezéssel: annak idején még Pokorni Zoltán kezdte a sort, most meg Palkovics államtitkár folytatja. A bejelentést előszeretettel időzítik választások előtti időszakokra, merthogy gondolják, a szülők örülnek, ha megoldódik a gyerekek elhelyezésének gondja a hosszú nyári szünidőre. Csakhogy ez bonyolultabb ügy – mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

Hozzátette: nemrégiben egy konferencián a mostani KLIK-vezető, Pölöskei Gáborné is arról beszélt, hogy ha meghosszabbítják a tanévet, akkor az iskolákat fel kell szerelni légkondicionálókkal, s ez „csak pénz kérdése". – A hatalom végre kimondta, hogy az oktatásra pénzt is kellene áldozni – vélte a szakszervezeti vezető. Szerinte nem a tanév meghosszabbításáról, hanem a felesleges tananyag csökkentéséről kellene gondolkodnia a hatalomnak, mert ténylegesen csak ezzel csökkennének a diákok és a tanárok túlzott terhei.

A vakáció hossza legkorábban 2019-ben rövidülhet meg jelentősen
A vakáció hossza legkorábban 2019-ben rövidülhet meg jelentősen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ha majd minden iskolában beszerelték a légkondikat, azután gondolkodjanak hasonlóan bosszantó, populista dolgokon – mondta Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakja.

Szerinte a tanév elnyújtásával a kormány megint erőszakkal kényszerítene az iskolákra olyasvalamit, amit azok nem akarnak. – Hoznak egy döntést, mint például azt, hogy legyen mindennap testnevelésóra, de

az infrastruktúrát mindehhez elfelejtik kiépíteni.

Ahogyan most nincs tornaterem, ugyanúgy nem lesz a fülledt nyári napokra légkondicionáló, amiért megint csak az intézményeket hibáztatja majd a hatalom – tette hozzá Pilz Olivér. Egy miskolci tanárnő pedig azt mondta a rövidebb nyári szünetről, hogy a tanárok meg a gyerekek a fáradtságtól már így is zombikként bolyonganak az iskolában májusban, nem kéne ezt az állapotot egészen június végéig kitolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.