galéria megtekintése

Nem jöttek a helyszínelők, nem tudni, hova ment el 2 milliárd a Millenárison

5 komment


Spirk József

Buda új közparkjának építését három éve kezdte tervezni a kormány, és az első lendülettel titkosította is a teljes beruházást. A Millenáris melletti területen egy új rendőrségi objektum építésére hivatkozva vezették be az „ország alapvető biztonsági és nemzetbiztonsági érdekeit érintő” eljárási rendet. A rendőrségi ingatlan gyorsan lekerült a napirendről, de közben elköltöttek közel 2 milliárd forintot úgy, hogy arról semmilyen nyilvános elszámolás nem kérhető.

A parlament honvédelmi bizottsága Kocsis Máté vezetésével 2013 végén kivette a közbeszerzési törvény hatálya alól a Millenáris Park bővítési beruházását. A testület a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a rendőrség küldöttségének kérésére megszavazta, hogy az ipari minisztérium bontásától a park- és a mélygarázsépítés előkészítéséig minden munkálat titkos eljárással folyjon, mert a Margit körúti ingatlanon rendőrségi objektum is épül majd.

Három év alatt csak egy sóderes parkolóig jutott a Millenáris bővítése
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Népszabadság Online információi szerint az ország alapvető biztonsági és nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy különleges biztonsági intézkedéseket igénylő sajátos beszerzési szabályok elrendelésére azért került sor, mert felmerült, hogy a rendőrség a magyar helyszínelőket helyezi el a vadonatúj Millenárison. Az ORFK megerősítette, hogy a jelenleg a Keleti Pályaudvar szomszédságában működő Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet költöztették volna Budára.

 

A Belügyminisztérium azonban menet közben rájött, hogy a közparkban mégsem húzható fel akkora épület, amely megfelelő méretű lenne a több mint 300 fős intézet összes munkatársa és teljes eszközparkja számára.

Erre a felismerésre majd másfél évre volt szüksége a tárcának. A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályától kapott információk szerint a BM 2015 márciusában jelezte, hogy a Millenáris helyett egy már eddig is rendőrségi használatban lévő ingatlant választott ki az új központnak.

Az NGM azt állítja, hogy a közbeszerzés nélküli, titkosított munkálatok a BM bejelentésével megszűntek. A különleges besorolás okafogyottá vált, és 2015 márciusa óta a közbeszerzési törvény előírásai vonatkoznak a beruházásra.

Erről a változásról azonban akkoriban elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot. Örsi Gergely, az MSZP II. kerületi elnöke például hónapokkal később sajtótájékoztatón követelte, hogy oldják fel a Margit körúti Széllkapu beruházás titkosítását, illetve hozzák nyilvánosságra a fejlesztés ütemtervét. Az ellenzéki politikus az indirekt módon kiszivárgott információkból következtetett arra, hogy a rendőrségi épület már nincs a tervekben, ám a park létrehozására rendelkezésre álló forrásokról még mindig erre hivatkozva utasították el a kérdéseit.

Sőt, a kormány által 2013-ban alapított Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. még 2016 márciusi közadatigénylésre adott válaszában sem jelezte, hogy változás történt a beszerzések terén.

Most éppen ezt tervezi a kormány a Millenárisra
MTI

A Millenáris Széllkapu Kft. feladata volt, hogy az elrendelt titkosított eljárással terveztesse meg és vezényelje le a Margit körúton álló régi ipari minisztérium és a Ganz gyár régi épületeinek bontását. A ledózerolt épületek helyén most csak egy hatalmas sóderes parkoló éktelenkedik, és közben teljesen leamortizálódott az első Orbán-kormány presztízs beruházása, a régi Millenáris, a játszótér és a korábbi park is.

Az NGM most arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy a 2015 márciusáig kötött szerződések összértéke 1980 millió forint volt. Ezek a szerződések a bontási munkákra, valamint az ezzel kapcsolatos mérnöki szolgáltatások elvégzésére vonatkoztak. Azt azonban nem a tudhatjuk meg, hogy mi került mindebben közel kétmilliárd forintba, hiszen a titkosítás miatt nem kérhető tételes elszámolás.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy most már tényleg elkészültek az új pihenőpark látványtervei, és megkezdődnek a mélygarázs építését előkészítő munkák is. A parkban rendőrségi épület nem, csak két kávézó nyílik, olyanok, amelyek illeszkednek a megújult Széll Kálmán tér környékének és a Lövőház utcának önálló városképi jellegéhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.