Nem épül sícentrum a Normafán

A Normafa természeti értékeinek védelmében fellépő zöld civil szervezetek üdvözlik Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester nyilatkozatát, amelyben kijelenti, hogy mégsem épül sícentrum az országszerte ismert kirándulóhelyen.

 

Nincs esélye a nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas sípálya kialakítására a Normafán egy, a gerincről a Harangvölgy aljáig húzódó pálya kialakítása szerintem illuzórikus - idézte a Népszava Pokorni Zoltán a Hegyvidék Újságnak adott interjúját, amelyben a polgármester arra is kitért: több szempontot is figyelembe kell venniük a Normafával kapcsolatos munkák egyeztetéseinél, alapos végiggondolásra van szükség, hogy mindenki - a kerékpárosok, gyalokosok, kutyások, nagycsaládosok és természetvédők - igényeinek megfeleljenek.

- Ez nem azt jelenti, hogy ne keressünk helyet a hobbisíelőknek, azoknak, akik munka után, vagy hétvégén a családdal pár órára feljönnének síelni, vagy akik itthon, biztonságos körülmények között szeretnék megtanítani gyermekeiknek a sportág alapjait. A számukra kijelölhető, támogatott pálya sem érinthetné azonban a Harangvölgy aljában található ősbükköst, ezt a természeti értéket semmiképpen sem szabad veszélyeztetnünk - hangsúlyozta a polgármester.

Tavaly nyáron kerültek napvilágra azok az elképzelések, amelyek nagyszabású, sportolással kapcsolatos fejlesztéseket terveztek a Normafára, Budapest legforgalmasabb és legismertebb kirándulóhelyére, amely nemzeti és uniós természetvédelmi oltalom alatt áll. Mint ismeretes, a fejlesztések elemei között szerepelt a védett erdő területén létrehozandó, több kivilágított és vegyszerek használatával hóágyúzott sípálya, ülőlift, nyári bob pálya, valamint több nagy kapacitású parkoló. A fejlesztések állítólagos indokaként nem csak a sportélet – hangsúlyosan a téli sportok iránti igény – szerepelt, hanem a terület jelenlegi elhanyagoltsága is.

A tervezett fejlesztések által érintett, mintegy háromszáz hektár védett természeti terület vagyonkezelését az ún. Normafa-törvény meghozatala után maga a kerület vette át. Szóba került a Normafa ún. közparkká alakítása is.

A Normafa védelme érdekében fellépő "Normafa Természetesen" civil koalíció hangsúlyozta, hogy a tervezett fejlesztések előre láthatóan károsítanák az itteni természeti értékeket. A kirándulóhely nem csak a Budai Tájvédelmi Körzet része, de az Európai Unió Natura 2000 hálózatához is tartozik. A sajátos körülmények között fennmaradt idős erdők és gyepterületek jelenleg változatos élővilágnak adnak otthont, amely országos viszonylatban is kiemelkedő érték. Számos ritka madárfaj költ a területen, de a rovarvilága és a növényvilága is egyedülálló. A tervezett fejlesztések jelentős fakivágással, talajsebzéssel, a csapadékvíz elvezetésének és a helyi klímának a drasztikus megváltoztatásával járhattak volna. Különösen a Harang-völgy bolygatása okozhatna visszafordíthatatlan veszteséget, ahol egy lepkefaj egyetlen kárpát-medencei állománya található, sok más ritkaság mellett. Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester május 20-án jelezte, hogy megismerve a különféle érdekcsoportok véleményét, a kerület egy mindenki által elfogadható változatot keres a fejlesztési irányokkal kapcsolatban. Nem tervez újabb, nagyarányú beruházásokat, és a Harang-völgy aljáig húzódó sípálya ötletét sem támogatja. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseket számos egyeztetési körben, valamennyi érdekelt csoport véleményének figyelembe vételével igyekeznek megtervezni.

A Normafa védelmét támogató zöld szervezetek üdvözlik a kerület vezetésének közzétett álláspontját, amely elismeri a Normafa különleges természeti értékeit, és nem kívánja azokat károsítani. A zöld szervezetek továbbra is együtt kívánnak működni a kerülettel, leginkább a természetvédelemmel, környezeti neveléssel kapcsolatos fejlesztések – tanösvények, nevelési központok – kialakításában.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.