galéria megtekintése

Esztergom nem fizet

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 29. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Csak akkor használható az esztergomi mélygarázs, ha alacsony a Duna vízállása. A város perben áll a beruházóval.

A Tatabányai Törvényszékmájus 13-án adósságrendezési eljárás megindítását rendelte el az esztergomi önkormányzattal szemben a Giegler Kft. kérelmére. Ez a cég építette meg az esztergomi Prímás-szigeten a Mária Valéria Mélygarázst, majd adta el 2009-ben 1,68 milliárd forintért a létesítményt az önkormányzatnak. A város a kontraktus aláírásakor kifizetett 672 millió forintot, a 2010 novemberében megindított adósságrendezési eljárás keretében pedig vállalta, hogy évi 292 millió forintos részletekben törleszti a vételár fennmaradó részét. A tavalyi részletnek azonban már csak a töredékét utalták át a kft. számlájára, ezért fordult most a cég bírósághoz.

Jelenleg használhatatlan
Jelenleg használhatatlan
Kurucz Árpád

Az adósságrendezés szó hallatán az esztergomi polgárokat kiveri a víz. A fideszes Meggyes Tamás 2010-es bukásakor színre lépő Tétényi Éva független polgármester szerint azonban négy évvel ezelőtt nem volt más választás: a 26 milliárdos adósságot maga előtt görgető önkormányzat csak az adósságrendezéssel kerülhette el a totális csődöt. Politikai ellenfelei viszont azzal érvelnek, hogy emiatt Esztergomnak éveken át súlyos terheket kellett nyögnie, leállt a település fejlődése, ráadásul az állami adósságátvállalás utólag értelmetlenné is tette a 2010-ben önként vállalt adósságrendezést.

 

Nem meglepő, hogy a mostani bírósági döntést az esztergomi Fidesz igyekezett azonnal politikai síkra terelni. György Róbert, (a Meggyes Tamás háttérbe szorítása után újraszervezett kormánypárt helyi elnöke) közleményben reagált: szerinte „az újabb adósságrendezés a Tétényi Éva által felelőtlenül elindított első eljárásnál is súlyosabb károkat okozhat a város gazdaságának, és alapjaiban szüntetheti meg mindennemű fejlesztés lehetőségét az elkövetkezendő években. Ezt a „luxust” az előző adósságrendezés miatt évekig nélkülöző Esztergom és a benne élők nem engedhetik meg maguknak még egyszer” – fogalmazott György Róbert.

A fideszes politikus reakciója kissé eltúlzott. A város ugyanis jelenleg fizetőképes, az állami adósságátvállalás eredményeként megszűnt a 26 milliárdos adósságállománya, sőt felszabadult a korábban zárolt Esztergomért kötvény 1,2 milliárdos kerete is, azaz az önkormányzat most gond nélkül ki tudná fizetni a Giegler Kft.-nek járó vételárrészletet. Sőt áprilisban meg is szavazta a jobboldali többségű képviselő-testület, hogy a tavalyról fennmaradt összegből utaljanak át 214 milliót a cégnek. 72 milliót azonban továbbra is visszatartottak.

– Nem véletlen, hogy itt megálltunk – szögezte le érdeklődésünkre Tétényi Éva. – A helyzet az, hogy a város 2010 szeptembere óta úgynevezett szavatossági perben áll a Giegler Kft.-vel. Álláspontunk szerint a mélygarázs kivitelezése során számos hibát követtek el, ezek pedig a szakértői vélemények alapján 364 millió forinttal csökkentették a létesítmény értékét. A visszatartott 72 millió, plusz az idén szeptember 30-án esedékes utolsó 292 milliós részlet ki is adja ezt az összeget. Attól tartunk, hogy ha átutalnánk a még hátralévő 364 milliót, soha többé nem látnánk viszont ezt a pénzt. Félő, hogyha a bíróság a szavatossági perben utóbb nekünk adna igazat, nem tudnánk visszaszerezni egy kis kft.-től több százmillió forintot.

A polgármester – az önkormányzat nevében – fellebbezést nyújtott be a Tatabányai Törvényszék végzése ellen. Jórészt azzal érvelt, hogy adósságrendezési eljárás csak olyan önkormányzat ellen indítható, amely fizetésképtelen. Esztergom viszont jelenleg tudna fizetni, csak nem akar. Mégsem zárható ki, hogy a május 29-i képviselőtestületi ülésen a fideszes többség úgy dönt – elkerülendő az újabb adósságrendezési procedúrát –, utalják át a teljes összeget a Giegler Kft.-nek. Steindl Balázs fideszes frakcióvezető legalábbis az áprilisi testületi ülésen azzal érvelt, hogy az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége kibújni a fizetési kötelezettség alól, hiszen a 2010-es adósságrendezési eljárásban – amit jogerős bírósági ítélet szentesített – vállalta, hogy megtéríti a mélygarázs teljes vételárát. Tétényi Éva ezzel kapcsolatban megjegyezte: négy évvel ezelőtt hiába érvelt amellett, hogy a mélygarázsügyet az adósságrendezésnél sorolják a vitatott tételek közé, a fideszes többség nem támogatta a javaslatát. „Pedig akkor már folyt a szavatossági per a Gieg ler Kft. ellen, így joggal bízhattunk benne, hogy a végösszeg 364 millióval kisebb lesz. Arra nyilván senki nem számított, hogy mostanra még az elsőfokú ítéletig sem jutunk el” – tette hozzá a polgármester.

A történet abszurditását fokozza, hogy a város egy olyan létesítmény miatt kényszerült jogi csatározásokra, amely jelenleg zárva van. A mélygarázs valójában az ártéren álló, félkész állapotban lévő, magánberuházásban megvalósuló Mária Valéria Hotel része. A torzóból eddig csak a háromszintes mélygarázst adták át, amely a tulajdonossá vált önkormányzat szerint jelenleg használhatatlan. A vásárlást Megygyes Tamás akkori polgármester kezdeményezte. Meggyes önkormányzati képviselőként ma is azt állítja: a városnak szüksége van a létesítményre, hiszen ha elkészülnek a szállodák, fellendül majd az idegenforgalom.

Gimesi Sándor, a Giegler Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint a mélygarázzsal kapcsolatban megfogalmazott műszaki hibákat már kijavították, a létesítmény jelenlegi állapotában tökéletesen képes ellátni a funkcióját. Az áprilisi testületi ülésen elmondta, a kft. csak a jogos jussát követeli, lassan egy éve várnak a tavaly ősszel esedékes részletre. Hozzátette, kénytelen volt megindítani az adósságrendezési eljárást az önkormányzat ellen, mivel a polgármester nem ült vele tárgyalóasztalhoz.

Nyíri Attila MSZP-s városatya szerint a mélygarázs púp a település hátán, aránytalanul sokba kerül a fenntartása. Emlékeztetett: az ártéri területen lévő mélygarázst csak úgy lehet üzemeltetni, ha a folyamatosan működő szivattyúk átemelik a beszivárgó vizet a Dunába – ez havi 500–800 ezer forintba kerül. Tétényi Éva egyenesen úgy fogalmazott: a mélygarázs csak alacsony vízállás mellett használható. Reményre ad okot, hogy a felek egybehangzóan azt állítják: szeretnének peren kívül megegyezni a mélygarázsügyben. Óvatosságra int ugyanakkor, hogy ezt az álláspontjukat már négy éve hangoztatják, a megállapodáshoz mégsem jutottak közelebb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.