galéria megtekintése

Embercsempészet, szex, gárda - nekiugrott a Fidesz a Jobbiknak

6 komment


Czene Gábor

Szép kis cirkusz kerekedett a hírből, hogy a rendőrség illegális bevándorlók Budapestre utazásának megszervezésével gyanúsítja a Magyar Gárda volt „főkapitányát”, Kiss Róbertet. Az esetet a Fidesz ürügyként használta fel arra, hogy rátámadjon az újabban már vetélytársaként kezelt Jobbikra. A hajdani gárdavezető közben szövevényes magyarázkodásba fogott.

Történetesen a kormányközeli Napi Gazdaság – történetesen a Terrorelhárítási Központ (TEK) információra hivatkozva – számolt be arról, hogy Röszke térségében tetten érték Kiss Róbertet és társát, amint éppen megállapodott öt, Szíriából érkező bevándorlóval.

A TEK szerint a két magyar férfi anyagi ellenszolgáltatás fejében a bevándorlók országon belüli utazását szervezi.

Mindkettőjüket a szegedi kapitányságra szállították, jogellenes tartózkodás segítésének elkövetésével gyanúsították meg.

 

A Fidesz lecsapott a témára, és – Kiss Róbertet jelenleg is a Magyar Gárda kapitányának tartva – közleményben tudakolta Vona Gábor pártelnöktől, hogy a jobbikosok mióta üzletelnek bevándorlókkal. A Fidesz választ várt arra is, hogy a törvénytelen bizniszből mekkora összeg folyt be a Jobbik pártkasszájába.

Gyorsreagálású segéderőként a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas is közleményben rögzítette: „a szélsőséges párt gárdakapitányáról kiderült, hogy bevándorlókat csempész a déli határról Budapestre, mindezt komoly lóvéért". A Fidelitas fellépése csak erősítette benyomásunkat, hogy a kormánypárt – miközben évekig szótlanul figyelte a szélsőjobb térnyerését – összehangolt kampányt indított a Jobbik ellen.

Kiss Róbert azt állítja, csak a migránshelyzet és a szállítási módszerek érdekelték
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

Kiss Róbert 2008 őszén lett a Jobbik által létrehozott Magyar Gárda – majd különféle néven futó utódszervezetei – vezetője. A Jobbik már parlamenti párt volt, amikor 2010 nyarán lemondásra kényszerült. Kiss előzőleg jogi lépéseket fontolgatott azokkal szemben, akik azt híresztelték róla, hogy szeretőt tart. Mindenkit biztosított arról, hogy szereti a feleségét, nincs szüksége semmiféle gárdistalányokra. Csak éppen nem sokkal később felkerült az internetre egy titokban készített videófelvétel, amelyen egy fiatal, szőke lánnyal csókolózott, aki nem a felesége volt.

Annak ellenére, hogy egy magát erkölcsösnek hirdető szervezet vezetőjeként hazugságon és házasságtörésen kapták, csak a „főkapitányi" poszttól kellett megválnia, a Jobbikban nem vált kegyvesztetté. A Vona Gábor barátjaként emlegetett Kiss Róbertet a Jobbik szakértőként alkalmazta, és az úgynevezett „csendőrség" adminisztratív feladatkörének elvégzésére is megbízást kapott.

Kiss Róbert aztán eltűnt a nyilvánosság elől, az utóbbi időben pedig egy új, a Jobbikkal konkuráló szélsőjobboldali pártkezdeményben bukkant fel. A tapolcai időközi parlamenti választás jobbikos győzelme után a volt főkapitány az egyik szélsőjobbos portálon azon kesergett, hogy a „Jobbik életre kelt, de meghalt a radikalizmus. Nem volt már szó cigánybűnözésről, zsidó bevándorlásról, kaftánokról..."

A Jobbik sajtóosztálya kérdésünkre közölte, hogy Kiss Róbert egy ideig valóban a párt szakértője volt, de a Jobbiknak és a gárdának már évek óta nincs vele hivatalos kapcsolata. Az egészen biztos, hogy bár a Fidesz és a Fidelitas figyelmét ez elkerülte a jobbikos gárdisták jelenlegi vezetőjét nem Kiss Róbertnek, hanem Mészáros Istvánnak hívják.

Ami a bevándorlókat illeti, Kiss Róbert pár hete már belekeveredett egy hasonló ügybe. Facebook-oldalán július elején azt írta, hogy

felvettek két stoppost

(ő volt a sofőr, pénz szóba se került), majd jött a villogó rendőrautó, és a szegedi fogdában kötöttek ki. A rendőrségen – Kiss felháborodására – az utasok azt vallották, hogy megegyeztek 600 euróban a fuvarért. Szintén facebookos beszámolójában Kiss Róbert a mostani eset kapcsán arról értekezett, hogy a „migránshelyzet" és a „szállítási módszerek" feltérképezésére mentek a határhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.