Nem hagyják annyiban az Ökotárs vegzálását

Az Alkotmánybírósághoz fordul az Ökotárs-konzorcium egyik tagja adószámának felfüggesztése, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a szervezet vizsgálatára felhatalmazást adó kormányrendelet ügyében az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A lépés ismét arra mutat rá, hogy a civilek elleni kormányzati fellépés jogilag nem áll erős lábakon.

Az egri bíróság a Norvég Civil Támogatási Alapot (NCTA) odaítélő Ökotárs-konzorcium egyik résztvevője, a Kárpátok Alapítvány - Magyarország adószáma kapcsán hozta meg csütörtöki döntését. Mint emlékezetes, a Kehi utasítására tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az NCTA-t működtető konzorcium valamennyi tagja esetében az adószám felfüggesztését kezdeményezte.

Időközben a budapesti székhelyű szervezetek esetében már bírósági ítélet született az adószám-felfüggesztés átmeneti hatályon kívül helyezéséről (arról pedig jogerős döntés van, hogy jogellenes volt az Ökotársnál tavaly szeptember 8-án tartott rendőrségi házkutatás: a bíróság szerint bűncselekmény gyanúja nem állt fenn a szervezet tevékenységével kapcsolatban, így a rendőri fellépésnek nem volt törvényes indoka). Az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány panasza nyomán az ottani bíróság úgy határozott, hogy az Alkotmánybíróságtól kéri az adószám-felfüggesztés, illetve a Kehi közbeavatkozásának jogalapjául szolgáló kormányrendelet alkotmányossági vizsgálatát.

A könyvvizsgáló szerint minden rendben

A Norvég Civil Támogatási Alap hatékonyan és az előírásoknak megfelelően működik – áll a PKF Littlejohn könyvvizsgáló most nyilvánosságra hozott jelentésében. A londoni székhelyű PKF Littlejohn könyvvizsgáló cég 2014 őszén kapott megbízást a program és a helyi alapkezelő átvilágítására. A vizsgálat lezárult, és a nyilvánosan is hozzáférhető jelentésből kiderül, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek. A jelentés a norvég támogatási alap kezelésének hatékonyságára is kitér. Az alapkezelőn kívül néhány projektet is megvizsgált a PKF Littlejohn, és általába véve pozitív eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok is. Néhány apróbb hibára fény derült, ezek korrigálása a közeljövőben várható. A vizsgálati eredmények alapján a PKF Littlejohn bizonyos fejlesztéseket javasol az alapkezelési és ellenőrzési rendszerben. A Norvég Külügyminisztérium a Norvégia hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint figyelembe veszi ezeket az ajánlásokat az EGT és Norvég Alap kezelésére irányuló további munkája során

Az Ökotárs lapunkhoz eljuttatott állásfoglalása szerint a Kehi egy jogszerűtlen eljárásban, jogszerűtlenül igényelt iratok alapján alkalmazott szankciót a konzorcium tagjaival szemben, így az említett jogkövetkezmény, vagyis az adószám felfüggesztése sem lehetett törvényes. – Az eljárás koncepciózus jellegét támasztja alá, hogy a hivatal többszöri kérésünk ellenére sem tisztázta az eljárás jogalapját, nem tájékoztatott bennünket annak eredményéről – írják a civilek. Szerintük a független magyar bíróság ítélete tisztességes döntés volt, és bíznak benne, hogy az Alkotmánybíróság is osztja majd az általuk megfogalmazott alkotmányossági aggályokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.