galéria megtekintése

Egész maffiát segítettek az állami hivatalból

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Egy sárvári önkormányzati képviselő cége is érintett volt abban az ügyben, amelynek révén valakik 440 millió forintos agrártámogatást akartak jogtalanul felvenni. Mindezt úgy, hogy nem foglalkoztak mezőgazdasággal.

Egy ilyen ügy – és Gőgös Zoltán szocialista agrárpolitikus – robbantotta ki 2013 októberében a földcsalásos botrányt, minek nyomán azonnal letartóztatták a földalapú támogatásokat koordináló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökhelyettesét, Drajkó Miklóst. Értesülésünk szerint két hónapja házi őrizetben van a hivatal egykori kifizetési igazgatója, Hörömpő Nándor is, aki az MVH-tól való távozása után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója volt, majd a Ceglédi Járási Földhivatal vezetője lett.

Gőgös Zoltán terepen: ő robbantotta ki a botrányt
Gőgös Zoltán terepen: ő robbantotta ki a botrányt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A földalapú támogatások ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és hivatali visszaélés miatt folyik a nyomozás – közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi sajtóirodája.

 
Robbant a bomba

Az agrártámogatási botrányt Gőgös Zoltán robbantotta ki 2013-ban, kiderítve, hogy három érdekcsoportban összesen 46 cég és 31 magánszemély próbálkozott azzal, hogy az uniós területalapú támogatásokat illegálisan felvegye. A botrányról bővebben itt olvashatnak.

A pénzügyi nyomozók eddig 79 gyanúsítottat hallgattak ki, hárman vannak házi őrizetben. A nyomozás határideje 2015. február 11-e, az elkövetési érték, azaz a jogosulatlanul igényelt támogatás összege másfél milliárd forint.

Ez az elmúlt évek egyik legkiterjedtebb csalássorozata, amelyben politikailag beágyazott hivatalnokok, de újságírók is részt vettek (köztük volt Újvári Miklós, a Világgazdaság akkori felelős szerkesztője, akit Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára „buktatott le”). A csalássorozatban bennfentes földhivatali és számítástechnikai ismeretekkel rendelkező, hamarjában létrehozott „cégek” úgy igényeltek jogalap nélkül területalapú támogatást (hektáronként 69 ezer forintot) az MVH-n keresztül, hogy elgondolásuk szerint a földekre más gazda nem jelentkezett. Ehhez komoly segítséget kellett kapniuk az MVH-ból, ugyanis pontosan be kellett rajzolniuk a térképvázlatokon az „üres területeket”.

A nyomozó hatóság nem nevesítette, hogy a volt hivatalnokok közül pontosan kiket gyanúsít. Csak arról tudni: a csalási botrány kirobbanása után a nyomozást kiterjesztették az MVH több milliárd forintra rúgó informatikai beszerzéseire is. Ez pedig Hörömpő időszakában történt. Az MVH-s főigazgató a kamarához kerülve is elképesztő költekezésbe kezdett (32 járműből álló autóflottát és több száz laptopot rendelt egyenként félmilliós értékben), de rövid ténykedés után megváltak tőle.

A nyomozás megkezdése után nem sokkal jóval alacsonyabb poszton, a Ceglédi Földhivatal élén találta magát. A kényszerű váltást akkor azzal indokolta, hogy elege lett a Budapestre való ingázásból. A környékben mégis inkább arról beszéltek, hogy a kamarai alelnök és gyümölcstermelő birtokos, Kis Miklós Zsolt – aki januártól a Kecskemétre költöztetett, Lázár János felügyelte vidékfejlesztési államtitkárságot vezeti – hozzásegítette régi barátját és iskolatársát a hivatalhoz. Kerestük Hörömpőt a Ceglédi Földhivatalban, ahol azt mondták: már régen nem dolgozik ott.

Területalapozás

A nyomozás tizenötezer hektárnyi földterületre és több mint ötven vállalkozás jogosulatlanul benyújtott kérelmére terjed ki. A cél a 69 ezer forint/hektár megszerzése volt. A nyomozó hatóság titkosszolgálati eszközöket is igénybe vett a felderítés során. A területalapú támogatás Magyarországon 2007 és 2013 között 5,88 milliárd eurót tett ki. A támogatást a földhasználó igényelhette, de az gyakran a földet bérbe adó tulajdonosokhoz került.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.