Nem jutott pénz vonatjegyre

Mélységesen felháborít, hogy tehetséges, a jövőjüket feltehetőleg informatikusként elképzelő diákok egy pár ezer forintos tétel miatt nem vehettek részt egy nemzetközi programozási verseny döntőjében – így fogalmazott lapunknak Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. A debreceni országos döntő napján ugyanis hiába várták a székesfehérvári csapatot, a három diák és a kísérő tanáruk nem érkezett meg. Mint utóbb kiderült, nem kapták meg az utazási pénzt a területileg illetékes tankerülettől.

Nem volt teljes a mezőny a versenyen
Nem volt teljes a mezőny a versenyen

A debreceni központú cég a helyi Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolával közösen hirdette meg a Visual Thinking elnevezésű viadalt, amelyre öt országból 177 csapat jelentkezett – összesen 480 középiskolás mérte össze grafikus programozói tudását. A csapatok egyharmada határon túli magyar iskolákból nevezett. A selejtezők a weben zajlottak, a két kőkemény fordulóból 16 csapat kvalifikálta magát az országos döntőbe. Köztük a székesfehérvári Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola háromfős gárdája.

– A döntő reggelén kaptuk az információt, hogy a fehérváriaknak nem sikerült pénzt szerezniük az utazási költségekre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), így fel sem ültek a vonatra – közölte Ábrahám László. – Ha előbb tudom, hogy baj van, akár saját zsebből is kifizettem volna a diákok vonatjegyét. Nem is értem az egészet: Csíkszeredából és Sopronból is jöttek csapatok, mindkét város jóval messzebb van Debrecentől, mint Székesfehérvár. Hogyan lehet majd ezek után motiválni az érintett diákokat, akik kemény munkát fektettek abba, hogy eljussanak a verseny döntőjébe, amelyen aztán rajtuk kívül álló okok miatt mégsem vehettek részt. Megkerestük Kiss Antalt, a fehérvári diákok felkészítő tanárát, aki azt kérte, ebben az ügyben forduljunk az intézmény vezetőjéhez. Dominó Csaba, a Széchenyi MSZKI igazgatója kérdésünkre elmondta, többen is hibáztak az ügyben.

„Arról van szó, hogy még mindig csak tanuljuk az új rendszert. Amikor még önálló költségvetéssel rendelkeztünk, akkor egy óra alatt el tudtuk intézni, hogy forrást találjunk a diákjaink versenyeztetésének finanszírozására. Az állami fenntartásba vétel óta rendkívül körülményessé vált a váratlan kiadások előteremtése. Megnőtt az adminisztráció, és ezzel az ügyek átfutási ideje is. Jelen esetben például két hétre lett volna szükség ahhoz, hogy a Klik rábólintson a debreceni utazásra. Sajnos azonban egy figyelmetlenség miatt hiányosan küldtük át a dokumentációt a Kliknek, amely hiánypótlásra kötelezett minket, ám így már kifutottunk az időből” – mondta az igazgató.

Megkérdeztük, felvetődött-e, hogy a diákok szülei és a kísérő tanár esetleg saját zsebből fedezzék az utazást, mire Dominó Csaba azt mondta: iskolájuk annyira sikeres, hogy a tanulóik szinte minden hétvégén részt vesznek valamilyen országos vagy regionális tanulmányi versenyen, így a szülőktől nem lehet elvárni, hogy ezeket a kiadásokat rendre ők finanszírozzák, a kísérő tanárok esetében pedig munkavégzésről van szó, aminek a költségeit szintén nem lehet átterhelni rájuk. „Nagyon sajnálom a gyerekeket, akik komoly munkát fektettek abba, hogy az iskolájukat képviseljék egy nemzetközi versenyen, kivívták a jogot a döntőbeli szereplésre, végül mégsem szállhattak harcba a győzelemért” –tette hozzá az igazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.