Nagy a baj: állva hagyta a TV2-t az RTL

Gondokkal küzd a TV2: az RTL Klub hét napból hatszor magasan veri a nézettségben, ami rontja a cég hirdetési pozícióit. Nem szólva arról, hogy az évek óta veszteséges kereskedelmi tévének az idén már reklámadót is fizetnie kell, valamint továbbra is bizonytalan, beszedhet-e több milliárd forint terjesztési díjat a kábelszolgáltatóktól.

György Bence program- és hírigazgató keddi távozása azt jelzi, hogy Yvonne Dederick és Simon Zsolt ügyvezető-tulajdonos változtatni akar, s a tévé megpróbálja felvenni a versenyt a nézettségben és gazdasági eredményességben toronymagasan elhúzó RTL Klubbal. Lapunk információi szerint Shadia Nugudot, a cég tartalom- és kreatív igazgatóságának új vezetőjét fejvadászok közreműködésével több hónap alatt választották ki.

Amikor Berki Krisztiánban bíznak: az Éden Hotel a TV2 reménye
Amikor Berki Krisztiánban bíznak: az Éden Hotel a TV2 reménye
TV2

A TV2 főműsoridős nézettsége tavaly októberben lényegében összecsuklott, amikor mindkét kereskedelmi tévé elindította a hazai bulvárszemélyiségeket felvonultató show-ját. Az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című műsora letarolta az Édes élet című TV2-s produkciót. A kereskedelmi tévék számára a hirdetési piacon legfontosabbnak tartott célcsoportban, a 18–49 évesek körében, de a teljes lakosság tekintetében is a Celeb vagyok háromszor annyi nézőt vonzott, mint az Édes élet.

A látványos vereség miatt a TV2 le is állította a celebshow-ját, de láthatóan nem volt B terve, amellyel mérsékelte volna a veszteségeit. Az elmúlt hónapokban a TV2 szinte csak vasárnapokat nyert, a Sztárban sztár, majd a Rising Star minden fontos célcsoportban piacvezető volt, de ezek a sikerek nem tudták ellensúlyozni az RTL hatalmas fölényét. Ebben a környezetben a TV2 korábbi nézettségi ékköve, a Tények című hírműsor sem tudta megtartani piacvezető pozícióját.

A celebshow-párbajban elszenvedett őszi vereség azért is különösen fájó a TV2-nek, mert némileg megnehezítette a cég tárgyalási pozícióit az idei évi hirdetési csomagokról. Pedig a csatornának minden fillérre szüksége van. A cég évek óta veszteséges, a 2013-as évet 10,8 milliárd forintos deficittel zárta. Tavaly a kormánypártok még éppen a veszteségekre való hivatkozással mentesítették a TV2-t a reklámadó fizetése alól, erre az évre azonban már nincs haladék. A hatályos törvény alapján a TV2-nek hozzávetőleg 1,5 milliárd forint reklámadót kell fizetnie.

Amennyiben a kormány tartja magát a megállapodáshoz, amelyet az RTL Klubbal készített elő, s egységesen 5,3 százalékra mérsékli a reklámadó mértékét, a TV2-nek akkor is 750 millió forint különadót kell befizetnie az államkasszába. A kormány és RTL egyezségének része állítólag az is, hogy a két vezető kereskedelmi tévé terjesztési díjat szedhet a kábelszolgáltató cégektől. Ezzel már az idei költségvetés tervezésekor is számoltak, de a reklámadó miatt az RTL Klubbal kirobbant háború részeként a kormány egy törvénymódosítással keresztbe feküdt, ezzel mindkét céget megfosztott hat-nyolcmilliárdos pluszforrástól. A terjesztési díjról szóló kormányrendelet azonban még várat magára, mint ahogy a reklámadóról szóló törvény módosítása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.