Nem bírta tovább a csókos gazda

Két helyi gazdával társulva az elmúlt hetekben összesen 92 hektár legelőt nyert el tíz évre Mavranyi Zsigmond berettyóújfalui gazda, azoknak az állattartóknak az egyike, akik korábban botrányos körülmények között vesztették el bérelt földjeiket a Hortobágyi Nemzeti Park által lebonyolított pályázaton.

A nemzeti park 2013-ban hirdette meg Hajdú-Biharban az állami legelők haszonbérbe adását, a pályázat eredménye – amelyet tavaly januárban tettek közzé – hatalmas felháborodást okozott. Visszaélés gyanúját vetette föl, hogy voltak olyan győztes cégek, amelyeket csak a pályázati kiírás után alapítottak meg, egyes nyertesek pedig nem is azon a lakcímen éltek, ahová be voltak jegyezve, holott ennek kizáró oknak kellett volna lennie.

A pályázat következtében Mavranyi is elveszítette a bérelt legelőit, holott háromszáz birkája és negyven kecskéje van. Különösen dühítette, hogy az általa korábban bérelt legelőket egy olyan pályázó kapta meg, aki korábban nem az agráriumban dolgozott, ellenben jó kapcsolatokkal rendelkezett a berettyóújfalui városházán.

A férfi nem hagyta magát, számos tüntetésen fölemelte a szavát az igazságtalanság ellen, a 47-es főútra például bejelentés nélkül fölhajtott egy birkanyájat, így egyedül megvalósított egy félpályás útlezárást. De részt vett egy budapesti tüntetésen is, ahol azt skandálta a tömegnek: „úgy döntöttem, hogy a birka maradjon, Orbán Viktor pedig takarodjon”.

Mavranyi Zsigmond egyedül, pontosabban a birkáival együtt lezárta a 47-es főutat
Mavranyi Zsigmond egyedül, pontosabban a birkáival együtt lezárta a 47-es főutat
Konyhás István

Mavranyi arról értesítette debreceni tudósítónkat: az általa korábban használt állami legelő új bérlője a közelmúltban azzal kereste meg, hogy pszichésen megviselte a földpályázat által okozott botrány, így lemond a földről, s a gazdának lehetősége nyílik új pályázat benyújtására. Mavranyi két másik gazdával társult, és nyertek, sőt a nemzeti parkkal már meg is kötötték a haszonbérleti szerződést.

Az állattartó érdeklődésünkre azt mondta: köszöni azoknak a kitartását, akik kiálltak mellette, így baloldali politikusoknak, például Gőgös Zoltánnak, Harangozó Gábornak és Varju Lászlónak. Hozzátette: a térség fideszes parlamenti képviselőjében, Vitányi Istvánban viszont csalódott, ugyanis azzal rázta le választókerületének fölháborodott gazdáit, hogy ez az ügy nem tartozik a kompetenciájába. Vitányi a botrány kapcsán korábban közölte: tiszta a lelkiismerete, hiszen másik két fideszes honatyával közösen Orbán Viktor figyelmét is fölhívták a problémára. Mint mondta, nála följebb nem tud menni, mindent megtett, ami egy képviselőtől telik.

Mavranyi Zsigmond győzelméről a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, Vitányi Ferenc lapunknak azt mondta: nem volt hiábavaló a kétéves ellenállás. Hozzátette: örömteli, hogy mivel a valós állatállománnyal rendelkezők végre nyertesek lettek a bihari legelőkön, a családoknak újra van megélhetési lehetőségük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.