galéria megtekintése

Tényleg kitört a háború, NAV-razzia a Zsolnay-gyárban, elvezették az igazgatót is

13 komment

NOL

Ellenőrzést tartanak az adóhivatal nyomozói a pécsi Zsolnay-gyárban, alkalmazottakat is elvittek.

A bama.hu úgy tudja, az átfogó vizsgálat egy bejelentés nyomán indult a cégnél, amelynek eredményeként több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is.

Zsolnay-vázák 2014-ben a Honvéd Főparancsnokság felújított épületében
Zsolnay-vázák 2014-ben a Honvéd Főparancsnokság felújított épületében
Teknős Miklós / Népszabadság

Cséplő Petra, a gyár igazgatóságának elnöke későbbre ígért tájékoztatást.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az utóbbi hónapokban elmérgesedett a viszony a pécsi városvezetés és a Zsolnay-gyár tulajdonosa, Bachar Najari között.

A pécsi polgármester, Páva Zsolt korábban jelezte a kormányzatnak, hogy szerinte gondok vannak a manufaktúra háza táján, tartozásokról hall, emiatt kezdeményezte, hogy minősítsék stratégiailag kiemelt céggé a gyárat működtető zrt.-t.

A Zsolnay 74,5 százalékát 2013-ban vásárolta meg a várostól 180 millió forintért a szír származású, svájci állampolgár, Bachar Najari. A magyarul jól beszélő üzletember nagy tervekkel vette át az 1853-ban alapított, patinás, ám a kilencvenes évek óta makacsul veszteséges porcelángyárat. Az új gazda eddig nem tudott lendíteni a nagy múltú cégen. A Zsolnay továbbra is veszteséges, árbevétele már alig 6-700 millió, adóssága 890 millió forint, amiből a rövid lejáratú hitel 714 millió. A gyárban dolgozók létszáma 200-ról 150-re csökkent.

Ráadásul a cég irányítóinak több döntése is kikezdte a városvezetés bizalmát. Így például az, hogy a Zsolnay fejlődéséhez nélkülözhetetlen tőkeemelés nagyobb hányadát nem készpénzben, hanem egy vitatható értékű ingatlan apportálásával teljesítette a többségi tulajdonos, a Zsolnay márkanév külföldi használatát pedig Najari átadta felesége cégének. A fentiek okán Páva Zsolt indítványozta, hogy a kormány nyilvánítsa a Zsolnayt stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a zrt. ellen felszámolást kezdeményeznek, akkor az ennek nyomán indított eljárásba az állam beleszólhat, s megteremtheti annak lehetőségét, hogy a cég eltűnése után egy újonnan létrehozott vállalkozás továbbvigye a Zsolnay tevékenységét, a korábbi tartozásoktól megszabadulva.

Az átminősítés hírére a cégvezetés kiadott egy közleményt, és azzal magyarázták a kormány lépését, hogy a gyárat erőszakos kivásárlási szándékkal célba vették, s ehhez az önkormányzati képviselők partnerek.

Akár jelképes áron is megszerezhetnék
Akár jelképes áron is megszerezhetnék
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az általunk megkérdezett gazdasági szakemberek azt mondták, hogy egy a kormányhoz közel álló cég akár jelképes áron is megszerezheti magának a Zsolnayt, illetve az ott folyó tevékenységet és a márkanevet. Vagyis a többségi tulajdonos félelme énem alaptalan. Páva azzal magyarázta a kiemelt státuszba vételt, hogy így garantálva lesz a Zsolnay jövője, ami a városnak roppant fontos.

A Zsolnay tagkizárás miatt összehívott közgyűlésének hírére a bama.hu megkereste Páva Zsoltot, aki úgy látta, hogy immár háború dúl a tulajdonosok között. Páva elmondta, hogy a Zsolnay mintegy 90 milliós tartozást halmozott fel a pécsi önkormányzat cégeivel szemben. Egyebek mellett emiatt is fordult levelével a kormányhoz a polgármester, kérve a stratégiailag kiemelt céggé nyilvánítást. Hozzátette: a tagkizárási kísérlet miatt az önkormányzatnak nincs félnivalója, mert a törvény Pécs oldalán áll.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.