galéria megtekintése

Nem bűnösök a Fidesz-székházat megostromló fiatalok

4 komment


Lencsés Károly

Az internetadó elleni 2014. őszi tüntetés résztvevői „rátámadtak” a Fidesz Lendvay utcai székházára. Közülük hat személy ellen emelt vádat garázdaság miatt az ügyészség, hármójukat viszont hétfőn bizonyítottság hiányában felmentették.

Felmentette a bíróság az internetadó ellen tüntető, majd a Fidesz székháza elleni támadással vádolt három fiatalt hétfőn. A Magyar György ügyvédi iroda tájékoztatása szerint az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezést jelentett be, és mindhárom vádlottra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Tüntetés az internetadó ellen
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az internetadó ellen 2014 októberében hirdettek tüntetést, és a résztvevők a József nádor térről a Hősök terére vonultak. A rendezvény befejezése után egy csoport a Fidesz Lendvay utcai székháza elé ment, ahol kisebb balhé tört ki. Többen számítógép-alkatrészekkel dobálták meg az épületet, de néhányan bemásztak a kerítésen, valaki meg felkapaszkodott az egyik erkélyre is és feszegette a leeresztett redőnyt. Végül rohamrendőrök szorították ki az utcából az embereket.

 

A rendőrség akkor hat embert vett 72 órás őrizetbe, és közülük kettőt csoportosan elkövetett garázdaság miatt el is marasztaltak. A most felmentettek személyeket is egyenesen a fogdából vitték a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, ahol az ügyész gyorsított eljárást kezdeményezett. A bíró azonban úgy látta, korántsem olyan világos a tényállás, amint azt a vádhatóság állította, és a fiatalokat szabadon engedte. Az eljárás ettől kezdve a szokásos rendben folyik.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az ügyészség azonban nem húzta az időt, és 2014 decemberének első napjaiban be is jelentették, hogy vádat emelnek. A három érintett bűne egyébként az volt, hogy egy két decis vodkásüveget dobtak az épületre. Az üveget állítólag az ötödrendű vádlott adta át a harmadrendűnek, a negyedrendű pedig helyet csinált a tömegben a dobáshoz. A védelem álláspontja szerint ez elég életszerűtlen vád.

A bíróságot persze nem ez hatotta meg, hanem a verdiktet azzal indokolták, hogy az ügyészség nem tudta az állításait kétséget kizáró módon bizonyítani. Az eljárás a tömegben tartózkodó civil ruhás rendőrök jelentése alapján indult, de ők utóbb arcról egyik fiatalt sem ismerték fel. Állítólag a ruházatuk alapján azonosították őket a Lendvay utcában, de a rendőr tanúk ezzel kapcsolatban is ellentmondásba keveredtek.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Érdekes különben, hogy a rendőri vallomások szerint az elhajított üveg repülési íve alapján a fiatalok valószínűleg senkinek nem akartak sérülést, illetve az épületben kárt okozni. De ettől ez még garázdaság lenne, amit a védelem sem vitatott. Azt viszont már igen, hogy a vádban szereplő bűncselekményt valóban a vádlottak követték-e el. Tanúkkal sikerült bizonyítani például azt, hogy a negyedrendű nem is ment közel a székház kerítéséhez, így a dobáshoz sem csinálhatott helyet.

Az üveg egyébként létezett, amit az ötödrendű vádlott tényleg átadott a társának, hogy húzzon egy kortyot belőle. Az összes többi viszont bizonyítatlan az elsőfokú verdikt szerint. Amúgy az is kérdéses, hogy számítógépes egereket és billentyűket hajigáló tömegből miért éppen ez a három ember került a vádlottak padjára. A büntetőper az ügyészség fellebbezése miatt a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.