Negyedmilliárdot fizettek ki az augusztus 20-i vihar áldozatainak

Hetvenöt kárigény érkezett a 2006. augusztus 20-i tragikus tűzijáték áldozataitól, ebből ötvenhatban született megegyezés. Az Orbán-kormány több mint negyedmilliárdot fizetett ki a károsultaknak.

Összesen hetvenöt kárigényt nyújtottak be a 2006. augusztus 20.-án megtartott állami tűzijáték, illetve az ünnepség idején történt vihar áldozatai. Emlékezetes: a hirtelen jött ítéletidőben körülbelül másfél millió ember igyekezett menekülni a budapesti rakpartokról. A menekülők között körülbelül ötszázan megsebesültek, öten pedig életüket vesztették. Ketten vízbe fulladtak azok közül, akik a Dunán voltak a vihar kitörésének idején, két emberre kidőlt fa borított rá egy emelvényt, az ötödik áldozat pedig szívrohamot kapott menekülés közben.

Az áldozatok kártalanítását a jelenlegi kormány kezdte el, miután tavaly júliusban megszavazott egy országgyűlési határozatot, amely kimondta az állam felelősségét az ügyben.

Az öt halálos áldozat esetében összesen huszonhárom hozzátartozónak mintegy negyvenkétmillió forint kártérítést fizettek ki. Mivel a jogalapot az állam elismerte, ezért a többi sérült és kártérítést igénylő esetében vita elsősorban csak az összegszerűségben volt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Népszabadság kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy az Államkincstárhoz végül összesen hetvenöt kárigény érkezett, ezekből ötvenhatban született megállapodás. A megegyezéseknek köszönhetően hatvannyolc fő részére fizettek ki kártérítést, összesen több mint kétszázötven millió forint értékben. A KIM tájékoztatása szerint öt esetben történt elutasítás, egy esetben nem érkezett értékelhető igény, míg egy további esetben az ügyfél vonta vissza a kárigényét.

Idén augusztus 20-án a főváros mellett Baján és Debrecenben lesz „központi tűzijáték”. A költségek háromszázmillió forintot tesznek majd ki, a rendező cégeket gyorsított közbeszerzési eljárás során választották ki.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.