Nem eszik meg a gyerekek az ismeretlen zöldséget

Becslések szerint Magyarországon mintegy 36–54 ezer gyerek rendszeresen éhezik, több mint 200 ezer pedig időnként nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez.
Az élelmiszer-nélkülözés a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult 550 ezer gyermek több mint egyharmadát érinti – olvasható abban a friss tanulmányban, amit a Kiemelt Gyerekesély Program munkatársai, Husz Ildikó szociológus és Marozsán Csilla szociálpolitikus készített. A 17 leghátrányosabb helyzetű kistérség 4400 gyermekes családjában végzett kérdőíves felmérés szerint a megkérdezettek 26 százalékának nem jut elég pénze élelmiszer-vásárlásra.

A minőségi étkezés hiányáról az a tapasztalat, hogy a szegény családokban általában szénhidrátokat visznek be vitaminok, fehérjék, rostok helyett, jórészt krumpli- és tésztaalapú ételeket fogyasztanak sok kenyérrel. Ehhez kapcsolódó probléma, hogy a gyerekek nem eszik meg az általuk nem ismert zöldségeket, gyümölcsöket, ételeket, és ez a közétkeztetés számára előírt menük összeállításánál is problémát okoz.

A kutatók azt tűzték ki fő célul, hogy értékeljék a nyári közétkeztetési rendszer működését. Az iskolai szünetekre ugyanis nem jár automatikusan a közétkeztetés a rászorulóknak. Mint írták, „a leginkább megnyugtató az lenne, ha minden év közben ellátott, rászoruló gyermek nyáron is kaphatna ebédet, mégpedig normatíva alapján, csakúgy, mint iskolaidőben – ez azonban a jelenlegi forrás ötszörösét igényelné".

Nyári időszakban a rászoruló gyerekek napi egyszeri melegétkeztetésére 2002-től kezdve az önkormányzatok igényelhetnek forrást – 2009 óta évi 2,4 milliárd forintos keretből –, ami minden esztendőben miniszteri rendeletekben meghatározott módon kerül felosztásra. 2013-ban a hátrányos helyzetű falvaknak csak a fele kért és kapott támogatást. A tanulmány szerzői szerint a leghátrányosabb helyzetű településeket kellene még kedvezőbb helyzetbe hozni. „Ehhez garantálni kellene, hogy az ilyen településekről érkező igények 100 százaléka kapjon támogatást, még akkor is, ha az önkormányzat nem vállal önerőt."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.