galéria megtekintése

Nem ereszti az ügyészség Hiszékeny Dezsőt

21 komment


Fekete Gy. Attila

A szocialista országgyűlési képviselőt a vesztegetés vádja alól bizonyítottság hiányában felmentő első fokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését indítványozta a Fővárosi Ítélőtábláknak pénteken benyújtott fellebbezésében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Csiha Gábor, a főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta: az ügyészség álláspontja szerint bár az első fokú bíróság alapos bizonyítást vett fel, lényeges kérdések mégis kimaradtak a tényállásból. Ezek a hiányosságok vezettek oda, hogy a bíró végül Hiszékeny Dezső bűnösségével kapcsolatban helytelen következtetésre jutott.

Hiszékeny Dezső 2014 óta országgyűlési képviselő, korábban Angyalföld alpolgármestere volt. A vád szerint 2013-ban ötmillió forint kenőpénzt kért egy vállalkozótól egy önkormányzati ingatlan bérleti jogának öt plusz öt évre szóló átadásáért. Hiszékeny ezt a kezdetektől tagadta és a lejáratását célzó koncepciós eljárást emlegetett.

Ezzel szemben a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás alatt végrehajtott helyiség- és telefonhallgatások és az ügyben bevetetett fedett nyomozó vallomása alapján úgy ítélte meg: Hiszékeny igenis pénzt kért a bérleti jog átadásáért. Egyszer bólintott, amikor szóba került, hogy ötmillióért megoldható-e a bérleti jog átadása, egy másik alkalommal széttárt ujjaival jelezte, hogy öt milliót kért.

Az ügyészség mindezekre tekintettek a képviselő bűnösségének megállapítását és sok éves szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

 
Hiszékeny Dezső kisujja aláásta a vád érvelését
Mirkó István / Népszabadság

Hiszékeny Dezső ugyanakkor a per folyamán többször egyértelművé tette: képtelenséget állít a vádhatóság, mivel egy réges-régi sportbalesete miatt bal keze kisujját képtelen kinyújtani, ő tehát legfeljebb négy is felet tud volna mutatni, de azt is tagadta, hogy ilyet tett volna.

Ez persze kevés lett volna, ha a telefon- vagy helyiséglehallgatások bármelyikén elhangzott volna akár csak egy utalás is arra, hogy Hiszékeny pénzt kér a kérdéses ügylet támogatásáért. Ilyen mondatot azonban a bíróság nem talált a felvételeken.

Ennek ellenére a vádhatóságnak meggyőződése, hogy Hiszékeny 2013-ben kenőpénzért adta volna át a kérdéses ingatlan bérleti jogát a vállalkozónak. Álláspontjuk szerint azt események egyes momentumai összességükben egyértelműen bizonyítják a honatya bűnösségét, ami az első fokú bíróság számára csak a már említett hiányosságok miatt nem vált nyilvánvalóvá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.