galéria megtekintése

Simicska a médiaháború folytatását ígéri

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 26. számában
jelent meg.

Bednárik Imre, Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Az RTL-csoport visszavonja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját– ezt mondta Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetője Orbán Viktornak, aki jelezte, a kormány előkészítette a módosítást.

A Népszabadság információi szerint Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetője, mielőtt Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, Guillaume de Posch, az RTL-csoport társ-vezérigazgatója és Andreas Rudas, a Délkelet-Európáért felelős regionális igazgató társaságában találkozott az RTL Klub budapesti igazgatóival.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A vezetők találkoztak az RTL Klub Híradójának munkatársaival is, s válaszoltak a riporterek és a szerkesztők kérdéseire. Úgy tudjuk, mindhárman egyértelművé tették, hogy az RTL-csoport nem köt semmilyen háttéralkut a magyar kormánnyal. A korábban előkészített megállapodás rögzítésére jöttek Budapestre: ha a parlament módosítja a reklámadóról szóló törvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját, akkor az RTL-csoport visszavonja az Európai Bizottsághoz tavaly ősszel benyújtott panaszát.

 

A reklámadót egyértelműen az RTL Klubra szabta a kormány, a vezető kereskedelmi televízió a hirdetési árbevétele után éves szinten mintegy ötmilliárd forint különadót fizet. A magyar médiumok közül kizárólag az RTL Klubnak van egy évben húszmilliárd forint fölötti árbevétele, amelyre már 50 százalékos adót vetettek ki. Az Európai Bizottság adóügyi főigazgatósága is vizsgálódik, mert miközben az RTL Klub részesedése a magyar hirdetési piacon 13,5 százalék, addig a cég fizeti a reklámadó több mint 50 százalékát.

Thomas Rabe és Orbán Viktor találkozójáról nem szivárogtak ki hírek
Thomas Rabe és Orbán Viktor találkozójáról nem szivárogtak ki hírek
Tobias Schwarz / Reuters

Lapunk információi szerint Rabe, Posch és Rudas az RTL budapesti központjában is megerősítette, hogy tartalmi kérdésekben nem kötnek semmilyen kompromisszumot a kormánnyal. Ez pedig azt jelenti, hogy nem változik az RTL Klub híradójának kormánykritikus hangneme.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokról szerettünk volna részleteket megtudni. Az RTL csoport luxemburgi központjából azzal hárították el érdeklődésünket, hogy a magyar kormány fog beszámolni Thomas Rabe és a miniszterelnök tárgyalásáról.

Kerestük a kormány illetékeseit is, de nem válaszoltak. Annyit azonban megtudtunk, hogy Rabe az előzetes megállapodásnak megfelelően elmondta Orbánnak, hogy a törvénymódosítás után hajlandók visszavonni az Európai Bizottságnál lévő panaszt. Úgy tudjuk, a miniszterelnök jelezte, hogy a kormány előkészítette a reklámadóról szóló törvény módosítását. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt követően kezdeményezte a parlament gazdasági bizottságának összehívását, hogy a testület vitassa meg a reklámadó megváltoztatásának lehetőségeit.

Tegnap este Simicska Lajos lapunknak azt nyilatkozta, hogy ha a kormány valóban a tervezett ötszázalékosra módosítja és szétteríti a médiavállalkozások között a reklámadót, akkor a már jelenleg is zajló médiaháború biztosan folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.