galéria megtekintése

Útzár a Lánchídon – tüntettek a taxisok

9 komment

NOL

Két hónapos kihagyás után ma ismét Budapest utcáin tiltakoznak a taxisok. A sofőrök azért tüntetnek, mert meglátásuk szerint a januári ígéretek dacára semmilyen lépéseket nem tett a kormányzat az Uber és más, a szabályozásnak nem megfelelő személyszállító szolgáltatások ellen. A taxisok felvonulása az egész belvárost megbéníthatja.

13:44
Gottlieb Géza főszervező úgy becsülte, hogy a Hősök teréről 348 taxis indult el tüntetni, a városban azonban sokan csatlakoztak hozzájuk, így végül 540 taxisautó vonult át a városon.

A főszervező úgy tudja: egyelőre nem kaptak visszajelzést egyetlen állami intézménytől sem a demonstráció kapcsán. Arra a kérdésre, hogy mikor dől el, hogy tartanak-e jövő héten kedden újabb demonstrációt, Gottileb úgy fogalmazott: „a pesszimisták már most szerveznék a tüntetést, míg az optimisták, mint én, várnak”. Ami a szervező szerint biztos: a következő alkalommal nem a Lánchídnál tüntetnének.

12:48
A tervezettnél néhány perccel korábban véget ért a taxisok demonstrációja. Az autók sorra elhagyják a Lánchidat, és felszabadítják az utat. A szervezőket egyelőre keressük, hogy megtudjuk, hogyan értékelik a megmozdulást.

 

11:09
Rendkívüli akciót hirdetett keddre az Uber. A taxisok által kifogásolt utasszállító szolgáltatás a ma reggel a felhasználóknak kiküldött ajánlat értelmében féláron viszi az utasokat 8:30 és 15 óra között. „Mi így segítünk tehermentesíteni a város közlekedését!” – írják.

10:20
A taxisok menete lezárta a Lánchíd Budáról Pestre haladó oldalát. A másik sávban nagyon kevés autó próbál meg átjutni, a budapestiek szemmel láthatóan felkészültek, és elkerülik a környéket. A kerékpárosok kihasználják a lehetőséget, és kétirányúsítva használják a híd szabad sávját.

Zárva a híd
Batka Zoltán / Népszabadság

09:38
A menetoszlop most halad át Pestről Budára a Lánchídon. Aki teheti, mindenképpen kerülje el autóval a környéket a következő órákban, a hidat ugyanis lezárják a hamarosan visszakanyarodó taxisok. Azt viszont megállapíthatjuk, hogy a taxisok és az uberesek harcát a kerékpárosok nyerték: tudósítónk előtt egy Bubi-használó mosolyogva tekert végig az Andrássy úton.

09:22
A taxiskonvoj most fordul rá az Oktogonnál az Andrássy útra. A sor nagyon hosszú, több mint 1 kilométeres, így akinek az útját keresztezik, jó tízperces várakozásra kényszerülhet. A forgalmat rendőrök irányítják. A kerékpársávot szabadon hagyják az autók, de a konvoj elhaladása alatt a gyalogosok sem tudnak átkelni az úton.

09:07
Elindultak az autók. A taxik a Dózsa György úton a Thököly út felé haladnak.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

08:52
9-kor indul a menet, a taxisok most szállnak be autóikba. Lóra! – kiabálják többen is.

08:04
Úgy tűnik, a terelésekre szükség is lesz. Czifery Csaba, a taxisdemonstráció főszervezője a Népszabadságnak azt mondta: a Lánchíd Budáról Pestre haladó oldalát két órára le fogják zárni (ez nyilvánvalóan a Széchenyi tér és a Clark Ádám forgalmát is teljesen megakasztja). Czifery azt közölte: amennyiben ma nem érnek célt, a tüntetést jövő kedden megismétlik, majd minden héten, mindaddig, amíg változás nem történik.

Czifery Csaba, a demonstráció főszervezője
Kovács Klára / Népszabadság

07:53
A BKK közlése szerint amennyiben a résztvevők létszáma indokolja, a demonstráció útvonalát lezárják. Tájékoztatást a kozut.bkkinfo.hu oldalon, illetve a társaság Facebook-oldalán adnak. Nagyobb lezárások esetén a 16-os busz ideiglenesen az Erzsébet hídon, míg a 105-ös busz a Margit hídon át, módosított útvonalon közlekedik.

07:49
A téren körülbelül 100-110 autó gyűlt össze, ha nem is tömött sorokban, de folyamatosan érkeznek a taxik a 8 órára tervezett  indulás előtt.

07:27
Fél nyolc előtt néhány perccel mintegy 80 taxi várakozik a Hősök tere közepén, jelentette a Népszabadság munkatársa a helyszínről.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Reggel 7 óra óta gyülekeznek a taxisok a fővárosi Hősök terén. A tervek szerint a sárga autók menete 8 órakor indul, és a Dózsa György út, Thököly út, Rákóczi út, Erzsébet körút, Teréz körút, Oktogon, Andrássy út, József Attila utca, Széchenyi tér, Lánchíd, Fő utca, Batthyány tér, Fő utca, Széchenyi tér útvonalon vonulnak a Belügyminisztérium épületéhez. A szervezők elmondása szerint 13 óráig kaptak engedélyt a rendőrségtől.

A rendőrséggel a taxisok abban maradtak, hogy a kritikus létszám 280 autó. Ha többen gyűlnének össze, akkor ez a 280 autóból álló konvoj vonulna végig az említett utcákon, a létszámon felüliek a József Attila utcában és az Andrássy úton foglalhatnának el egy-egy sávot. További részleteket a tervekről itt olvashat >>>

Amint arról a Népszabadság elsőként beszámolt, a sofőrök január után azért állnak ismét össze, mert meglátásuk szerint az ígéretek ellenére az illegálisan működő személyszállítási szolgáltatók és okostelefonos applikációk működésének korlátozásával kapcsolatban semmilyen előrelépés nem történt az elmúlt hónapokban.

A NOL-t a helyszínekről Batka Zoltán és Kovács Klára tudósította.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.