galéria megtekintése

Vonattal mennek tovább a gyalogló menekültek – Menekültválság percről percre

51 komment

NOL/MTI

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról, mondta Kovács Zoltán. Több százan indultak el a Keleti pályaudvarról, Vámosszabadiból, Bicskéről gyalog.

A tegnapi eseményekről itt olvashat.

A migránskrízisről szóló összes cikkünket itt gyűjtjük.

A gyalogmenetről, az éjszakai eseményekről és a hegyeshalmi helyzetről képgalériát is készítettünk. A délután útnak indult csoportról itt nézhet képeket.

 

22:00 Több száz migráns érkezett Szabadkára

A legtöbben a késő délutáni és esti órákban értek a szerb-magyar határhoz közeli városba. Belgrádból szombaton 24 óra alatt több mint harminc jármű indult a migránsokkal Szabadkára, további 25 pedig a szintén a határhoz közeli Magyarkanizsára.  Szabadkára este nyolc után öt autóbusznyi migráns érkezett, akik csatlakoztak ahhoz a több száz emberhez, aki a pályaudvaron húzta meg magát. A migránsok arra várnak, hogy a következő járat elinduljon, vagy hogy elálljon az eső, és útra kelhessenek. A hangosbemondó folyamatosan közli a Magyarkanizsára és Horgosra induló buszok indulási idejét. (MTI)

21:36 Elment az utolsó Hegyeshalom felé tartó vonat is a Keletiből

A pályaudvarnál az aluljáróban a megszokotthoz képest alig maradtak menekültek. Százas nagyságrendben lehetnek ugyan, de ez töredéke akár a délutáninak, akár az elmúlt napokban tapasztaltnak. Néhányan fociznak, mások már az éjszakára készülnek.

21:09 Hegyeshalom felé elindult a vonat

Majdnem ötven perc késéssel, taps és üdvrivalgás közepette elindult Hegyeshalom felé a 20:10-es vonat a Keletiből. Nemrég elindult a Déli pályaudvarról is egy szerelvény azokkal a menekültekkel, akik késő délután gyalogolni kezdtek a Keletitől át a városon, de végül meggondolták magukat, és nem hagyták el Budapestet az autópálya felé, hanem a Déli felé fordultak. A Keletiből még egy járat indul ma a hírek szerint.

21:05 Jobbikosok is felszálltak a biatorbágyi vonatra

Elindult a vonat Biatorbágyról. Az Index információi szerint aélutcat jobbikos is felszállt, tüntetőleg ülnek a menekültek között. A rendőrök azt mondták, ők nem mennek a vonattal, de minden állomáson lesz rendőr Győrig.

21:00 A kettes számú röszkei tábor nem lett kész szombat estig

A menekültek kővel dobáltak meg egy menetrend szerinti autóbuszt Röszkénél. Sötétedés után egyre több migráns érkezik, sokan így próbálják meg elkerülni, hogy a rendőrök karjaiba fussanak. Igyekeznek eljutni az autópálya közelébe, ahol összegyűjtik őket az embercsempészek.

20:47 "Indul ma még vonat"

- így nyugtatják a rendőrök kérésére önkéntesek a menekülteket, akiket most nem engednek be a Keleti pályaudvar azon részére, ahol felszállhatnak a szerelvényekre, mivel túl sokan próbáltak felkapaszkodni a győri gyorsra.

20:45 A nickelsdorfi határlezárásnak diplomáciai okai vannak

Forrásaink szerint az osztrák magyar háttéregyeztetések vitái miatt nem voltak hajlandóak az osztrákok átengedni az utasokat.

20:35 Az osztrák kancellár rossz véleménnyel van a magyar miniszterelnökről

Werner Faymann szerint „aki azt állítja, hogy szöges dróttal megoldja a menekültproblémát, s utána ekkora káoszt teremt, az politikailag diszkreditálja magát". Az utolsó vonat Nickelsdorfból Bécsbe este fél kilenckor indul.

20:30 Nem indult el időben a győri vonat

Nem indult el időben a 20:10-es, zsúfolásig telt vonat Győrbe a Keletiből, ami nem csoda az alábbi képet látva. Most még néhány kocsit hozzácsatoltak.

20:15 Nagyon sokan próbáltak felkapaszkodni a Győrbe induló vonatra

Hamarosan újabb szerelvény indul Győr felé a Keletiből, de mindössze két kocsiból áll, és már most rendkívül zsúfolt, szinte lógnak róla az emberek. Ráadásul a következő, 9 órakor induló járat nemzetközi, így arra várhatóan nem szállhatnak fel a menekültek. Mivel az az utolsó vonat ma, nagyon sokan próbálnak a menetrend szerint 20:10-kor indulóra felkapaszkodni. Ez azonban láthatóan nem mindenkinek fog sikerülni. Nemrég azt látta tudósítónk, hogy egy fiatal férfi felajánlja egy családnak, hogy elviszi őket a határra, ők pedig vele is mentek.

20:00 Biatorbágyon szállnak vonatra a Keletiből induló menekültek

A biatorbágyi vasútállomásra ment az a több száz fős csoport, amely ma elsőként indult el gyalog Nyugat felé a Keleti pályaudvarról. Sokáig bíztak abban, hogy értük is buszokat küldenek, de miután ez nem történt meg, és híre ment, hogy a Keletiből újra közlekednek Győr felé a járatok, úgy döntöttek, hogy nem gyalogolnak tovább. A menekültek egy része már fel is szállt egy Szombathely felé tartó vonatra, ám arról Győrben át kell szállniuk. A csoport másik része egy következő vonatra vár.

19:25 Nem tudják, hova mennek pontosan a vonatok

Az információhiány okoz némi gondot a most meglehetősen nyugodt Keleti pályaudvaron. A menekültek egy része azért bizalmatlan, mert nem tudja, hogy a vonatok pontosan hová mennek, át kell-e szállniuk Győrben, illetve melyik kocsiba kell felszállniuk. Akik most a Keletiben vannak, mind ma érkeztek.

Az önkéntesek képeket mutatnak a vasúti közlekedéssel szemben bizalmatlan menekülteknek arról, hogy nyitva az osztrák határ, azaz nyugodtan felszállhatnak a vonatokra. Sokan viszont nem akarnak hinni a szemüknek. Az önkéntesek mindenesetre igyekeznek meggyőzni őket, hogy a következő egy-két órában Győr, illetve Hegyeshalom felé induló vonatokra szálljanak fel.

19:10 A Déli pályaudvar lehet a cél

A Keletitől délután meginduló csoport a Naphegynél pihent meg. Az Index információi szerint a kétszáz fős csoportban elterjedt, hogy az osztrákok éjfélkor újra lezárják a határt, ezért a menekültek még addig oda akarnak érni. Emiatt mégis vonatra szállnának, a Déli pályaudvarból próbálnak eljutni Győrbe.

18:55 Orbán telefonon tárgyal majd Merkellel

Európa iszlamizálódásáról beszélt Orbán Viktor zárt körben Kötcsén, elmondta: az az ország, amelynek nincs határa, nem ország. Azért volt rövidebb a miniszterelök szereplése, mert Angela Merkel német kancellárral fog beszélni telefonon a migránskrízisről - tájékoztatták a résztvevők a Népszabadságot.

18:50 "Magyarország a magyaroké!"

Ezzel a jelszóval tüntetett a Jobbik Budapesten szombaton. Vona Gábor szerint a humanitárius katasztrófa nem a menekülteket, hanem Magyarországot és a magyar embereket fenyegeti. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke pedig kijelentette, Magyarországon invázió zajlik, lakosságcsere készü.

18:32 Taxival is próbálkoznának

Az aluljáróban két fiú azt mondta: nem szállnak vonatra, mert azzal nem jutnak el Bécsig. Bíznak abban, hogy érkeznek még buszok, amikkel elviszik őket Ausztriáig, ha pedig nem, akkor megpróbálkoznak "taxival". Addig viszont egyelőre maradnak.

18:30 Megindult a forgalom az M1-es autópálya határátkelőjén

Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt. A rendőrség honlapján azt közölte, hogy a határújranyitás után lassan halad a gépjármű forgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál. (MTI)

18:17 A Keleti pályaudvar előtti tér szinte kiürült

Lent viszont továbbra is sokan vannak, most főleg külföldi önkéntesek segítenek, de már hajléktalanok is megjelentek az ott hagyott holmikért. Valószínű, hogy akik gyalog indultak el, nem bíznak abban, hogy vonattal eljuthatnak az osztrák határig (mások azt vetették fel, hogy elfogyhatott a pénzük), vagy az ellenőrzést akarják elkerülni, és inkább a zöld határon mennének át.

Ezekben a percekben újabb vonat indult Hegyeshalom felé, menekültek is vannak a kocsikban, de a szerelvény egyáltalán nincs tele. "Münich, Münich" - ismételte egy család, amikor az úti céljukról kérdeztük őket.

18:15 A pannonhalmi apátság befogadja a menekülteket

"Nem hagyhatunk kint senkit, ez az evangéliummal ellentétes lenne" - jelentette ki az Index értesülései szerint.

18:10 Csak húszan kérnek menedéket Ausztriában

Délután 16 óráig mindössze 20 menekült kért menedékjogot Ausztriában az eddig a Magyarországról beérkezett 6500 ember közül. Több mint 5000 fő már megérkezett a bécsi Westbahnhofra, ahonnan mintegy háromezren tovább is utaztak. Az osztrák hatóságok azzal számolnak, hogy újabb vonatot ma már nem indítanak Bécsből tovább.

17:45 Az újabb vonulók abban bíznak, hogy buszokat küldenek értük

Hegedüs Gábor

Busszal, villamossal, autóval, vonattal igen, embercsempészekkel nem akarnak utazni:

Hegedüs Gábor

17:40 Vonatra szállt Tatabányán a reggel Bicskéről indult kétszáz ember

A gyaloglás során lemaradókat a rendőrök mikrobusszal segítették a vasútállomásra, ahol önkéntesek ételt, italt és ruhát osztottak nekik.

17:35 Percek alatt lecsapnak az embercsempészek

Rengeteg az embercsempész az OMV benzinkút parkolójában és az 1-es gyűjtőponthoz vezető bekötőúton. A gyűjtőpontról elinduló migránsok egy részét már a bekötőúton felveszik, mások kiérnek az autópálya melletti üzemanyag-állomásra.

17:30 Újabb csoport indult el a Keletiből

100-150 migráns indult el gyalog. Napközben folyamatosan érkeztek bevándorlók a Keletihez, ahol egy kisebb, csendes demonstrációt is tartottak, azt követelve, hogy buszokkal szállítsák őket az osztrák határra.

A pályaudvaron egyébként ilyen a helyzet:

Hegedűs Gábor

Az aluljáró szinten pedig ilyen:

Hegedűs Gábor

17:25 Budaörs mellett pihennek a menetelők

Az 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tart hosszabb pihenőt az a mintegy ezer migráns, aki délelőtt a Keleti pályaudvartól indult gyalogosan Bécs felé. A bevándorlók körében egy olyan híresztelés terjed, amely szerint hamarosan buszokkal szállítják őket az osztrák határra.

17:00 Gyurcsány Ferenc a horgosi vasútvonalon kisétált az országból

Ezzel ma még nem bűncselekményt, hanem csak szabálysértést követett el. Visszafelé jövet a rendőrök intézkedtek vele szemben: szabálysértési eljárást indítottak.

16:55 A menet elhagyta Budaörsöt

Az önkéntes segítők már várják őket.

A menekültek Budaörsön
A menekültek Budaörsön
Szigetváry Zsolt / MTI

16:35 Nem könnyű együttműködni a magyarokkal

A nickelsdorfi rendőrörs azt közölte a Népszabadság tudósítójával, hogy átmenetileg az autópálya a határ mindkét oldalán le van zárva. A burgenlandi rendőrség vezetője, Hans Peter Doskozil több nyilatkozatában felemlegette, mennyire nem könnyű a magyarokkal való együttműködés.

16:30 Visszaszállították Röszkére az M5-ösön gyalogló menekülteket

A rendőrség igazoltatta, majd visszaszállította Röszkére azokat a migránsokat, akik a déli órákban gyalog indultak el a főváros felé az M5-ös autópályán. Az M1 szerint 60-70 bevándorló vágott neki gyalog a sztrádának. A rendőrök négy órával később ennél kevesebb, 30-35 migránst találtak már csak az autópályán, a többieket feltételezhetően embercsempészek szállították tovább. Az M1 tudósítója szerint a migránsok Szerbiában olyan téves tájékoztatást kapnak, hogy a röszkei állomásról a kormány buszokkal szállítja majd őket tovább az osztrák határig. (MTI)

16:20 Újabb különvonat érkezett Münchenbe

A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket - számolt be online kiadásában az Abendzeitung című müncheni lap, amely szerint a pályaudvaron spontán látogatást tett Reinhard Marx, München és Freising érseke, a német katolikus püspöki kar elnöke. Az érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon "Európa határainál". A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma. Az újabb különvonatok nem mind a müncheni főpályaudvarra érkeznek majd. A müncheni keleti pályaudvarra (Ostbahnhofra) is irányítnak szerelvényeket, és onnan más bajor városokba vagy más tartományokba indulnak majd vonatok menedékkérőkkel, akiket így az egész országban szétosztanak a tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján. (MTI)

15:45 Ásotthalomról 200-an indultak el

Ásotthalmon mintegy 200 migráns indult el a határállomás közelében lévő 1-es gyűjtőponttól a Kissori úton Mórahalom felé.

15:40 A tatabányai vasútállomásra kísérik a Bicskéről indult migránsokat

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadó állomásról indultak. Délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladtak. A menetben főként fiatal férfiak mennek, néhány gyerekes család mellett. (MTI)

15:20 Pihentebb emberek, főleg férfiak indultak ma útnak a Keletiből

Tudósítónk a Sasadi útig kísérte a menetet.

15:05 6500 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába

Szombat délután 14 óráig 6500 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába. A bécsi rádió a burgenlandi rendőri vezetőt idézte, aki szerint a magyar hatóságok hirtelen és váratlanul szóltak a menekültekkel teli buszok érkezéséről, nem hagyva elég időt az emberek fogadására.

14:45 Elérték az 1-es főutat a Bicskéről indult menekültek

Több mint kétszázan vannak, reggel gyalog indultak Bécs felé. Az 1-es főút menetirány szerinti bal oldalán haladnak rendőri biztosítás mellett, a forgalmat nem zárták le. A Migration Aid képviselői azt közölték az MTI tudósítójával, hogy ötven autóból álló konvojt szerveznek az emberek határhoz szállítására. (MTI)

14:35 Folyamatosan érkeznek Debrecenből

A pályaudvaron legalább százan várakoznak, a korábbi vonatokkal már több mint ezren mentek át Budapestre.

14:30 Röszkénél az M5-ösön gyalogolnak a migránsok

Röszkénél, úgy látszik, a hatóságok a migránsok közé dobták a gyeplőt. Az M5-ös autópályán kisebb csoportokban gyalogolnak a menekültek a leállósávban Budapest felé. Most nem zárták le az autópályát, a gépkocsiforgalom is szabadon áramlik. Horgos felől, ha nem is túl nagy létszámban, de folyamatosan érkeznek az újabb migránsok.

14.20 A Keleti pályaudvaron most viszonylag nyugodt a helyzet

Sok gyerek játszik az aluljáróban, önkéntes is sok van a téren. A Győrbe induló vonatnál viszont újra kaotikus helyzet alakult ki, rengeteg menekült szállt fel, sokan rohannak a peronon, hogy elérjék a járatot, rengetegen ugrálnak fel a szerelvényre, amely nem is tudott időben kifutni.

14:15 A bevándorlók „olyan életet szeretnének élni, mint mi

Orbán Viktor szerint az autópálya forgalmának a megbénítása nem fogadható el, ezért leterelik a menekülteket az M1-esről. Elmondta azt is, hogy a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme, ismét az uniós kvótarendszer ellen beszélt, és tízmillió migránssal riogatott Kötcsén.

14:10 450 menekült megérkezett Münchenbe

450 menekült érkezett Münchenbe Ausztriából, közölte a német rendőrség. Szombatra tízezer embert várnak. (Reuters)

14:00 Leterelik a migránsokat az autópályáról

Papp Károly országos rendőr-főkapitány hangsúlyozta, a KRESZ szabályai egyértelműek, az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet. Az M1-es autópálya 39-es kilométerszelvényében is leterelték az arra haladó mintegy 150 bevándorlót. Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, ennek ellenére a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársai fegyelmezett magatartást tanúsítanak. (MTI)

13:55 Megérkezett Győrbe a menekülteket szállító vonat

A vonattal érkező menekülteket átszállították a Hegyeshalom felé közlekedő vonatra.

13:45 Így meneteltek az Astorián

13:35 A közteresek elégették a hátrahagyott holmikat

A civil segítők szerint a közteresek elégették az aluljárókban hagyott holmikat, több száz polifoamot, takarót és a Szigetről kapott adomány sátrakat.

13:30 Sok külföldi felajánlás érkezik

A magyarországi menekülthelyzet a külföldi adományozókat is megmozgatta: egyre több, például holland, angol, svájci felajánlás érkezik a migránsokat segítő közösségi médiás felületekre.

13:20 Óránként viszik a menekülteket Bécsbe

Nickelsdorf és a bécsi Westbahnhof között óránként járnak az autóbuszok.

13:05 Röszkénél kisebb csoportokban érkeznek a határsértők

Egy részük önként besétált a hangárépületnél működő idegenrendészeti előállítóhelyre. A legtöbben a vasúti sín mentén lépték át illegálisan a magyar–szerb határt, ahol nincs határzár. Onnan a Dugonyi úton keresztül indultak el az 5-ös út és az M5-ös autópálya felé. A vasúti síneknél kialakított gyűjtőpontnál az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai látták el információkkal az érkezőket. Ide egy várandós nőhöz mentőt is kellett hívni. (MTI)

13:00 A Hegyalja úton tart a menet

Az emberek a járdán mennek, a közlekedést nem akadályozzák. A menet elejénél az úttesten motoros rendőrök haladnak. A sor elején tizenéves fiatalok gyalogolnak, és sok a kisgyerekes család is. Több család kisebb csoportokban, kissé lemaradva követi a menetet. (MTI)

12:56 Újabb busz indul a Keletiből

A civil segítők szerint körülbelül fél óra múlva indul egy busz a Keletiből, erre mindenki felszállhat, akinek van bármiféle papírja. A vonatokra állítólag szintén felengedik a menekülteket érvényes jeggyel Győr/Hegyeshalom felé.

12:35 Abdánál járnak a vámosszabadiak

Abdánál jár a Vámosszabadiból indult 250 menekült az M1 szerint.

12.30 Rengetegen érkeznek a Keletibe

Rengetegen érkeznek a Keletibe, az önkéntesek alig bírják a rohamot. A menekültek azt hiszik, újabb buszok indulnak a határ felé. Nagyon sok a gyerek.

12.00 A Keletiből egy hatszáz fős csoport gyalog elindult Ausztria felé

Az Index azt feltételezi, hogy ők a debreceni befogadóállomásról érkeztek, majd elküldhették őket a Keleti pályaudvartól. A vonulás egyelőre nem akadályozza az autós forgalmat, a menekültek a járdán haladnak.

11:35 250 migráns indult el Bicskéről Ausztria felé

A bicskei befogadóállomásról mintegy 250 migráns indult el Ausztria felé szombat délelőtt, az M1-es autópálya leállósávjában gyalogolnak – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. Nők és gyerekek is vannak a menetben. A közlekedést nem állították le, az emberek az autók mellett haladnak. Tíz rendőrautó érkezett a helyszínre, hogy biztosítsák a menekültek útját. (MTI)

10:57 Visszafordítják a forgalmat Hegyeshalomnál

Visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál. Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt. Azóta mintegy 10 kilométeres dugó alakult ki az autópályán a határ előtt. A feltorlódott sorban még mintegy 30-40 migránsokat szállító busz is várakozik. Több menekült le is szállt a határ előtti dugóban veszteglő buszokról, és gyalog érte el az osztrák határt. (MTI)

10. 40 Menekültek egy csoportja az Oktogonon vonul

10:36 Tíz kilométeres a torlódás az M1-esen

Tíz kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombaton délelőtt. A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek. A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába. A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál és válasszák a 85-ös, majd a 84-ös számú főutat. (MTI)

10:17 Több ezer Magyarországról indult menedékkérőre számítanak a német rendőrök

Több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezhet szombaton a bajor-osztrák határra a határőrizetért is felelős német szövetségi rendőrség szerint. Ezért minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítanak. (MTI)

09:56 Debrecenből több százan indultak útnak vonattal

Több száz migráns indult útnak szombat hajnalban vonattal a debreceni nyílt befogadó állomásról. A csomagokkal felszerelkezett emberek hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadó állomást. A migránsok feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni. (MTI)

09:37 MÁV: újraindult a nemzetközi forgalom a Keletinél

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor, de még számítani lehet kisebb fennakadásokra. (MTI)

09:32 4500 embert szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. (MTI)

08:57 Hét kilométeres a torlódás az M1-es autópályán

Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át. Az úton lévőknek érdemes legkésőbb Győrnél letérni a sztrádáról és Sopronban, vagy Kópházán átlépni a határt. (MTI)

08:45 Kétszázan gyalog indultak el Bécs felé Vámosszabadiból

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból, közölte az M1. Reggel 9 órakor már Győrben jártak. Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat. (MTI)

08:39 Merkel Orbánnal is beszélt

Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő megerősítette Werner Faymann osztrák kancellár szombat hajnali bejelentését, miszerint Ausztria és Németország beengedi a Magyarországról elindult menekülteket. Az ARD német országos közszolgálati televízió beszámolója szerint Georg Streiter elmondta, hogy a döntést több megbeszélés után hozták meg. A Spiegel Online hírportál azt írta, hogy a döntést Angela Merkel német kancellárnak Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott megbeszélései előzték meg. (MTI)

08:21 Leégett egy sátor a röszkei hangárnál

Leégett egy sátor az idegenrendészeti előállítóként használt röszkei hangárépület mellett szombaton reggel. (MTI)

08:18 Nem indul több busz a Keleti pályaudvarról

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról - mondta az MTI-nek Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Nincs ilyen terv - fogalmazott.

Az első busz hajnali fél háromkor ért a határhoz
Az első busz hajnali fél háromkor ért a határhoz
Szabó Miklós

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra - mondta.

Péntek éjjel több mint 90 autóbusz indult el a migránsokkal Hegyeshalomra, egyharmadukat még várják - mondta. A buszokat négyesével engedik be a határra. Miután az autópálya Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, az MTI információi szerint az M1-es autópályán már több mint 20 kilométeres dugó alakult ki a határ térségében. (MTI)

07:25 Több mint 1800 határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

Csongrád megye déli részén 1817 határsértőt - köztük 423 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve pénteken. (MTI)

06:30 Budapestről Nyugat-Európába továbbra sem mennek vonatok

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal mindkét vágányán megindult a belföldi vonatforgalom szombat hajnalban. A Budapestről Nyugat-Európába tartó közvetlen nemzetközi vonatok továbbra sem közlekednek. (MTI)

05:56 Újra megtelt a Keleti

Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal, közölte az M1. (MTI)

04:40 Kovács Zoltán az osztrák határnál tájékozódik

Kovács Zoltán kormányszóvivő a magyar-osztrák határnál tájékozódik az illegális migránsok helyzetéről, sorsáról.

A kormányszóvivő szombat hajnalban Hegyeshalmon tartott sajtótájékoztatóján elmondta: most már várhatóan konvojokban fognak érkezni a migránsokkal teli buszok a határra. Folyamatosan tárgyal az osztrák hatóságokkal, hogy mi fog történni velük - tette hozzá. Azt mondta: most itt az alkalom, hogy Ausztria megmutassa szolidaritását. (MTI)

02:30 Elérte a határt az első busz

Hajnali fél háromkor megérkezett Hegyeshalomba a migránsok első csoportja. Osztrák fiatalok lelkendezve üdvözölték őket. A migránsok ellenőrzés nélkül léphettek be az országba. Este Lázár János jelentette be, hogy főleg közlekedésbiztonsági okokból elviszik a migránsokat Hegyeshalomig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.