galéria megtekintése

NAV: Felülről irányított bűnszervezet nyúlta le az Öveges-pénzeket

22 komment


Spirk József

Magyar hatóság még soha nem fogalmazott meg olyan súlyos gyanút uniós pénzek tisztázatlan elköltése kapcsán, mint most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az iskolai tanterem-felújításra szánt 14 milliárdos Öveges-program körül már két éve vizsgálódik a NAV és a rendőrség. Az adóhatóság néhány napja magasabb sebességre kapcsolt a nyomozásban: az ügyet – annak súlyosságára való tekintettel – áttette a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályára.

Az adóhatósági határozatból kiderül, hogy a NAV a rendőrséggel egybehangzóan

„bűnszövetségben elkövetett bűncselekmények” ügyében nyomoz, az eljárást pedig az egymilliárd forintos értéket meghaladó üzletszerűen elkövetett cselekménysorozat „társadalomra való veszélyességének kiemelkedő foka” miatt tették át a főigazgatóságra.

 

A NAV egy dologban jelentősen túlmegy a rendőrség eddig ismertté vált megállapításain. Az áttételi határozat szerint ugyanis a bonyolult céghálót összefogó ügyletek lebonyolítása „központi szervezettségre” utal, azaz

a résztvevők nem spontán jelentkeztek a különböző iskolák pályázataira, hanem valaki megszervezte a pályázatok leosztását.

A hatóság a „megalapozott feltételezést” abból szűrte le, hogy az ország különböző területeiről származó cégek párhuzamosan több iskola pályázatára is kaptak meghívást, a cégek árajánlatai pedig gyakran forintra megegyeztek. Az adónyomozók az eddig feltárt adatok alapján arra jutottak, hogy országszerte 13 önkormányzat iskolai pályázatát kell tüzetesen átvizsgálni. Ezeken több mint 100 gazdasági társaság indult el ajánlattevőként.

Egy kémialabor-beruházás vizsgálata során pattant ki a botrány
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az Öveges-programmal kapcsolatban Hadházy Ákos LMP-s politikus tette az első feljelentést. Hadházy egy szekszárdi gimnázium kémialabor-beruházásának nézett utána, és kiderítette, hogy az ott szerződtetett cégeknek máshol is teljes áron fizették ki ugyanazokat a munkákat. Ugyanazok a cégek több helyen eladták ugyanazokat a nyomtatványokat és ugyanazokat az informatikai elemeket. 2014-ben az Emmi is a hatóságokhoz fordult. A két külön eljárást végül egyesítették.

Az Emmi államtitkára egy parlamenti írásbeli kérdésre a napokban elismerte, hogy jelentős összegeket kell visszafizetnie az Öveges-programban részt vevő cégeknek. Rétvári Bence ugyanakkor csupán 400 millió forintnyi uniós pénz törvénytelen felhasználásáról beszélt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.