Négyszázmillióért csinálnak nagykövetséget az MTVA bukott vezérének

A parlament külügyi bizottsága támogatta, hogy Szabó László Zsolt, az MTVA volt vezérigazgatója (képünkön) legyen hazánk új-zélandi nagykövete – értesült a Népszabadság. Wellingtonban hamarosan megnyílik a magyar nagykövetség, amelynek konzuli kerülete a csendes-óceáni szigetvilág egész területére kiterjed majd.
A külügyi bizottság zárt ülésén az ellenzékből egyedül jelen lévő Mesterházy Attila nem támogatta Szabó László Zsolt kinevezését. A szocialista politikus lapunknak elmondta: a kormány 400 millió forintot költ a nagykövetség kialakítására, s évente további százmilliókat az épület és az apparátus fenntartására. Ezt a nagyságrendű kiadást nem indokolják a kétoldalú politikai és kereskedelmi kapcsolatok, magyar miniszterelnök még sosem járt Új-Zélandon, külügyminiszter is legutóbb 1990-ben. Mesterházy politikai kiküldöttnek tartja Szabó László Zsoltot, aki jutalomként kapja a posztot.
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Szabó másfél évig volt az állami média vezetője, tavaly augusztusban indoklás nélkül mondott le. Döntésében közrejátszhatott, hogy a cég nehéz pénzügyi helyzetbe került. Szabó 1999 és 2001 között az MTV első embere volt, akkor bizalomvesztésre hivatkozva távozott, miután nem sikerült konszolidálnia a köztévét. Ezután a kormány Ausztráliába küldte, a canberrai nagykövetségen kulturális attaséként tevékenykedett. A 2002-es kormányváltás után hazarendelték, mert a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen több MTV-s ingatlan eladása és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyészség 2003-ban megszüntette a nyomozást, arra hivatkozva, hogy az MTV 2001 végére bekövetkező helyzete és vesztesége nem Szabó kötelességszegő magatartásának következménye volt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.