galéria megtekintése

Nem az utcáról fogdosták a tanárokat

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Egy virágcsokrot vitt a fővárosi kormányhivatal ügyintézőjének Mezei Kata, a csepeli Burattino iskola igazgatója, amikor átvette tőle a hatósági határozatot. A gesztussal már nem befolyásolhatta a vizsgálati jelentést, de nem is ez volt a célja: az intézményvezető egyszerűen csak meg akarta köszönni, hogy a kormányhivatal rendkívül korrekt módon folytatta le az átfogó törvényességi ellenőrzést. Mezei Kata szerint a hatóság valamennyi elmarasztaló megállapítása jogos volt, így a Burattinóra kiszabott 717 ezer forintos felügyeleti bírságot is mielőbb befizetik, hiszen nincs miért fellebbezniük.

A Burattinóba főként szegény családok gyermekei járnak
A Burattinóba főként szegény családok gyermekei járnak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az igazgatónőnek van összehasonlítási alapja: a Burattino a legtöbbet ellenőrzött oktatási intézmények közé tartozik – akadt olyan tanév, amelyben 5-6 átfogó ellenőrzést tartottak a különböző hatóságok a 400 diákot és 52 gyermekotthonban élő növendéket ellátó alapítványi iskolában.

 

A Burattinóba főként szociális szempontok alapján kerülhetnek be a gyerekek. A diákok fele roma származású, döntő többségük nagycsaládban, rendkívül szerény körülmények között él, a sorsukat gyakran nem csupán anyagi problémák nehezítik.

Az iskola idén februárban története legsúlyosabb szakmai-morális válságát élte át: kiderült, hogy az egyik testnevelő tanár éveken át szexuálisan zaklatott több tucat kiskorú fiút. Az ügyben Mezei Kata tett feljelentést, a férfi esetében még mindig tart a rendőrségi nyomozás.

A kormányhivatal azért rendelt el átfogó törvényességi ellenőrzést, mert kiderült: a gyanúsítottnak nincs testnevelő tanári képesítése, így a jogszabályok szerint nem is taníthatott volna az intézményben. A hatósági ellenőrzés feltárta, a Burattinóban tanító pedagógusok csaknem felének nincs meg az előírt végzettsége ahhoz, hogy az általa ellátott munkakörben dolgozhasson.

– Ez nem azt jelenti, hogy az utcáról fogdostuk volna össze a kollégákat – szögezi le Mezei Kata, aki szerint számos oka van annak, hogy bizonyos tárgyakat nem az előírt végzettséggel rendelkezők oktattak a Burattinóban. – Bizonyos tárgyakra egyszerűen nincs is jelentkező, hiába hirdetjük meg az állást. Nem vagyunk elég vonzók egy informatikatanárnak, de a mindennapos testnevelés bevezetésével a tornatanárok is szép lassan átszivárogtak a középiskolákba. Az is gondot jelent, hogy van két kiváló roma pedagógusunk, de egyikük még csak egyetemista, a másiknak pedig a nyelvvizsgája hiányzik a diplomához. Őket most el kell küldenem, pedig papír nélkül is kiváló munkát végeztek.

A jogszabályok szerint az iskolákban nem alkalmazhatók azok a pedagógusok, akik nem rendelkeznek egy adott munkakör ellátásához szükséges végzettséggel, ezért a Burattino méltányosságra hivatkozva sem kérhet felmentést ez alól a kormányhivataltól.

Más kérdés, hogy az állami fenntartású iskolák döntő többségében szintén gond van a szakos ellátottsággal, ám egyelőre szőnyeg alá söprik a problémát. Az általunk megkérdezett iskolák vezetői – név nélkül – elárulták: egyedi kérelem alapján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) felmentést szokott adni az állami iskoláknak, ha egy adott állásra nem találtak megfelelő végzettséggel rendelkező tanárt.

A Kliket megkérdeztük, milyen gyakran és milyen törvényi felhatalmazás alapján adnak egyedi felmentéseket az iskoláknak? A Klik sajtóosztálya választ ígért, ám azt végül nem küldte el.

Mezei Kata kérdésünkre azt mondta: megpróbálják a kormányhivatali határozat valamennyi előírását teljesíteni. Erre októberig kaptak haladékot, ha addig nem számolják fel a hiányosságokat, akár be is zárhatják az intézményt. Az igazgatónő szerint azonban erre nem kerülhet sor. Mint mondta, ha kell, a Burattino lesz az ország legszabályosabban működő iskolája.

Százan vesznek részt a terápián

A februárban kirobbant pedofil botrány mélyen megrázta a Burattino iskola minden tagját. A pedagógusok büntetőjogi felelőssége a nyomozás során eddig nem merült fel, az intézmény falain belül azonban komoly szakmai-morális válságot okozott az eset: az érintettek hónapok óta azt kutatják, miért nem vették észre idejekorán a szexuális bűncselekményre utaló jeleket.

A történtek óta szakemberek bevonásával megkezdődött egy terápiás folyamat, amely előreláthatólag két évig tart, és mintegy százan – az érintett 29 diák, a szüleik, valamint az iskola dolgozói – vesznek benne részt. Ennek a terápiának a költségei több millió forintra rúgnak. Mezei Katától megtudtuk: a kormányhivatal által kiszabott bírságot kénytelenek ebből a pénzből kifizetni, ezért most gyűjtést indítottak, hogy magánszemélyek és cégek támogatásával pótolni tudják a terápiás folyamat befejezéséhez szükséges összeget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.