galéria megtekintése

Vidékre már nem ér le a cukiság

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 26. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

A Jobbik vezetése által meghirdetett „cukiságkampány” ellenére a párttagok körében mindennapos a zsidózás, a romák gyalázása vagy a két világháború közötti korszak vállalhatatlan alakjaival való szolidaritás. Egy kis ízelítő következik.

Annak ellenére, hogy Ágoston Tibor debreceni jobbikos képviselő már egy büntetőper vádlottja, a politikus érdekes dolgot tett közzé a Facebook közösségi portálon. Február elsején megosztott egy posztot arról, hogy a Charlie Hebdo elleni merénylet előtt a Rothschild család kezébe került a lap.

Ehhez a képviselő e kommentárt írta: „Különös egybeesések – lehet spekulálni...” A bejegyzésben ez olvasható: „A Charlie Hebdo egészen véletlenül a Rothschildok kezébe került néhány nappal a merénylet előtt. Hogy micsoda véletlenek vannak! Rothschild-tulajdonos a Charlie Hebdo mögött; érdekes párhuzamok a párizsi merénylet és World Trade Center ikertornyok felrobbantása között.”

Ágoston megosztotta azt a fényképes posztot is, amelyen fegyveres zsidó emberek láthatók, s ez olvasható alatta: „Ők így készülnek a békére.”

 

A képviselő nem kímélte a cigányságot sem: február 6-án megosztotta a Kuruc.info egyik cikkét, amelynek címe: „Ez történik egy társasházzal, ha felüti benne a fejét a cigánypestis.” Február 7-én pedig a szélsőjobbos portál e cikkeit népszerűsítette: „Nem volt cigány holokauszt” és „A cigányság bomlástermék, nem része a nyugati kultúrának”.

Egyik debreceni jobbikos képviselőtársa, Herpergel Róbert a közösségi portálon az izraeli zászlót nevezte „rongynak”. A 2011. május 6-án született posztjában ezt írta: „A cigányok és a zsidók pedig a magyar zászlót gyalázzák nap mint nap. Remélem a tisztelt szerv azokat az elkövetőket is olyan elánnal hajtja fel, mint ezét a Dávid csillagos rongyét.”

Akad olyan jobbikos önkormányzati képviselő, aki lelkesen üdvözölte a „Dávid csillagos rongy” elégetését
Akad olyan jobbikos önkormányzati képviselő, aki lelkesen üdvözölte a „Dávid csillagos rongy” elégetését
Athit Perawongmetha / Reuters

Vass Zoltán nyíregyházi jobbikos önkormányzati képviselőnek a 2012. február 14-én megosztott bejegyzésében is vaskos zsidózás olvasható: „A Magyar Nemzeti Bankot Európai Központi Bank ellenőrzi. És mit gondolnak: kik a tulajdonosai az Európai Központi Banknak? Hát a jegybankok, akikre a saját nemzetük semmilyen befolyást nem gyakorolhat. Azok diktálnak, akiket oda vezető pozícióba helyeznek. És őket kik rakják oda? David Rockefeller, Nicholas Rockefeller, Soros György.”

Említésre érdemes, hogy Rig Lajos, a Jobbik tapolcai képviselőjelöltje korábban több rasszista posztot osztott meg, többek között azt, miszerint „a cigányság a zsidók biológiai fegyvere”. Időközben a bejegyzést eltávolították. Jakab Péter miskolci jobbikos képviselő a csendőrséget sírja vissza. Január 22-én megosztott egy régi miskolci látképet, s ezt írta alá: „Miskolc madártávlatból. Előtérben az avasi református templom tornya és teteje. Mennyivel békésebb volt a csendőrök korszakában.”

Ugyancsak a cigánysággal kapcsolatos Sneider Tamás egri jobbikos képviselő eléggé rossz magyarsággal megfogalmazott ezen bejegyzése: „Felháborítónak tartom, hogy az igazságszolgáltatás, mely mára egyes népcsoportokkal szembeni felháborító engedékenységével, szinte aláássa az alkotmányos rendet Magyarországon, azáltal, hogy a bűncselekmények feltételezett elfogott elkövetőit vagy azonnal szabadlábra helyezik vagy pedig aránytalanul rövid büntetések kiszabásával, mintegy ösztönzik az újabb és újabb bűncselekmények elkövetésére.”

Nehezen fér bele a „cukiságkampányba” Tóth Péter szegedi jobbikos önkormányzati képviselő némelyik Facebook-posztja. A politikus múlt decemberben osztotta meg azt a képet, amelyen ez olvasható: „Dear Mr. Goodfriend! Ideje, hogy takarodj az országunkból!” A képviselő büszkén számol be arról is, hogy a szegedi testületben egyedül ő tartotta érdemesnek Gömbös Gyulát arra, hogy továbbra is a város díszpolgára legyen.

Pista József komlói jobbikos képviselő „Gondolatokat ébresztő, ébresztő!” megjegyzéssel osztott meg február 20-án egy írást, amely Schweitzer József főrabbi halála kapcsán megjegyezte, hogy a főrabbit „megtűrték hazánkban, senki nem vágta szájon, vagy nem koppantott a fejére (hogy térjen már észre), de nyilván eleget tett ígéretének, ott ártott nekünk, ahol csak tudott.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.