„Nem erőfitogtatásra való” – ezért nem lesz békemenet

A nehéztüzérséget csak nagy ügyek idején szabad előhívni – így indokolta Csizmadia László, miért nem lesz békemenet.

– A békemenet ma is előhívható, de ennek most nincs itt az ideje – így reagált megkeresésünkre Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a békemenet egyik szervezője Bencsik András álláspontjára, amely szerint aligha tudnának ma a korábbiakhoz hasonlóan nagy tömeget az utcára vinni.

A Demokrata főszerkesztője a Fidesz-KDNP tapolcai veresége után megjelent írásában úgy fogalmazott: „A Fidesz iránti szerelem kihűlt. Orbán Viktort még szeretik, de már őt sem úgy, mint régen. Ma nem lehetne békemenetet szervezni, mert a menetelők vagy áthúznának a Jobbikhoz, vagy otthon maradnának."

Csizmadia László szerint a hétvégi időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye rámutatott arra, hogy valóban voltak, vannak hibák, a Fidesz-szimpatizánsok táborából sokan ezért nem mentek el szavazni. Egyértelmű az is – tette hozzá –, hogy ezeket a „társadalomra ható hibákat” mielőbb fel kell tárni, ki kell javítani. Már csak azért is, mert a kormányzásra alkalmatlan, a társadalmat kihasználó, „reményeket árusító” Jobbik győzte le a Fideszt.

Noha a CÖF-alapító nem vitatja, hogy vannak azonnal megoldandó problémák, Bencsik András „egyedi véleményével” nem ért egyet, következtetéseinek egy részét bántónak és tévesnek tartja. Attól ugyanis – vélekedett –, hogy a Fidesz-támogatók reagáltak a hibákra, még pontosan látják, értik a kormány eddigi eredményeit, s ez számít igazán, nem pedig az, miként érzékeli Bencsik András a Fidesz iránti szeretetet.

Ami a békemenetet illeti: Csizmadia László szerint ma is tudnának „ötszázezer” embert az utcára vinni, de ennek most nincs itt az ideje. Akkor sem – tette hozzá –, ha az őszi kormánykritikus tüntetések és a tapolcai választás után sokan szeretnék ezt. (Legutóbb bő egy éve, 2014. március 29-én, nem sokkal az országgyűlési választások előtt szerveztek békemenetet.)

– A menettel nem szabad visszaélni, az nem erőfitogtatásra való, arra nem használhatjuk, hogy megmutassuk, többen vagyunk, erősebbek vagyunk – fogalmazott Csizmadia László, s hozzátette: – a menetet csakis nagy ügyek idején szabad előhívni, mert ez nehéztüzérség, nem könnyűlovasság.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.