galéria megtekintése

Négymilliót a szeretet erejével

1 komment


Rab László

Négymillió forintot kell összegyűjtenie egy anyának, hogy agykárosodott gyermekét Bécsben megműtsék. Hárommillió már megvan, a még hiányzó pénzt egy jótékonysági esten próbálják összegyűjteni. Riport az anya emberfeletti küzdelméről.

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Szikszai Szintia délután érkezik haza a speciális iskolából. A kislány kilenc éves, tolókocsihoz kötött, egészségesen született, de aztán kétszer is „meghalt". Egyórás és kéthetes korában is bölcsőhalált szenvedett, oxigénhiányos állapot lépett fel nála, anyja, Bíró Evelina úgy mondja, epilepsziásan „jött vissza", 75 százalékos agykárosodással. Az emberfeletti küzdelem voltaképpen azóta tart, a központi idegrendszer sérült, a kislány tudata fejlődött, de izmai, mozgása koordinálatlan. Foglalkoztak fejlesztő terápiákkal, magántornászok segítik az alapvető mozdulatok kialakítását, Szintia állapota a törődésnek és az őt körülvevő szeretetnek köszönhetően valamelyest javult.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

– A Csillagházba jár második osztályba – mondja jó kedélyű anyja, aki egy percig sem adta fel a küzdelmet. – Dicséretes, kitűnő tanuló, értelmi szintje sokat fejlődött. Egyedül nevelem, a 18 éves egészséges nagylányom és a barátnője sokat segít Szinti ellátásában. Annak idején három és fél hónapos korában adták haza, az orvosok nem biztattak. Eddig csak egyszer omlottam össze, három éves korában volt egy idegösszeomlásom. Eladtuk a lakásunkat, rengeteg pénzt kifizettem tornászoknak, természetgyógyászoknak. Aztán talpra álltam, és folytattam a küzdelmet.

 

A kislány tisztában van a saját helyzetével, kifejezi az ezzel kapcsolatos érzéseit. Ha szánakozva néznek rá, azt nem szereti, elérte a gyerekdepresszió is, mert a társak az oviban „lebénázták". Fölfogja, hogy kerekesszékben él, s előfordul, hogy nincs türelme ahhoz, hogy a szivacson elvégezze a gondosan megtervezett mozgássort.

Ha valamit nem akar, szétcsapja nehezen mozgó kezeit, anyja ilyenkor átöleli, és nem engedi, hogy „ellógja" a feladatokat. Húzódzkodnia kell a bordásfalon, az ujjait is ki kell nyújtania, amikor négykézlábra emelkedik. De ezeket a mozdulatokat már megteszi, évek iszonyú munkája kellett hozzá.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Bíró Evelina hat éve döntött úgy, hogy elválik férjétől, és egyedül folytatja gyerekéért a harcot. Műanyag kupakokat kezdett gyűjteni, az ország minden táján talált segítőtársakat, így a 72 ezer forintos családi pótlékot, a gyest és az ápolási díjat ki tudta egészíteni. A kupakpénzből fedezte a plusz foglalkozásokat. A kupakokkal teli zsákok most is ott vannak a rákospalotai ház folyosóján, egy csömöri vállalkozó 65 forintot fizet kilójáért. – Amikor segítségkérő levelet írtam a Facebookra, jelentkezett Bolya Árpád fotós, aki sok képet készített Szintiről.

Jó barátok lettünk, mert szeretettel közelített a kislányhoz – mesél Evelina annak a jótékonysági estnek a születéséről, amelyet a fotográfus kezdett szervezni. Az estre február 15-én délután négykor kerítenek sort az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, ismert vendégek vállalták ingyen a fellépést - a fővédnök Bagdy Emőke Prima Primissima-díjas pszichológus, a műsorvezető Joshi Barat -, a teljes bevételt Szintia műtétjének támogatására ajánlották fel.

Helyesbítés

Cikkünk korábbi szövegváltozatában a jótékonysági est helyszíneként – pontatlanul – XIII. kerületi József Attila Művelődési Házat írtunk. A valóságban a helyszín az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (1131 Budapest, József Attila tér 4.) lesz.

Az anya ugyanis felvette a kapcsolatot egy bécsi klinikával, ahol őssejtbeültetést végeznek, az operáció költsége 4 millió forint. – Már elvégezték a vizsgálatokat – mondja az anya –, idejött hozzánk a bécsi professzor, tudnak segíteni. A csontvelőt a csontlapátokból nyerik ki, és megtisztítják. Ebből lesz az őssejt, amelyet visszaépítenek a csigolyák közé. A központi idegrendszert erősítik vele. Utána egy hat hónapos rehabilitáció következik sok-sok tornával, ami újfent pénzbe kerül, napi hatezer forintot kell hozzá összeszednem. A műtéthez az eddigi jótékonysági estekből és sok jóindulatú ember felajánlásából hárommillió forintot már összegyűjtöttünk, egymillió forint hiányzik. Bízunk benne, hogy sikerülni fog.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

A parányi asszony, aki egyedül emelgeti 19 kilós lányát, hallatlan derűvel mesél azokról, akik segítettek neki. Közéjük tartozik az RTL Klub, a TV2 és Molnár Ferenc Caramel énekes, aki legutóbbi koncertjének bevételét ajánlotta fel a kislánynak. A bécsi műtéttel el lehetne érni, hogy Szintia megszabaduljon a sokáig rátelepedő epilepsziától, és optimális esetben évek alatt eljuthasson a járókeretig. A legtöbbet persze a szeretet erejével lehet elérni, mondja az anya, és hozzáteszi, ez a rendezvény mottója is. A kislány érti anyja fáradozását, esténként lefekvés előtt minden alkalommal szájához húzza Evelina kezét, és megcsókolja. Nem megy gyorsan ez a mozdulat, kilenc év minden nyűge, kínja, gyermeki hálája is benne van. 

Nem adom fel, a gyerekemről van szó, én vagyok a támasza – mondja az anya mosolyogva. Mi pedig a picike konyhában arra gondolunk, türelmetlen szülők számára tanulmányi túrákat kellene szervezni Bíró Evelinához. Elég lenne csak öt percet megnézni az életéből ahhoz, hogy saját bajainkat másként szemléljük.

A jótékonysági esttel kapcsolatos információk

aszereteterejevel2015@gmail.com

Szintia és Evelina számlaszáma:

OTP Bank 11773061-00186531-00000000

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.