Vidát inkább nem érdekelte, hogy csaló-e vagy sem

A NAV az utolsó pillanatban visszavonta azt a polgári peres keresetet, amelyet Érsek Zsoltnak, az MSZP Heves megyei elnökének a kijelentései miatt nyújtott be. A büntetőeljárások folyamatban vannak.
„A NAV vezetői a legnagyobb adócsalók” – ezt állította Érsek Zsolt, az MSZP Heves megyei elnöke, akinek e mondatait az egri városi televízió tavaly októberben hírportálján közzé is tette. Emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyiségi jogok megsértése miatt indított pert, amelynek keddre hirdetett első tárgyalási napjára tanúként idézték meg Vida Ildikót, az adóhatóság elnökét. Csakhogy egy nappal a tárgyalás előtt a NAV visszavonta a keresetet, így az eljárás megszűnt – tájékoztatta tudósítónkat Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke.

Az iratokból kiderül, a NAV annak megállapítását kérte, hogy az alperesek megsértették az adóhatóság vezetőinek a személyiségi jogait, emiatt kérjenek elnézést, s ezt saját költségükön tegyék közzé az MTI-n keresztül, az eredeti közleményt közvetítő honlapon és az Eger Televízióban, illetve hogy az alperesek egymillió forint sérelemdíjat is fizessenek meg.

Az ominózus tévéfelvételen a fent idézett mondaton túl Érsek azt is mondta: „Nem normális dolog, hogy a végrehajtó hatalom képviseletében lévő politikailag kinevezett vezetők ki vannak tiltva az Amerikai Egyesült Államokból, és ők ezt nem reagálják le...”. A felperes álláspontja szerint az az állítás, hogy a NAV vezetője a legnagyobb adócsaló, nemcsak alaptalan vád és jogsértő állítás, hanem értelmetlen és abszurd megfogalmazás is, ami azon jogsértő célra irányul, hogy a NAV eredményes működéséhez fűződő össztársadalmi értékítéletet negatív irányba befolyásolja. Álláspontjuk szerint az alperestől származó megnyilvánulások közvetlenül és durván sértik a felperes becsületét és jó hírnevét, mivel indokolatlanul bántó véleményt és valótlan tényállítást fogalmaztak meg.

Nos, ezt alátámasztó érveiket a visszavont kereset miatt végül nem ismerhette meg az Egri Törvényszék, s Vidának sem kellett tanúként megjelennie. Megkérdeztük a NAV sajtóosztályán, mi volt a visszalépésük oka. – Noha a sértő kijelentés álláspontunk szerint meghaladja a szabad véleménynyilvánítást, a többkörös bizonyítási procedúra a per beláthatatlan ideig tartó elhúzódásához vezet, tekintettel arra, hogy a bírósági gyakorlat szerint a közfeladatot ellátó szerveknek és személyeknek az átlagosnál többet kell tűrniük. Ennek nem látva értelmét a NAV a polgári peres eljárás megszüntetését kezdeményezte. A NAV által kezdeményezett büntetőeljárások továbbra is folyamatban vannak – válaszolták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.