galéria megtekintése

Nem büntethető az illetlen érintések miatt a pannonhalmi szerzetes

6 komment


Hajba Ferenc

Elutasította a rendőrség a tíz évvel ezelőtti gyermekbántalmazás ügyében hivatalból elrendelt nyomozást – erősítette meg  pénteken este a Pannonhalmi Főapátság.

A főapátság felidézte, hogy 2014 októberében belső vizsgálatot kezdeményezett, amelynek következtében egy bencés szerzetes időközben elhagyta a rendet.

Mint korábban írtunk róla, négy egykori bencés gimnazista tavaly mondta el, hogy tanáruk bántalmazta őket, az azonnali vizsgálatot elrendelő Várszegi Asztrik főapát úgy fogalmazott: „illetlen érintésekről" is beszámolt néhány hajdani tanuló.

A bencés szerzetest egyébként diákjai nagy része szerette, becsülte kivételes tudása és lelkiismeretes munkája miatt, bár voltak olyanok is, akik nem kedvelték. A bántalmazás gyanúja azonban tíz éven át fel sem vetődött, a diákok egyike sem panaszkodott. Az irodalmárként is jól ismert szerzetes ugyan nem ismerte el a bántalmazást, de elhagyta a rendet, s azóta külföldön él.

 

A rendőrség  hivatalból elrendelte a feljelentés kiegészítését, a főapátság által átadott minden információ, továbbá a sértettek nyilatkozata alapján az eljárást megszüntette. A közlemény nem tartalmazza, de tudomásunk szerint a hatóság a büntethetőség elévülése miatt döntött így.  

A Pannonhalmi Főapátság kiemelten fontosnak tartja múltjának átvilágítását és az esetlegesen felmerülő visszaélések kivizsgálását – írja pénteki közleményében a szerzetesközösség. Utalnak arra, hogy a tudomásukra jutott esetekben a felállított bizottság révén azonnal eljártak, és az érintetteknek minden szükséges támogatást biztosítanak.

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi programot indított.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.