Nem csak a használókat védi a tűcsere

– Kik élnek a droggal? Mindenfélék. Járkálnak itt belőtt kismamák is karonülő csecsemővel. Belefutottam egy ilyen kapcsolatba én is, csak később derült ki, hogy a párom droghasználó, úgyhogy voltam én nagyon megverve, megszúrva, megvágva karddal – meséli Kriszti a Kék Pont munkatársainak a ferencvárosi Gát utcában.

Az intravénás droghasználókat többek között tűcserével segítő alapítvány ugyanis a józsefvárosi kiűzetés óta is folytatja munkáját a szomszédos IX. kerületben, illetve a budai III. kerületben, ahol már szintén évek óta működik ambulanciájuk. Az alapítvány munkatársai már nem akarnak beszélni a leállított tűcsereprogramról, inkább minél távolabb kerülnének a szerződést velük felbontó Kocsis Máté józsefvárosi polgármestertől.

A Kék Pont kiebrudalása után másfajta segítséget próbálnak nyújtani
A Kék Pont kiebrudalása után másfajta segítséget próbálnak nyújtani
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ám annak a napi 130–150 kliensnek, aki működésük idején naponta megfordult náluk, nincs erre módja: maradtak, s velük maradt a szerhasználat következményeként a HIV- és a hepatitis-fertőzés immáron ellenőrizetlen terjedése is. A tűcsere leállításával támadt űrt töltené be az Alternatíva Alapítvány, amely új ártalomcsökkentéssel foglalkozó szolgáltatóként lép színre. Az alapítvány a szűrés mellett a rizikócsoportokkal való közvetlen kapcsolattartást, a kutatásokban és tudományos munkában való részvételt, valamint a több célcsoportot érintő ismeretbővítést vállalja magára.

A legnagyobb kockázatnak kitett csoportok az intravénás szerhasználók és a szexmunkások, akik most gyakorlatilag semmilyen kapcsolatban nincsenek a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel. A legnagyobb budapesti tűcsereprogram leállítása utáni utolsó pillanatban indítja útjára alacsony küszöbű segítő programjait az Alternatív Alapítvány. „Félreértés ne essék, ezzel a tevékenységgel nem csak a szerhasználókat segítjük, hiszen a HIV nagyon könnyen utat talál a többségi társadalom felé is” – mutat rá Gyékiss Roland, az alapítvány munkatársa.

Első akcióként a Társaság a Szabadságjogokért szervezettel együtt rendeznek HIV-szűrést több budapesti helyszínen. Az alapítvány jövő évi működésére 6millió forint állami támogatást kap, de pályáztak a Norvég Alaphoz és kutatási programokra is. Az anonim tűcsereprogramhoz 30 millióra lenne szükség, míg a tervezett kötelező drogteszt ezzel szemben 40 milliárdot emésztene fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.