Nap-kelte: szellemadás az Angol utcában

Szellemadás – így nevezte Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere azt a műsort, ami ma reggel készült az Angol utcai stúdióban. A köztévé szombat reggel ugyanis már nem is sugározta az adást, hiába küldték át nekik a jelet. Helyette hazai tájakról szóló filmet vetíttek. Gyárfásék stúdióvendégek azonban rendben megjöttek, és minden úgy ment, mint a "normális" napokon.

Azaz csak majdnem…Néhány jel azért utalt a rendkívüli helyzetre, arra, hogy a Magyar Televízió pénteken azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelte szerződését és már szombaton sem sugározták az adást a közcsatornán. A történtek apropóján újságírók dolgoztak, kamerák villantak az Angol utcai stúdió előterében, Gyárfás Tamás pedig próbálta értelmezni a történteket és mérlegelni a produkciója előtt álló lehetőségeket.

A stúdió előterében várakozó vendégek sem arról beszéltek, mit adnak majd elő a stúdióban, hanem a Magyar Televízió lépését taglalták. Feszültség nem volt, ám a stáb apróbb szétszórtságai utaltak rá: ők is érzik a helyzet rendkívüliségét. 

Egyébként pedig, ahogy arra számítani lehetett, az Angol utcából hiába „ment ki a jel” a köztelevízióba, annak képernyőjén már nem jelent meg az adás. Helyette konzervet sugárzott az MTV, abból is a lehető legsemlegesebb fajtát: Magyarország tájait, természeti értékeit bemutató dokumentumfilmet.  

Gyárfásék egyébként nem megszállottságból készítették el az interneten visszanézhető videókat. A producer ezzel, az adás menetrendszerű elkészítésével is jelezni akarta: nem fogadja el a köztévé egyoldalú lépését, az azonnali hatályú szerződésbontást.

Szerinte a felmondólevelet nem a szokásos procedúrában próbálták átadni neki (nem is vette át), ezért az ő olvasatában a szerződés továbbra is él. Márpedig ha így van, akkor ő köteles az abban írtak szerint eljárni: elkészíteni és továbbítani a műsort a Magyar Televízió felé.

Meddig készítik ezeket a fantomadásokat?  – kérdeztük a Nap-kelte tulajdonosától. – A holnapi adás már szalagon van, későbbre meg remélhetőleg tisztázódnak a dolgok – mondta Gyárfás, aki azt reméli: a köztévé kuratóriumának elnöksége hétfői rendkívüli ülésén "orvosolja" Medveczkyék döntését,  és a műsor továbbra is az MTV-ben futhat tovább.

Ám más forgatókönyvre is készülnek – már egy nap leforgása alatt is tárgyaltak tévécsatornákkal, s mint Gyárfás a NOL-nak nyilatkozta: "biztató eredménnyel" a műsor esetleges átvételéről. Arról azonban egyelőre nem akart beszélni, hol bukkanhatna fel újra a Nap-kelte, ha mégsem folytathatná a köztelevízióban.

Szombat reggel szűkebb stábértekezleten ismertette a kialakult helyzetet Gyárfás Tamás a munkatársaival. – Aki úgy dönt a munkatársaim közül, hogy elfogad más ajánlatokat, azokat nincs jogom visszatartani. Erkölcstelen lenne nyomást gyakorolni rájuk. Ha később úgy alakul a helyzet, akár vissza is fogadjuk őket – mondta a NOL-nak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Hozzátette: a legtöbb fejtörést az okozza számára, mit tegyen, ha a produkciója valamelyik "arca" esetleg feltűnik a konkurens műsorban (értsd: a tévé hétfőtől induló saját gyártású reggeli műsorában), a Nap-kelte később mégis az MTV-ben folytathatná tovább? - Hogy nézne az ki, ha az illető nem sokkal később ismét a Nap-kelte képernyőjén tűnne fel, mintha mi sem történt volna? - kérdezi önmagától Ám hozzáteszi: ha adódna is ilyen helyzet, a mérlegeléskor számos személyes avagy kényszerítő körülményt végig kellene gondolni, figyelembe kellene venni. Most azonban még "nem tartanak ott".

Medveczkyék döntését továbbra sem érti Gyárfás Tamás. Főként annak a hirtelenségét, azt, hogy nem kaptak időt, néhány hónapot, például a reklámszerződéseik rendezésére, megrendeléseik kifuttatására, és hogy nem folytatott velük megelőző tárgyalásokat sem a televízió a tervezett lépésről. Ha a dolgoknak azt az olvasatát vesszük, hogy Medveczkyék elmúlt hetekben tett lépései mögött – Székely Ferenc, Juszt László és most Gyárfásék "kipiszkálása" az MTV-ből – politikai motívum is áll ( többek között a jobboldalnak való megfelelés szándéka), akkor érthető e lépések váratlanság és gyorsasága, nem hagyva időt az "ellenfélnek" a védekezésre, főleg a Nap-kelte esetében.

Gyárfás azonban nem tud elképzelni ilyesfajta indíttatást politikai háttérrel. – Nem tudom elképzelni, hogy ezt az eljárást, a jogszerűtlenséget bármely párt ösztönözné, pláne nem, hogy a kormányzásra készülő Fidesz állna e lépés mögött  – szögezte le. Felidézte: amikor 1998-ban elküldték a produkcióját a köztévéből, a májusi kormányváltás után még december 31-ig futott a műsora a közcsatornán. - A Fidesz, illetve megbízottai kivárták az időt és jövő év januárjától nem kötöttek velünk új szerződést - mondja. 

Verebes István, a Nap-kelte egyik műsorvezetője két stúdióbeszélgetés szünetében azt válaszolja a menni vagy maradni kérdésre a NOL-nak: ő elsősorban Gyárfás Tamáshoz lojális, hiszen az elmúlt tizenegy évből rengeteget köszönhet neki.

– Az elmúlt húsz évben ezt a műsort agyba-főbe verték balról és jobbról, és kevéssé ismerték el az érdemeit. Teszem hozzá: a Nap-kelte ezzel nincs egyedül – teszi hozzá. Verebes nem fájlalja, hogy őt nem keresték meg konkurens tévécsatornák (egyébként nem is számít ilyesmire), hiszen, mint mondta, számára a tévézés egy kaland, passzió, ő alapvetően rádiósnak nevelkedett.

Az, hogy az ország "egyik fele" nem szereti őt,  nem zavarja.  "Nem kell mindenkinek tetszeni"- hangzik az érvelés.  A Nap-kelte tovább élésében – éppen Gyárfás személyiségének köszönhetően –egyébként nem kételkedik Verebes István.

Nap TV
Nap TV, 2009-09-26,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.