galéria megtekintése

„Nem adom a lelkemet!” – így tiltakoztak az iskolák államosítása ellen

7 komment


Rab László

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai és a szülők az iskolák totális államosítása ellen tiltakoztak. A városháza előtti placcon ötszáz tüntető üzente a kormánynak, nem hagyja, hogy sárba tiporják az önrendelkezést és a rendszerváltás legnagyobb adományát: az önkormányzatiságot.

Teknős Miklós / Népszabadság

– Ez a város sehol nem volna az óvodák, az iskolák, a színház és a civil szervezetek nélkül – mondta Árendás Péter igazgató, aki 36 éve tanít az Illyésben. – A közgyűlés, ha balos volt, ha jobbos, az oktatásügyet mindig szem előtt tartotta. Rendben van-e – tette föl a kérdést az igazgató –, hogy Magyarországon bárki lehet iskolafenntartó, csak az önkormányzat nem? A centrális hatalom már megmutatta, mit tud tenni, működésképtelen Klik lett az erőlködés vége. Amikor ez kiderült, bejelentették a teljes államosítást az oktatási rendszerben. Már 2011-ben is ez volt a cél, de csak most szabadították ránk. Ha a tiltakozás kifullad, 2017-re a folyamat befejeződik, és tovább gyengül az önkormányzatiság.

 
Aki harcol, veszíthet, de aki nem harcol, eleve vesztett.

Wittinghoff Tamás polgármester szerint a magát polgárinak nevező kormány a legalapvetőbb polgári értéket, a szabad önrendelkezést veszi semmibe, amikor tovább szélesíti az állampárti időket idéző központosítást. – Ne legyenek illúzióink – mondta Wittinghoff –, a központosítás mindenhol jelen van. Gyakran találkozom jobboldali polgármesterekkel, ők is elégedetlenek, nem értenek egyet a Klik látszatátszervezésével, de aztán amikor ki kellene állni, néma csöndben maradnak. Megélhetjük, hogy a közpénz mintájára az iskolák is elveszítsék iskolajellegüket. Ahol kiürül az önkormányzatiság, ott a szabadságot szívják el.

Teknős Miklós / Népszabadság

– Nem hagyjuk, hogy a hozzájárulásunk nélkül történjen bármi a helyi oktatásügyben – jelentette ki Wittinghoff. – Amikor át kell adni az iskolák működtetését az államnak, az átadási nyilatkozatot nem fogom aláírni. Elvehetik erővel, de nem adjuk, amit mi hoztunk létre.

A polgármester lapunknak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 5-6 évben ötmilliárd forintot fordítottak az óvodákra és az iskolákra, ezenkívül szakkörökre, kirándulásokra és a pedagógusok bérkiegészítésére egy alapítványon keresztül évente több mint 300 millió forintot áldoztak. Hogy a törvénymódosítás után mi következik, arról Wittinghoffnak fogalma sincs, a józan észre és a megfontoltságra itt már nem lehet apellálni. Arra, hogy az önkormányzatok „visszaszerezzenek” iskolákat az államtól, kevés az esély.

Lázadnak a fővárosi kerületek is, de ez nem hatja meg a kormányzatot. A klikes iskolák már csak készpénzért tudnak a papírboltban vásárolni, az Illyésben pedig három nappal a szalagavató előtt derült ki, hogy nem adnak rá pénzt, az önkormányzatnak kellett végül közbelépni.

Teknős Miklós / Népszabadság

– Ha valami távol van az adott közösségektől – mondta Wittinghoff –, nem fog működni. De ezt már Pokorni Zoltán is megmondta 2011-ben, a köznevelési törvény vitájában. Nem használt.

A demonstráció résztvevőit köszöntötte a Tanítanék Mozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szervezete, az Illyés tanárai, Szép Adrienn és Szakáll Katalin pedig nyilatkozatot olvasott fel, melyben az állt, hogy a hatalom bólogatójánosokból álló szervilis testületeket akar, így tüntetik el a rendszerváltás lényegét, az önkormányzatiságot. – Nem adom a lelkemet, nem adom a jövőnket – mondta az egyik fiatal tanárnő, a hallgatóság pedig hosszan tapsolta a felszólalókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.