galéria megtekintése

Hajléktalanszálló szakítja szét a várost

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 18. számában
jelent meg.


Doros Judit, EGER
Népszabadság

Új helyre költöztetnék Egerben a hajléktalanokat: a belvároshoz közeli szállóból egy városszéli, felújításra váró épületbe. Az otthontalanoknak így nehezebb lesz a sorsuk, ráadásul az új létesítmény körül élők nem kérnek a hajléktalanok látványából.

Tizenegy ágyat számolunk össze az apró helyiségben. Fülledt alvás- és másnapos kipárolgásszag. Egy férfi zuhanyozik a szomszédos mosdóban, amikor végez, egy vizes nadrágot hoz ki magával, kicsavarja, a szárítóra teszi. Az egri hajléktalanszállón vagyunk, a belvárostól alig egy-másfél kilométerre, egy családias kertváros kellős közepén. Korábban gyermekotthon volt az épületben, a rendszerváltás óta egészségügyi ellátó, nappali melegedő és éjjeli szálláshely működik itt.

A jelenlegi szállótól másfél kilométerre van a belváros, az újtól nyolcra lesz
A jelenlegi szállótól másfél kilométerre van a belváros, az újtól nyolcra lesz
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Csikó Árpád húsz éve él a szállón, és cseppet sem érdekli, hogy az épület lassacskán rájuk omlik. Teljes rekonstrukcióra sosem volt pénz, városvezetők jöttek-mentek, az ingatlan pedig egyre romlott. A nagyjából hetvenezer forintos nyugdíjból élő férfinak esze ágában sincs albérletbe menni, noha a pénzből futná egy saját szobára is. Korábban bokszolt, ifjúsági válogatott és bajnok is volt – mondja. Kételkedve nézek, de a gondozóház egyik vezetője bólogat, hogy bizony, szépreményű karrier előtt állt a sajószentpéteri férfi, csak aztán jött az ital, a válás, az utca.

 

– Reggelenként elindulunk a városba, csinálunk ezt-azt, elmegy az idő. Délután hazajövünk, onnantól elvagyunk a szállón – mondja a hajdani ökölvívó. Van, aki dolgozni jár, Rácz László például az elmúlt hetekben az önkormányzat egyik ellátó cégénél volt kisegítő. Kóka-Alex István Nyíregyházáról jött ide az élettársával, csak aztán a nő összeállt valakivel, neki meg kitették a szűrét.

Régi sebeket téptek fel a költöztetés tervével

A hajléktalanszálló ügye politikai indulatokat gerjeszt, miután az egri önkormányzat minden különösebb előkészítés nélkül egyszer csak bejelentette: 2011-ben egy sikeres pályázattal közel 200 millió forintnyi pénzt nyert, amiből a felnémeti városrészben, egy korábban megvásárolt erdészeti épületben alakítanak ki új szállót.

Az, hogy Eger Felnémetre akarja kiköltöztetni a hajléktalanokat, régi sebeket tépett fel, és egyes pártoknak politikai tőkekovácsolásra is alkalmat adott. Látszólag a Felnémeti Lokálpatrióta Egyesület a beruházás legfőbb ellenzője, ám a helyiektől úgy tudjuk, leginkább a Jobbik szimpatizánsai ágálnak ellene. Habis László, Eger fideszes polgármestere közleményben tudatta: annak idején a Jobbik önkormányzati képviselői is megszavazták a terveket.

„A disznóólhoz hasonlító rész a városé”

Sokan találgatják, miért pont ezt az épületet vásárolta meg a város. A hajdani irodaház ma is egy működő erdészeti telephely szomszédságában van, nagyjából nyolc kilométerre az egri belvárostól. Nem életszerű, hogy hajléktalanok – akik szerény bevételeiket a belvárosban, kéregetésből szerzik – mindennap ennyit gyalogoljanak oda-vissza: legtöbbjük egészségügyi problémákkal küzd, van, aki csak bottal tud járni.

Az épületet az elmúlt években belülről illegális beköltözők szétszedték, szétlopták, környékét benőtte a gaz. – Az a disznóólhoz hasonlító rész a városé – mutat körbe az erdészeti telep egyik munkatársa, aki azt is tudni véli: ingatlanbiznisz lehet a háttérben. Az itteniek úgy tudják: az erdészettől korábban 16 millió forintért vette meg az épületet egy vállalkozás, a város azonban később ennek többszörösét fizette ki érte.

Zentai László, az egri városháza sajtóreferense szavai szerint 2008 szeptemberében született közgyűlési határozat a vételről. Az önkormányzat az épületet tulajdonló Szalóki Trade Kft.-vel kötött szerződést, amely 70 millió forintos vételárról szólt. Az Opten adatbázisa szerint a Szalóki Trade fő tulajdonosa az az Eger-Invest Zrt., amely ingatlanbefektetéseiről közismert Egerben. Megtudtuk: mióta a város megvette az épületet, az őrzésére egy fillért sem költöttek.

Valójában egyetlen helyszín sem alkalmas

– A Tárkányi úti ingatlan méreteiben megfelelő, még belterületen, és nem sűrűn lakott övezetben fekszik, és a házhoz jelentős telek is tartozik – indokolja a terület kiválasztását Zentai László. – Itt a lehetősége annak, hogy külön ápoló-gondozó részleget hozzunk létre az átmeneti szálláshelyek és éjjeli menedékágyak mellett, s hogy a szükséges, megfelelő színvonalú kiszolgáló helyiségeket kialakítsuk.

Mondják azt is, hogy ingatlanbiznisz lehet a háttérben
Mondják azt is, hogy ingatlanbiznisz lehet a háttérben
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hajléktalanszálló létesítésére a világon sehol nincs „alkalmas helyszín”. Az önkormányzatok mindenütt – többek között a lakosság igényei miatt is – arra törekednek, hogy ezt a fontos szociális feladatot a város kevésbé sűrűn lakott részén lássák el, ezek a területek pedig többnyire a város szélén helyezkednek el. Zentai László közölte: az átköltözés után a régi telephelyen lebontják a használhatatlan melléképületeket, a főépületben pedig más jellegű városi intézmény jöhetne létre. Egyben cáfolta azt az Egerben terjedő pletykát, hogy a már említett ingatlanbefektető cég kaszinónak szemelte volna ki a régi hajléktalanszálló patinás központi épületét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.