galéria megtekintése

Százmilliós kaland a fonyódi strandon

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 03. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Az idei szezon kezdetére sem készült el Fonyód legnépszerűbb szabadstrandja, a sándortelepi. Ami csak egy beruházásnak betehet, az elérte a fonyódi fejlesztést. Ám a polgármester azt közölte, nem követelnek kötbért a kivitelezőtől a csúszás miatt.

Tavaly még morgolódtak a fonyódi strand vendéglátósai és boltosai a beruházás késlekedése miatt, úgy érezték, a várt bevétel töredékét tudják majd beszedni a létesítmény „félkészsége" miatt. Az idén már szemük se rebbent, amikor arról faggattam őket, hogyan vélekednek a beruházás átadásának sokadik csúszásáról.

– Ez egy ilyen ország – legyintett az egyik árus –, a dolgok itt nem készülnek el időre, ha mégis, akkor évekig megy a hiánypótlás.

A múlt nyáron megírtuk, hogy a fonyódi beruházás azért csúszott meg, mert az önkormányzat cége, a Városüzemelési Kft. elügyetlenkedte a 440 milliós munkák előkészületeit. Két éve, az ősszel kellett volna startolni a kivitelezésnek, ám 2013 augusztusában kiderült, hogy a tervek kidolgozása, a közbeszerzés kiírása és az engedélyek megszerzése sehol sem tart. A cég igazgatóját leváltották, s az új vezetővel 2014 áprilisáig pótolták a hiányokat.

 

A beruházással nem várhattak őszig, mivel akkor elbukták volna az unió 345 milliós támogatását. Ezért belefogtak májusban, ám a 2014-es szezonra csak a fából ácsolt lejárók, napozóteraszok és öltözőfülkék készültek el, emellett 186 méter hosszan és 5-15 méter szélesen megszórták homokkal a partot. A strand füvesítése és a gyerekeknek tervezett vizes játszópark nem volt sehol. Hidvégi József, az 5300 lelkes város fideszes polgármestere akkor azt ígérte, hogy 2014 végéig befejezik a beruházást.

Fonyódi partszakasz strandszezon idején
Fonyódi partszakasz strandszezon idején
A szerző felvétele

Ám a sándortelepi strand az idei nyárra sem készült el. Június végén több tucatnyi munkás dolgozott azon, hogy legalább a főszezonra, vagyis július közepére befejezzék a beruházást. Az újabb késés okáról ezúttal is a polgármestert kérdeztük. A posztra októberben újra megválasztott, s immár harmadik ciklusát töltő Hidvégi József elmondta, hogy számos gátja volt a határidő tartásának. Így a kivitelező kiválasztásának közbeszerzését kétszer is sikerrel támadták meg, ezért csak a harmadik alkalommal lett eredményes pályázat.

Aztán szükség volt egy eredetileg nem tervezett partvédőműre, emiatt módosították a tervet, ezért új szerződést kellett kötni az uniós támogatásról. Ez is hónapokba telt. Néha a generálkivitelező is lassított, a munkák költségét ugyanis nehezen tudta megelőlegezni. Az is gond volt, hogy az alvállalkozók teljesítménye gyakran gyenge volt, ezért a kivitelező több partnert is lecserélt. Itt megjegyezte a polgármester, hogy mind nehezebb helyzetben vannak a hazai építőipari vállalkozások, mivel a jó szakemberek külföldre mennek.

A határidő be nem tartásáért a város nem követel kötbért a kivitelezőtől.

A polgármester szerint nincs értelme, mert amennyi kötbér befolyna, annyival kevesebb lenne az uniós támogatás. Az általunk kérdezett jogászok szerint ez nem így van, hisz a kötbér azért követelhető, mert a strand késedelmes átadása miatt a létesítmény révén befolyó pénz kevesebb a reméltnél.

Igaz, itt az önkormányzatnak nincs közvetlen bevétele, hisz a strandon nem szednek jegyet. Azt meg, hogy a strand részleges működése miatt milyen bevételkiesése van a városnak, roppant nehéz kiszámítani.

Mindamellett a strand üzlettulajdonosai és bérlői közül van, aki furcsállja, hogy a város nem él a kötbérezéssel. Ebből arra következtetnek, vagy a kivitelező „csókos", vagy nem is ő a hibás a késésért, hanem a város irányítói és az önkormányzat dolgozói.

Hidvégi József nem látja okát a felelősségre vonásnak, ő inkább azt hangsúlyozza, hogy hamarosan ez lesz a tó legszebb strandja,

s itt van a Balaton leghosszabb plázsa, a fövenyes szórásnak köszönhetően.

Amúgy a strandon működő üzletek tulajdonosai nem fontolgatják, hogy kártérítést követeljenek a kiesett bevételre hivatkozva. Hidvégi szerint felesleges is volna, mert nem lenne jogalapja. A polgármester biztos abban, hogy ezen a strandon mindenki megtalálja a számítását. A megüresedett üzletekért sorba állnak a vállalkozók. Utóbbiak ezt tudják. Ők is inkább azért panaszkodnak, hogy nehéz jó szakácsot, pincért és bolti eladót találni, mert a külföldi bérekkel a balatoni fizetések nem versenyezhetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.