galéria megtekintése

Navracsics beköltözik Szijjártóval a külügybe

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 10. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Navracsics Tibor lesz fél évre a külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök legalábbis ezt szeretné. Azért csak fél évre szólna a megbízatása, mert – Andor László távozása után – a magyar diplomácia éléről az ősszel Brüsszelbe menne mint Magyarország EU-biztosa.

A miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter nevét már a 2011-es magyar uniós elnökség után hallani lehetett e vonatkozásban, épp a Népszabadság írt először arról, hogy a miniszterelnök megkérdezte tőle, nem költözne-e át a Duna másik partjára, a Bem térre. Martonyi János külügyminiszter azonban akkor a folytatás mellett döntött, így Navracsics nem ült át a „diplomáciai” bársonyszékbe.

Navracsics Tibor már bizonyította lojalitását a szabadságharcos időkben Brüsszelben

Azóta – miután eldőlt, hogy Fidesz-győzelem esetén Orbán Viktor Navracsics Tibort ajánlja uniós biztosnak – hallani lehetett Csák János londoni magyar nagykövetről és egy ismeretlen karrier diplomatáról szóló információkat is. De voltak olyan hírek is, hogy Szijjártó Péter külpolitikai és külgazdasági államtitkár neve is szerepel a miniszterelnök kormánylistáján.

 

Orbán Viktor most mégis úgy határozott: igazságügy-miniszterét kéri fel a Külügyminisztérium irányítására.

Nemzetközi fókuszba kerülhet Navracsics Tibor
Kovács Attila / MTI

„Ez teljes mértékben bizalmi pozíció, és Navracsics Tibor már bizonyította lojalitását a szabadságharcos időkben Brüsszelben – mondta egy miniszterelnökségi forrás munkatársunknak. – Tette ezt úgy, hogy nem adta fel az alkotmányosságba vetett hitét, és ezért kész volt konfliktust is vállalni.”

A miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter az európai, a brüsszeli és az észak-amerikai színtéren egyaránt otthonosan mozog, annak ellenére, hogy nincs diplomáciai múlt mögötte, „szeniornak” számít; jogász, politológus, egyetemi docens, kutatási területe az összehasonlító politológia, és kötete jelent meg az Európai Unió politikatudományi elemzéséről.

Emellett kiváló ismerője a közép-európai régiónak, tavaly a lengyel alkotmány ünnepe alkalmából rendezett fogadáson arról beszélt, hogy a lengyel alkotmány a közép-európaiságról vall. A visegrádi négyeknek pedig –Magyarországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és Csehországnak – a gazdasági területen kellene összefogniuk.

Martonyi János kedden, megerősítve a róla megjelent híreket, egy konferencián hivatalosan is bejelentette, hogy távozik a Külügyminisztérium éléről.

„A külügyi szolgálatot a kormány leköszöntével befejezem” – közölte a távozó külügyminiszter.

Szijjártó Péter belekóstolhat a külügyminisztériumi munkába - Krizsán Csaba / MTI
Szijjártó Péter belekóstolhat a külügyminisztériumi munkába - Krizsán Csaba / MTI

A harmadik Orbán-kormány külügyi szezonja tehát Navracsics Tibor irányításával indul, és információink szerint a Bem rakparti minisztériumba költözik Szijjártó Péter is, aki rendkívül erős felhatalmazással a „keleti nyitás” államtitkára lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.