galéria megtekintése

Ne verjék szét azt, ami jól működik!

9 komment


Tanács István

A vártnál is többen, 250-300-an jöttek össze Kecskeméten, hogy tiltakozzanak a Bányai Júlia Gimnázium igazgatójának ellehetetlenítése ellen. Számos ismert jobboldali is volt a tömegben, akik nem értik, miért kell kiszorítani a város legjobb gimnáziumának vezetőjét.

A szervezőket is meglepte, hogy egyetlen nappal a felhívás után ennyien, 250-300-an gyűltek össze kedden délután Kecskeméten, a Bányai Júlia Gimnázium előtt. Villámmegmozduláson tiltakoztak az ellen, hogy a városi önkormányzat fideszes többsége váratlanul úgy foglalt állást, nem támogatják, hogy további öt évre dr. Lukács Lajos legyen az iskola igazgatója.

A reáltárgyakban és a tehetséggondozásban különösen erős nyolcosztályos gimnázium a városban az első, az országban a 40. a ranglistán. Eddigi igazgatója, egy kiváló matematikatanár volt az egyetlen pályázó. Az önkormányzat KDNP-s alelnöke támogató állásfoglalást terjesztett be, ám a Fidesz-KDNP frakció váratlanul, vita és magyarázat nélkül tartózkodott a szavazásnál – vagyis nem támogatta az igazgató újraválasztását.

Az iskola előtt egyetlen, rövid szónoklat hangzott el. Soós Eszter, a Megvédjük a Bányait címmel szerveződött Facebook-oldal adminisztrátora, volt bányais diák tartotta. Azzal kezdte, hogy a kecskeméti történelem elmúlt időszakának a legnagyobb tüntetésén veszünk részt. Azért vagyunk itt, folytatta, mert úgy gondoljuk, hogy megőrzendő az a pedagógiai igényesség, az az oktató-nevelő munka, amit ez az iskola végez dr. Lukács Lajos vezetésével.

 
Úgy gondoljuk, méltánytalan, ahogy az önkormányzat eljárt dr. Lukács Lajossal, és nekünk ki kell fejeznünk a támogatásunkat.

Azért vagyunk itt, hogy csöndben, méltóságteljesen, bányaishoz méltóan megüzenjük: ragaszkodunk ahhoz, hogy ne verjék szét azt, ami jól működik. Azt akarjuk, hogy a Klik további öt esztendőre megbízza dr. Lukács Lajost ennek a kiváló iskolának a vezetésével.

Bús Csaba / Népszabadság

Szerte a tömegben arról beszéltek, mi lehet a döntés oka, és a fideszes képviselők miért nem indokolták egyetlen szóval sem a nyílt ülésen, hogy miért szavazták le a saját előterjesztésüket. A városban terjengő szóbeszédek közül uralkodóvá vált az, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester egy tanácsadója, a városháza egyik alkalmazottja, a „kecskeméti Habony Árpád" rábeszélésére változtatta meg álláspontját, és a frakciófegyelem révén kényszerítette rá akaratát a jobboldali képviselőkre. A városban úgy tudják, annak a bizonyos tanácsadónak a gyerekei is a Bányaiba járnak, de sok a probléma velük, ami miatt a szülő az iskolát teszi felelőssé.

Számos, közismerten jobboldali érzelmű kecskemétit is lehetett látni a tömegben. Sokan nem értik, miért kell nekimenni és tönkretenni a hiteles embereket. Azt sem értik, hogy ha a jobboldali képviselőknek problémájuk van a Bányai igazgatójával, miért nem mondják el azt nyílt vitában, és miért nem indokolják meg a döntésüket.

Valaki úgy fogalmazott: a tartózkodás csak akkor tisztességes dolog, ha valaki személyesen érintett egy ügyben. Nemcsak a szónok, hanem mások is emlegették: Kecskeméten utoljára 2006-ban, Gyurcsány Ferenc ellen volt ekkora tüntetés. Volt, aki úgy fogalmazott: a polgármester asszony megtanítja az embereket a Fidesz ellen tüntetni.

Bús Csaba / Népszabadság

A Klik vezetőjét – aki szintén a Bányai Júlia Gimnázium tanára volt korábban – nem köti az önkormányzat álláspontja Lukács Lajos kinevezésekor. Kérdés, mer-e, és hagyják-e szakmai szempontokat figyelembe venni.

A tüntetés végén a tömeg elénekelte a Sárga rózsa című Illés-dalt. Jobb- és baloldali emberek, fiatalok és idősebbek ma is tudják a szövegét: „Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa? Azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra?"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.