galéria megtekintése

Négymilliárdos hiányt termelt a cége? Sebaj, pénzosztó államtitkárnak még jó lesz

14 komment


Spirk József

Az állami tulajdonú Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2014-re közel 4 milliárdos veszteséget termelt. A gazdálkodásukat vizsgáló Állami Számvevőszék hiába kérte a 2011-2014 között időszak dokumentációját, nem kapta meg a papírokat, ezért februárban feljelentette a társaságot. A nyomozást azóta szép csendben megszüntették. A központ egyik felügyelő bizottsági tagja, Schanda Tamás lesz a kirúgott Köpeczi-Bócz Tamás utódja az EU-fejlesztésekért felelős államtitkár posztján.

4 milliárd forintos deficitje volt, mégis megszüntették a rendőrségi nyomozást az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (ÚNK) gazdálkodásával kapcsolatban.

A Fővárosi Főügyészség arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegésének bűntette miatt az ügyészség márciusban feljelentéskiegészítést rendelt el, amellyel a nyomozó hatóságot bízta meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezt követően nyomozást rendelt el. A vizsgálatnak azonban hamar vége lett, májusban már meg is született a megszüntető határozat.

A zánkai tábort működtető ÚNK 2014-re néhány év alatt több milliárd forintos veszteséget hozott össze. Egy ifjúsági turizmussal, szabadidős programokkal, sport- és rekreációs, valamint szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó 100 százalékos állami tulajdonban lévő cégnél ez elég súlyos hiány, még akkor is, ha a mérleget több, gyors egymásutánban kiutalt uniós támogatásból származó rendkívüli bevétellel 2015-re nagyjából sikerült rendbe hozni.

 

A problémák az Állami Számvevőszéknek is feltűntek: az év elején megpróbálták áttekinteti az ÚNK vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét, valamint annak „a kormányzati szektor hiányára és adósságállományára gyakorolt hatását". A próbálkozás azonban nem járt sikerrel, mert az ÚNK megtagadta a 2011 és 2014 közötti időszak ellenőrzéséhez szükséges dokumentumok átadását. Az ellenőrzés meghiúsult, így az ÁSZ szerint

„számos kérdést nem lehetett megválaszolni a dokumentumok hiánya miatt".

Az ÁSZ februárban nyilvánosságra hozta a fiaskót, és közleményben jelentette be, hogy az ügyészséghez fordul. Az ÚNK később azzal védekezett, hogy az eső eláztatta a több ezer oldalnyi könyvelést.

Zánkán gyakoriak a viharok - hát csoda, hogy elmosta a könyvelést?
Zánkán gyakoriak a viharok - hát csoda, hogy elmosta a könyvelést?
YouTube

A kivizsgálatlanul maradt időszakban, 2011-2012-ben volt az ÚNK (akkori nevén Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Nonprofit Közhasznú Kft.) felügyelő bizottsági tagja Schanda Tamás is, akit pénteken nevez ki Áder János köztársasági elnök az Emmi uniós pénzeit elosztó fejlesztéspolitikai államtitkárának. A poszt július közepén üresedett meg, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezte Köpeczi-Bócz Tamás felmentését.

Köpeczi-Bócz hivatali ideje alatt több mint 25 milliárd forintos EU-támogatást osztottak szét a minisztériumhoz tartozó területeken, egyebek mellett ebből a keretből mentek a pénzek a befulladt roma programokra is. Információink szerint azonban Köpeczi-Bócznak nem a Farkas Flórián nevével fémjelzett botránysorozat, hanem a minisztériumon belüli államtitkárságokkal kirobbant forráselosztási vitája miatt kellett távoznia.

Schanda még helyettes államtitkárként jelentett be egy 6,5 milliárdos tehetségsegítő programot, amely lebonyolítását az Új Nemzedék Központra bízták
Schanda még helyettes államtitkárként jelentett be egy 6,5 milliárdos tehetségsegítő programot, amely lebonyolítását az Új Nemzedék Központra bízták
MTI

Schanda Tamás az elmúlt években szintén az erőforrásminisztéiumban tevékenykedett, ő volt az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. Ebben a minőségében idén áprilisban ő jelentette be például azt a 6,5 milliárdos tehetségsegítő programot, amelynek lebonyolítását szintén az Új Nemzedék Központra bízták.

UPDATE:

Az ÚNK cikkünk megjelenése után levélben közölte: a 4 milliárdos veszteség nem a cég valós mérleg szerinti eredménye volt 2014-ben. Az Új Nemzedék Központ az Erzsébet Vagyonkezelőnek egy törvényben foglalt utasításnak megfelelően átadta a teljes Zánkai Tábort, területekkel és ingatlanokkal együtt. Az átadás könyv szerinti értéke 3,7 milliárd forint volt. Ezt a vagyonelemet a hatályos jogszabályoknak megfelelően kivezették az ÚNK könyveiből, amelyet a Eredménykimutatás 20. sorában, VII. Egyéb ráfordítások soron, az előírásoknak megfelelően számolt el." Az ÚNK szerint az ÁSZ nem emiatt, hanem a rendes éves ellenőrzési tervének, egy előre meghatározott menetrendnek megfelelően ellenőrizte az ÚNK-t, és semmilyen jelzést vagy utalást sem tett arra vonatkozóan, hogy bármilyen gond lenne az ÚNK gazdálkodásával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.