Gyurcsányból nem kérnek, más pedig nincs

Az MSZP és az Együtt egyelőre nem kíván hivatalosan reagálni Gyurcsány Ferenc röpiratára, amelyben a Demokratikus Koalíció elnöke többek között egy közös baloldali platform és vezetés szükségességét vetette fel, hogy le lehessen győzni a Fidesz-kormányt. A demokratikus ellenzék több politikusa a háttérben azt mondta, nem fognak beállni Gyurcsány mögé.

„Axióma, hogy ahol Gyurcsány Ferenc politizál, az az oldal nem képes nyerni a választásokon. Mert ő az ország egyik legelutasítottabb politikusa. Ezért az MSZP soha nem fog beállni Gyurcsány Ferenc mögé. A Demokratikus Koalíció mögé pedig ezért nem, mert nem történt meg az általuk megálmodott 20 százalékos fordulat, Gyurcsány Ferenc pártja az LMP szintjén mozog népszerűségben” – így kommentálta a Népszabadságnak a hét végén a szocialisták egyik országosan ismert politikusa Gyurcsány Ferenc röpiratát a kormányt legyőzni akaró és az Orbán utáni időkre készülő baloldalról.

Gyurcsány a röpirat bemutatóján
Gyurcsány a röpirat bemutatóján
Koncz György / Népszabadság

A Sokak Magyarországa címet viselő röpirat bemutatásakor Gyurcsány Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy az ellenzék győzelméhez erős vezetés kell, mert a választók 2010-ben és 2014-ben is az erőre voksoltak. Szerinte kockázatos lenne vezetőt kívülről „importálni”. Közös platformot és vezetést vizionált a baloldalnak, az Orbán-kormányt „bűnszövetkezetnek” nevezte, amellyel semmilyen párbeszéd, kiegyezés nem lehetséges.

A Gyurcsány-röpiratban az új gondolatok száma nulla – mondta az MSZP egy másik vezető politikusa, hozzátéve, Magyar Bálint már jóval korábban megfogalmazta a maffiaállam-maffiakormányzás definíciót az Orbán-kormánnyal kapcsolatosan. Szerinte Gyurcsány Ferenc az MSZP árulója lett, amikor kilépett, megalapította a Demokratikus Koalíciót, fragmentálva ezzel a baloldalt. Ez a politikus úgy látja, az MSZP-nek nincs a baloldalon alternatívája.

Egy másik vezető szocialista politikus szerint Gyurcsány röpirata nem kínál többet, mint amivel 2014-ben a baloldali összefogás pártjai veszítettek. Szerinte az Orbán-kormányt csak azok válthatják le, akik meghallják és megértik, amit az emberek akarnak, és egyben alkalmasak is a képviseletükre. Az MSZP-politikus szerint óriási tévedés lenne, ha a demokratikus ellenzék pártjai a közösségi ügyek, az emberek mindennapi problémái helyett újra a hatalommal, magukkal és egymással foglalkoznának. Ezt a hibát nem fogjuk elkövetni – mondta, s szerinte a szocialista párt tovább keresi azokat, akik le akarják váltani Orbán Viktort.

Az Együtt részéről sem Szigetvári Viktor, sem más vezető politikus nem kommentálta a Gyurcsány-röpiratot. A pártban azonban van olyan vélemény, hogy „az igazi Gyurcsány” megmutatkozott a Klubrádiónak adott interjúban. A volt miniszterelnök Bolgár György műsorvezető kérdéseire válaszolva „lesilányozta” és „leközépszerűzte” mindazokat, akik felvetik: ő annyira népszerűtlen, a karaktergyilkosságok miatt is, hogy talán nem neki kellene meghirdetnie az Orbán-kormány leváltásának a programját. – Lehet, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondja, nincsenek olyan ambíciói, hogy egy egységes balliberális erő élére ő álljon, de ezt senki nem hiszi el neki. És valóban nem a röpirat téziseivel van a baj, hanem azzal, hogy ő hirdeti meg – mondták lapunknak. Azt viszont többen elismerték: jelenleg nem látszik más karakteres szereplő ezen a politikai térfélen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.