Navracsics is támogathatja a rendszerbontó népszavazást

Aláírásgyűjtő ívet küldtek a rendszerbontónak szánt népszavazás kezdeményezői Navracsics Tibor uniós biztosnak, aki a Twitteren hangoztatta, hogy fellép az iskolák korai elhagyása és a gyermekek szociális kirekesztése ellen. A civilek is éppen ezt akarják, így várják, hogy a biztos és barátai aláírásukkal támogassák a referendumot.
Navracsics Tibor uniós biztos pár napja a Twitteren tette közzé a gondolatait: „With Member States, we're working to fight early school leaving, tackle social exclusion & support diverse classrooms all over Europe". E bejegyzést később a Facebookon Lattmann Tamás nemzetközi jogász, az Új Magyar Köztársaság Egyesület egyik ügyvivője is megosztotta.

A szöveg magyarul nagyjából annyit tesz, hogy a volt fideszes politikus – egykori miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter – a tagállamokkal közösen lépne fel az iskolák korai elhagyása és a szociális kirekesztés ellen, valamint támogatná az iskolai osztályok sokszínűségét egész Európában.

Nem is tudnának jobban egyetérteni a biztos törekvéseivel – hangsúlyozza Lattmann. Ezért, hogy „érezze támogatásunkat és egyetértésünket", emlékeztette rá, hogy a civilek rendszerbontónak szánt népszavazási kezdeményezése éppen ezeket a kérdéseket is érinti.

A tankötelezettség korhatárának visszaállítása, az iskola korai elhagyásának megakadályozása, meg a rászorultsági alapon történő ingyenes gyermekétkeztetés a szociális lemaradás mérséklését szolgálná – hangsúlyozza. Hogy Navracsics is tanújelét adhassa: egyetért e célokkal, „előzékenyen küldtünk neki egy aláírásgyűjtő ívet, hogy saját maga és magyar kollégái, valamint kinti magyar barátai is kifejezhessék egyetértésüket" – írja Lattman.

„És akkor talán elfelejtjük, hogy ki is volt az igazságügyért felelős miniszter, amikor ezek az általunk kritizált kormányzati intézkedések jogszabályi formát öltöttek" – zárja bejegyzését a nemzetközi jogász.

A civil szerveződések idén március 15-én hirdették meg rendszerbontó népszavazásukat, s két ütemben összesen 28 aláírásgyűjtő ívet terjesztett be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottság elé, de a kérdések többségét a testület, majd jogorvoslati eljárásban a Kúria is elutasította.

Végül négy kérdés maradt talpon: a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelése, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetése, a nyugdíjban részesülő képviselők nyugellátásnak szüneteltetése, illetve a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlése. Ezekben a kérdésekben jelenleg is folyik az aláírásgyűjtés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.