galéria megtekintése

Nem áll meg a népvándorlás

Változatlanul tömegesen érkeznek a migránsok Szerbia felől a zöldhatáron. A pártpolitikusok a médiában vitáznak, a lakosság a közösségi oldalakon. Szegeden alakult egy civil csoport, amely a migránsokat segíti.

Változatlanul érkeznek a migránsok Mórahalom és Ásotthalom térségébe, de a Tisza mellett, Röszke és Gyálarét területére is. Szombaton 645 határsértőt, köztük 106 gyereket tartóztattak föl a rendőrök. A legtöbben azt mondják, Szíriából menekültek el. Komolyabb incidens nem történt, a rendőrség és a bevándorlási hivatal túlterhelt, de végzi a dolgát. Ezen a hétvégén fordult elő az idei nyáron, hogy a röszkei határátkelőn egy óránál többet kellett várni a kilépésre – megkezdődött a Nyugat-Európában legálisan tartózkodók nyári szabadságra való utazása.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Vasárnap késő délelőtt a röszkei hangárnál, az idegenrendészeti előállító helyiség udvara csendes volt. Több rendőrautó és busz várakozott az udvaron, migránsokat azonban nem lehetett látni. Péntekről szombatra virradó éjjel a honvédség egységei a röszkei hangárhoz hasonló funkciójú új rendőrségi előállítót húztak föl Kiskunhalason, a Gábor Áron Laktanya udvarán. A halasiakat meglepte és részben felháborította a gyors akció – a közösségi oldalakon azt kifogásolják, hogy a helybelieket nem tájékoztatták előre, még a város önkormányzata sem tudott a tervről. Információink szerint egyelőre nem szállítottak oda magyar területen elfogott határsértőket. Bács-Kiskunba egyébként sokkal kevesebben érkeznek, mint Csongrádba, így vélhetően az Ásotthalom környékén feltartóztatott külföldieket is Kiskunhalasra szállítják majd.

 

Az interneten több ellenőrizetlen történet kering arról, hogy rendőrök durván bántak migránsokkal, illetve a nagyfai befogadó állomásról nem vittek orvoshoz egy kislányt, aki elesett a vécében, és vérzett a feje. Az is fölmerült, hogy bőrfejűek mentek Ásotthalomra, hogy a migránsokat megfegyelmezzék. Azok a panaszok tömegesek, amelyek arról szólnak, hogy a külföldiek letapossák az útjukba eső vetést, szanaszét dobálják a szemetet és az átázott ruhaneműt.

Vasárnap sajtótájékoztatót tartott Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Azt mondta, a Homokhátság lakói a tűrőképességük határára érkeztek. Úgy érzik, ezt a hatalmas tömeget nem tudják befogadni, türelmük és biztonságérzetük elveszett. Egy népvándorlás frontvonalában van a Homokhátság, és nem tudják tovább fenntartani a normális életviszonyokat. Nógrádi a sajtótájékoztatóján támadta Botka László szegedi polgármestert, aki korábban úgy nyilatkozott: a szegedieket nem zavarják a migránsok, és nem is találkoznak velük. Ugyancsak támadta a Demokratikus Koalíciót, amelynek szegedi elnöke a közgyűlésben magára vállalta a migránsok védelmét, míg ebben a kérdésben Botka László háttérbe vonult. Nógrádi azt mondta: 2004-ben Gyurcsány Ferenc az erdélyi magyarokat lerománozva féltette az országot a román bevándorlástól, most viszont az általa vezetett DK úgy minősíti az Afganisztánból, Pakisztánból és egyéb országokból érkezőket, mint akiket a magyaroknak itt kötelező ellátni.

A Tisza árterében elfogott migránsokat kísérnek rendőrök Szeged közelében június 27-én hajnalban. A rendőrség idegenrendészeti akció keretében átfésülte a Tisza aljnövényzettel benőtt, erdős árterét
A Tisza árterében elfogott migránsokat kísérnek rendőrök Szeged közelében június 27-én hajnalban. A rendőrség idegenrendészeti akció keretében átfésülte a Tisza aljnövényzettel benőtt, erdős árterét
Balogh Zoltán / MTI

A múlt hét második felében alakult egy civil csoport, a Migszolg Szeged, amelynek tagjai megszervezték, hogyan tudnának ételt-italt adni a szegedi nagyállomáson továbbutazásra váró migránsoknak.

Csütörtök éjjel sikerült elérni, hogy az akkor ott várakozók bent alhattak az állomás épületében – ám péntektől a MÁV ismét nem járult ehhez hozzá.A Migszolg aktivistái nemcsak ételt és vizet osztanak, hanem igyekeznek közvetíteni a vasúti biztonsági szolgálat és a menekültek között. Megjelent körükben egy iraki származású nő, aki beszél arabul, és így a nyelvi nehézségek egy részét kiiktatva tudják tájékoztatni a migránsokat például arról, hogy papírjaikkal ingyen utazhatnak a vonaton, illetve miként védhetik meg magukat azoktól, akik mindenáron igyekeznek elszedni vagy elcsalni a pénzüket. A hét végén azon dolgoztak, hogy kialakítsanak egy gyűjtőhelyet, ahová elvihetik adományaikat azok, akik segíteni szeretnének a menekülteknek. Megállapodtak a pályaudvari vécét üzemeltető vállalkozóval, hogy a menekülteknek ne kelljen fizetni a vécék használatáért – cserébe az aktivisták takarítják az illemhelyeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.