galéria megtekintése

Szabadság tér visszatért: 'Kordont bontunk, nem rongálunk'


Rab László
NOL

Egy hét alatt negyedszer is elbontották a német megszállás épülő emlékműve körül felhúzott kordont a tüntetők. Szombattól 'újabb fázisba érkezik a tiltakozás'.

Pénteken délután ugyanaz lett a Szabadság téren a birodalmi sasos emlékmű építési kerítésének sorsa, mint már eddig háromszor a héten: a tiltakozó civilek elbontották. A munkások eddig reggelre mindig újra felállították a kordont, dolgoznak is mögötte valamit, de aztán levonulnak, és átadják a terepet azoknak, akik meg szeretnék akadályozni az emlékmű felállítását.

Műveleti terület

A civilek negyedszer is elbontották a kordont -  Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A péntek délutáni demonstráción arra is felhívták a figyelmet: mindenki legyen éber, mert érkeztek olyan hírek, hogy szélsőjobbos provokátorok feltűnése várható, a rendőrség pedig műveleti területté nyilváníthatja a területet. A negyedik nekifutás alkalmával azonban nem tűntek föl provokátorok, igaz, a szervezők néhány túlbuzgó bontóhoz rendőrt hívtak, mert a munkások által elhelyezett betonacél-kereteket is elkezdték szétszedni.

Szisztematikus munka

- Kordont bontunk, nem rongálunk - figyelmeztette a drótot bogozó ifjakat Magyar Fruzsina dramaturg, a demonstráció főszervezője, aki minden alkalommal a békés jellegre hívta fel a figyelmet. Az, hogy a betonvashoz hozzányúljanak-e vagy sem, mégis sokáig vita tárgyát képezte. A kordonbontók óvatosan bántak a szerelékekkel, nem volt dobálás és lökdösődés, csak szisztematikus bontás.

Hétvégén rákapcsolnak

Szombattól, mint azt bejelentették, újabb fázisba érkezik a tiltakozás. Miután arra lehet számítani, hogy az építők a hétvégén rákapcsolnak, az lesz a feladat, hogy már a reggeli óráktól kezdve akadályozzák a munkát. Ami, ha nem is sokat, de azért halad előre. Ezt mindig akkor lehet látni, amikor estefelé leszedik a lepleket leszedik a drótkerítésről.

Szombattól újabb fázisba érkezik a tiltakozás - Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Firkálás általi rongálás

Apropó leplek. Lovas Zoltán után másokat is 'rabosítottak' a rendőrségen. Minden esetben 'firkálás általi rongálás' az indok; akit beidéztek, azzal vádolják, hogy megrongálta 'a falat'. És itt a rendőrök - mint azt Lovas elmondta - a kerítésre húzott vászonról gondolják, hogy az fal. A három órán át kihallgatott férfi elmondta, amikor sprével felfújta, hogy "Nem vagyunk Horthy katonái", azzal a magyar rendvédelmi dolgozóknak is példát akart mutatni. Azzal a véleménnyel sincs egyedül, hogy "itt nem épül fel náci emlékmű". A rendőrség hétfőre idézte be Magyar Fruzsinát, aki ellen ugyanaz a vád, mint a többi lekamerázott tiltakozó ellen: rongálást követtek el az építési területen.

Verses kordonbontás

A legutóbbi bontás egyébként sajátos költészetnapi hangulatban zajlott. Miközben a civilek franciakulccsal a kezükben tüsténkedtek, mások egy Radnóti-kötetből verseket olvastak a mikrofonba. Suchman Tamás volt miniszter közbenjárt annak érdekében, hogy hangosítás is legyen a téren. Ezt a polgári engedetlenségi akcióban részt vevők kihasználták, beszédek hangoztak el, melynek során Steiner Pál szocialista politikus megismételte, hogy népszavazást kezdeményeztek a kerület tulajdonosi jogainak visszavonásáért.

Egyre több a tüntető

A tiltakozók egyre többen vannak. Megjelentek az idősebbek mellett a fiatalok is, akik láthatóan nagy igyekezettel bontanak. A rendőrök türelmesek, leköti a figyelmüket az anyaggyűjtés.Többen csak felvételeket készítenek, ha nem lennének egyenruhában, turistának nézné őket az ember. A verses kordonbontáson Zoltai Andrea elmondta, a szobor elleni tiltakozás nem zsidó ügy, azt is szeretnék elérni, hogy az ellenzéki pártok ne sajátítsák ki, és ne puszta politikai ügyként tálalják az eseményeket. Ezzel együtt a Demokratikus Koalíció jelen lévő tagjait arra kérte, hogy vasárnapi, Egyetem téri rendezvényük után tegyék tiszteletüket a Szabadság téren. A helyszínen megjelent Bokros Lajos európai parlamenti képviselő is.

A rendőrök grafitizés miatt igazoltattak - Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Csak alapoznak

„Orbán Viktor februári levelében csak annyit írt a Mazsihisznek, hogy a német megszállási emlékmű ügyében húsvét után újraindulhat a konzultáció" – emlékeztette Rogán Antal polgármester képviselőtársait az V. kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülésén, miután a kerületi szocialista frakció a megszállási emlékmű építéséről kért tájékoztatást - írja az origo.hu. Rogán szerint ez lényegében azt jelenti, hogy a miniszterelnök semmilyen ígéretét nem szegte meg azzal, hogy megindultak a munkálatok a megszállási emlékmű tervezett helyén a Szabadság téren, hiszen az emlékműről szóló konzultáció még így is újraindulhat húsvét után. (A tiltakozók gyakorta szóvá teszik, hogy Orbán úgy tett ígéretet a "párbeszéd" folytatására, hogy közben már kiadták az utasításokat az építkezésre.) A polgármester arról is beszámolt a képviselőtestületnek, hogy jelenleg nem a tényleges építkezés, hanem az alapozás zajlik a téren, a mélygarázs támfalait és a födémet erősítik, hogy elbírja majd az emlékművet. Rogán állításai alapján ez a munka még legalább 4 hétig tart, és muszáj volt elkezdeni, hiszen a vonatkozó kormányrendelet szerint az emlékműnek május végére állnia kell.

A Mazsihisz vezetőit meglepte, hogy a kormány már húsvét előtt építeni kezdte az emlékművet. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Klubrádióban szerda reggel azt mondta, hogy mindenképp meg kell akadályozni, hogy a szobor a tervezett formában megépüljön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.