galéria megtekintése

Kudarcba fulladt civil fórummal büszkélkedett Navracsics

4 komment


Nyusztay Máté
NOL

Olyan civil szervezetekkel takarózott Navracsics Brüsszelben, amelyek vagy faképnél hagyták (majd a kormány célkeresztjébe kerültek), vagy békemenetesek.

Egy kudarcba fulladt kezdeményezéssel büszkélkedett szerdai brüsszeli meghallgatásán Navracsics Tibor. Az EU-biztosjelölt a 2012 végén alakított korrupcióellenes kerekasztallal igyekezett bizonygatni, hogy mennyire nyitott a civil szervezetekkel való együttműködésre. Navracsicsot az Európai Parlament több képviselője próbálta szembesíteni a Norvég Civil Alap támogatásait kezelő civilekkel szemben indult kormányzati hadjárattal, amire a jelölt rendre azt válaszolta, hogy kitűnő a kapcsolata a civilekkel, és igazságügyi miniszterként is nagyszerűen együtt tudott velük működni – lásd az antikorrupciós kerekasztal munkáját. Sőt, ha valamit átemelne miniszteri tapasztalataiból, az éppen a civil szervezetekkel való kitűnő együttműködés.

Tüntetés a civil hadjárat ellen - egy 'kitűnő együttműködés' utóélete
Tüntetés a civil hadjárat ellen – egy 'kitűnő együttműködés' utóélete
Teknős Miklós

Arra már nem tért ki Navracsics, hogy ez az együttműködés olyannyira nagyszerűre és kitűnőre sikeredett, hogy a korrupcióellenes munkacsoport résztvevői tavaly tavasszal kiléptek a "gittegyletből", tiltakozásul az ellen, hogy a parlament éppen a korrupciót segítő törvényt fogadott el.

 

"A közérdekű adatközlés új szabályozása hiteltelenné tesz minden más kormányzati antikorrupciós intézkedést, ezért az atlatszo.hu, a Budapest Intézet, a K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International (TI) kilép a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett munkacsoportokból" – jelentették be 2013 áprilisában. A korrupcióellenes civil szervezeteknél akkor telt be a pohár, amikor az Országgyűlés úgy módosította az információszabadságról szóló törvényt, hogy korlátozta a civilek jogait (pontosabban adatbetekintési jogosítványait) a közfeladatot ellátó intézmények ellenőrzésére. Ezt a tiltakozó szervezetek úgy értékelték, hogy innentől a kormány és az önkormányzatok "gyakorlatilag bármilyen esetben titokban tarthatják, mire költik a közpénzt".

Az antikorrupciós munkacsoportban (amelynek eredménye egyebek mellett néhány közös nyilatkozat elfogadása és egy honlap beindítása volt) ráadásul olyan egyletek is helyet kaptak, melyek függetlensége és antikorrupciós tapasztalata legalábbis kétséges. Ott ült az asztalnál az Orbán- és Putyin-párti békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum, illetve az EU-ellenességéről és ugyancsak oroszpártiságáról ismert Honfoglalás 2000 Egyesület – olyan tekintélyes jogvédő szervezetek oldalán, mint a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, az Átlátszó, a K-Monitor Egyesület, a Geopolitikai Tanács Alapítvány, a Budapest Intézet és a Joint Venture Szövetség.

Navracsics azt sem tartotta fontosnak megemlíteni Brüsszelben, hogy a kudarcba fulladt kerekasztaltól az igazságügyi tárca a kormányváltás után úgy, ahogy van, megszabadult: az egész korrupciómegelőzési területet átpasszolták a belügynek, azon belül is a rendőrség belső elhárításának (a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak), ami inkább jellemezhető titkosszolgálatként, mint a civil együttműködés bástyájaként.

Vérbeli civilek

A Civil Összefogás Fórum legutóbb éppen Navracsics meghallgatása kapcsán bizonyította "függetlenségét". Közleményüket ezért szó szerint közöljük.

"Az Európai Unió hivatalos meghallgatásán a CÖF-CÖKA kiemelkedőnek tartja Dr. Navracsics Tibor biztos-jelölt szereplését. A jelölt többek között hitet tett az Európai Unió civil társadalmának fontosságáról. Biztosított minket, civileket arról, hogy a hozzá tartozó területen véleményeinket figyelembe veszi és az Európai Unió szervezetei felé közvetíti. A meghallgatás megerősítette azon meggyőződésünket, amelyhez többé-kevésbé dicséretes módon magyarországi pártok is csatlakoztak, miszerint a biztos-jelölt a jövőben az uniós civil polgárok képviseletét szakszerűen és hatékonyan fogja ellátni. A felelősségteljes munkához ezúton is kifejezzük segítőkészségünket és jókívánságainkat."

Az már csak hab a tortán, hogy a Navracsics Tibor által büszkén emlegetett antikorrupciós munkacsoportból kilépett szervezetek éppen a Norvég Civil Alap ellen indított kormányzati hadjáratnak estek áldozatául. A TASZ, az Átlátszó és a Transparency is nyert ugyanis pályázati pénzeket az Alaptól, így náluk is vizsgálódnak a hatóságok.

Negyven évig kétharmad

 A Honfoglalás 2000 Egyesület a CÖF-nél ritkábban szólal meg ugyan, de annál tanulságosabb a mondandójuk. Az alábbi közlemény 2014. január 17-én kelt.

"A HONFOGLALÁS 2000 EGYESÜLET ÜDVÖZLI A MAGYAR KRÓNIKA INDULÁSÁT – KÖSZÖNET KERÉNYI IMRÉNEK – MOST MI JÖVÜNK! A civil szervezet örömmel értesült a Magyar Krónika c. lap indulásáról, s egyben köszönetet mond Kerényi Imre és Bencsik András úrnak az időszerű kezdeményezésért. Igenis, a lapban szinte kizárólag pozitív hangvételű írásoknak kell megjelenni, vissza kell adni a magyaroknak hitüket, önbizalmukat. Sikereinket, eredményeinket kell hangoztatni. Elég a magyarságot bel- és külföldön lejárató irományokból! Negyven évig csak Népszabadságot olvashattunk. Első, szabadon választott miniszterelnökünktől megtagadták a televízió nyilvánossága adta lehetőséget, a bukott baloldal magáénak tekintette a sajtót. Nem kell megfelelnünk korábbi elnyomóinknak, akárcsak a velük együttműködő liberális köröknek. Az új lap nem a gyűlölködés fóruma lesz, a békés nemzetegyesítést fogja szolgálni. Most a felemelkedésünkért tenni akaró magyaroké a pálya. Most mi jövünk! És legalább negyven évig maradunk – kétharmados támogatással! HONFOGLALÁS 2000 EGYESÜLET – SZILVÁSY GYÖRGY"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.