galéria megtekintése

„Ha dolgozik is az ember, nem biztos, hogy nem hal éhen”

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 27. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

„Egy nő pedig sosem kaphat olyan fizetést, amit egy férfi ugyanazért a beosztásért. Német nyelvterületen mosogatásért, takarításért olyan életszínvonalat engedhetek meg magamnak, amilyet itthon sosem. A jövőbeli tanulmányaimra már félre is tudtam tenni.” „Ha dolgozik is az ember, az nem biztos hogy azt jelenti, hogy nem hal éhen.” „Kiegyensúlyozott, nyugodt hétköznapok. Anyagi stabilitás. Nyitott, befogadó társadalom, egymás megbecsülése, elfogadása. Hierarchiamentes munkakörnyezet. Fantasztikus érzés olyan helyen élni, ahol elutasítják az ügyeskedést, korrupciót.”

Történetek, beszámolók, magyarázatok arról, miért hagyják el annyian Magyarországot. Ezek az idézetek a Lehet Más a Politika által Retúr néven meghirdetett konzultációra érkeztek. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és frakcióvezető-helyettese szerint a fiatalok külföldre távozása „nemzeti probléma”, amelyet a kormány nem vesz komolyan.

Szél Bernadettet megdöbbentette, hogy rövid időn belül milyen nagy számban érkeztek a felhívásukra válaszok, hiszen több mint háromezer-ötszáz kérdőívet küldtek vissza kivándorolt magyar fiatalok a világ minden tájáról, hogy megosszák sztorijukat.

 

Szél Bernadett a beírások alapján azt állítja: nem a romantika és a kalandvágy sodorja ki ezeket a fiatalokat, ahogyan azt a kormányfő, Orbán Viktor hangoztatni szokta, hanem a „kőkemény perspektívátlanság”.

Szél Bernadett: A kivándorlás „nemzeti probléma”
Szél Bernadett: A kivándorlás „nemzeti probléma”
Földi Imre

Az LMP társelnöke felidézi egy korábbi azonnali kérdését, amelynek keretében azt próbálta megtudakolni a kormányfőtől, mégis, mit tesz azért, hogy magyar emberek tömegei ne kényszerüljenek megélhetés és perspektíva hiányában külföldre költözni.

– Orbán egy durva csúsztatással úgy vágott vissza, hogy mit képzelek, szerinte David Cameron brit kormányfő szekerét tolom, a magyar embereknek joguk van külföldre menni. Arcpirító válasz volt – mondta lapunknak Szél Bernadett, hozzátéve, hogy az LMP felmérése szerint sokan vissza sem akarnak térni, mert már megtalálták a számításukat külföldön. És nem csak anyagilag:

– Sokan azt hangsúlyozták, hogy amióta külföldön vannak, nyugodt légkör veszi őket körül, nem a Magyarországra jellemző zaklatottság. Mások arról írtak, hogy míg idehaza nem jutott a vállalkozásuk egyről a kettőre, addig külföldön minden tervezhetőbb. Több, a gyerekét egyedül nevelő anya is emigrálni kényszerült, mert itthon se óvodai férőhely, se munka nem jutott nekik. Felkerekedtek, és kint lett nekik mindkettőből. Sok kibeszéletlen történet szorult tehát ezekbe az emberekbe – tette hozzá Szél Bernadett.

A kormány sajátos eszközt választott a fiatalok hazahívására: százmillió forintos, költségvetésből finanszírozott hazafias propagandával akarja visszacsábítani őket.

Szél Bernadett politikustársával, Ikotity Istvánnal „Mennyit költött a minisztérium a Gyere Haza program 100 milliós költségvetéséből hirdetésekre?” címmel kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Az LMP szerint a kérdést önmagában már az is indokolta, hogy a program elég gyengén muzsikál, mindössze négyen jöttek vissza,

s közülük az egyik éppen ennek a kormányprojektnek a marketingese lett.

A tárcavezető nevében Czomba Sándor államtitkár válaszolt.

– A „Gyere haza fiatal” program keretében kizárólag online PR-tevékenység ellátására (…) 1 550 000 Ft + áfa összeg kerülhet kifizetésre. Célunk minél több, jelenleg külföldön dolgozó honfitársunknak segítséget nyújtani a hazatérésben, letelepedésben, munkavállalásban. A program indulása óta eddig 4 pályázó hazaérkezését és munkába állását segítettük, emellett további 80 hazatérni tervező fiatalt közvetítettünk ki konkrét munkahelyre. Esetükben gyakorlatilag már csak a munkáltató pozitív döntésére várunk – áll a válaszban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.