Nem akartak jogi lépéseket tenni, a fideszes főfeljelentő megtette

Poloskát – valószínűleg lehallgatókészüléket – találtak a napokban az Eötvös Károly Intézet irodájában, de a jogvédő szervezet nem kíván jogi lépéseket tenni. Az ország legnagyobb feljelentőjeként emlegetett fideszes Tényi István viszont már megtette.
Bejelentést tett a rendőrségen az ország legnagyobb feljelentőjeként emlegetett fideszes Tényi István tiltott adatszerzés gyanúja miatt még csütörtökön. Ezt a bűncselekményt például az követi el, aki „elektronikus hírközlő hálózat (...) útján másnak továbbított vagy azon tárolt adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti”, s ennek a büntetési tétele három év börtön.

Tényi az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben (EKINT) talált „poloska” miatt fordult a rendőrséghez, amit a jogvédő szervezet irodájában a távközlési vezetékek mellett talált meg egy profi szakember. A készüléket vélhetően a kábelen továbbított információk megfigyelése és rögzítése érdekében szerelték fel. Erről az intézet először a saját Facebook-oldalán számolt be, de később több helyen nyilatkozott az EKINT elnöke és igazgatója is. A feljelentő alapvetően a nyilvánosan hozzáférhető beszámolókra hivatkozik, kérve az ügy kivizsgálását, az esetleges elkövető felkutatását.

Érdekes, hogy a jogvédők nem kívánnak eljárást kezdeményezni. Majtényi László, az intézet elnöke ezt azzal magyarázta, hogy egy eseteges büntetőeljárásban őt és a munkatársait tanúként hallgatnák ki. Ebben az esetben pedig minden rendelkezésükre álló információt ki kellene adniuk, így azt is, hogy kit kértek az iroda átvizsgálására, illetve kitől kértek szakvéleményt a szerkezetről. Minderről nem szívesen beszélnének, de Majtényi a kütyütől sem akar megválni, amit egy eljárásban bűnjelként biztosan lefoglalnának.

Kérdéses persze, hogy a rendőrség mit kezd a feljelentéssel. Sokszor hivatkoztak már ugyanis arra, hogy a sajtóban megjelent hírek alapján nem rendelnek el nyomozást. Másfelől több példa is van rá, hogy Tényinek az ugyancsak kizárólag bárki számára hozzáférhető adatokon nyugvó bejelentése alapján eljárást indítottak. Igaz, azok jelentős részét később megszüntették.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.